IMAMO RECET ZA PRAVU BUGARSKU LJUTENICU Ozbiljna je konkurencija ajvaru, bolja je od svake kupovne

Izvor: Jelena Vukelić

18:00

Sezonski recepti 0

I dok neki tvrde da podseća na ljuti ajvar, a drugi je mešaju sa pinđurom, svi se uglavnom slažu da je neozaobilazna ako ste ljubitelj pikantnih namaza i domaće zimnice.

zimnica
Schutterstock

Sastojci

2 kg paradajza
1,5 kg slatke crvene paprike
200 g ulja
50 g šećera
50 g šećera
200 ml sirćeta
1 veza svežeg peršunovog lišća
4 sveža lista celera
5 čena belog luka
kašika mlevenog crnog bibera
7 komada ljute paprike
1 vrećica konzervansa

PRIPREMA:

Operite paradajz i stavite u plastičnu činiju. U drugu šerpu sipajte vode toliko da paradajz blanširate. Stavite šerpu sa vodom na šporet i sačekajte da proključa, pa sklonite sa ringle i sipajte paradajz u šerpu. Nakon blanširanja, ogulite paradajz i isecite ga na četvrtine. Stavite ih u blender i iseckajte.
Paprike operite i prepolovite i očistite od semenki. Svaku polovinu isecite na manje kockice i stavite u činiju.
Ljute papričice stavite u šerpu ili tiganj i lagano propržite da puste arome. Stavite gumene rukavice i uzmite ljute papričice i očistite ih od peteljki i semenki i isecite na sitne kockice. Isecite ih koliko god možete.
List peršuna i celera operite pod mlazom hladne vode i stavite u blender i izblendajte. Očistite beli luk i isecite ga na što manje komada i dodajte u blender i izmiksajte sa prethodno izmiksanim peršunom i celerom.
Sipajte ulje u šerpu i stavite na tihu vatru i dodajte smešu od paradajza koju ste dobili u blenderu. Sve zajedno pržite oko 20 minuta, mešajući.
Posle 20 minuta dodajte isečene paprike i ljute paprike i kuvajte još 15 - 20 minuta.
U smešu dodajte izmešane začine od peršuna, celera i belog luka. Dodajte šećer, so, sirće i konzervans. Sve zajedno kuvajte još 5 minuta, a zatim skinite šerpu sa ringle.
Oprane i osušene tegle stavite u rernu na 200°C na 5 minuta, a zatim ih izvadite iz rerne i odmah sipajte u njih vruću ljutenicu.
Tegle dobro zatvorite poklopcima i prekrijte pamučnim krpama i ostavite da se ohlade. Kada se ohladi, čuvajte ju na hladnom mestu.

Komentari (0)

Loading