KISELI KUPUS U TEGLI Lako se priprema, ukusan i pun je vitamina, a na dohvat ruke

Slobodanka Ćorić

10:46

Sezonski recepti 0

Seckani kiseli kupus u tegli je zaboravljena zimnica u Srbiji, a to se nekada obavezno pripremalo

kiseli kupus
Printscreen/Youtube

Sastojci:

2-3 šake kupusa  za jednu teglu ili 2 glavice srednje velčine za 12-13 tegli

2 supene kašike himalajske soli na litar vode

Priprema:

Operite glavice kupusa i sitno iseckajte. Možete izrendati ako vam je lakše. Promešajte isečeni kupus i počite da punite oprane i pripremljene tegle. Nakon toga promešajte so sa tačnom proporcijom vode i prelivajte kupus do vrha tegle. Kupus stavljajte u teglu postepeno, pa između svakog sipanja dobro pritisnite rukama, praktično ga zbijte i utisnite ka dnu. Važno je da sve vreme fermentacije on bude potopljen. Teglu prekrijte čistom krpom i stavite gumicu, kako krpa ne bi spala. Na ovaj način omogućavate protok vazduha i sprečavate upadanje prašine i insekata.

Zatvorite dobro poklopce, pa promešajte nekoliko puta svaku teglu. Poželjno je da svakoga dana mešate da bi se imitirao proces pretakanja i da se fermentisanje ubrza. Teglu stavite na što hladnije i mračno mesto, ali ne u frižider. Nakon 3 nedelje imaćete gotov isečeni kiseli kupus. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading