JELOVNIK ZA MALO PARA Napravite doručak, ručak, večeru i kolač i nahranite celu porodicu za 950 dinara!
U prodavnicama je sniženo do sada mnogo prehrambenih proizvoda u okviru akcije "Bolja cena - cena za narod". Upravo od njih smo osmislili jelovnik za ceo dan sa ukusnim obrocima i izračunali vam koliko košta svako jelo.
ORUČAK
Pogačice (oko 290 dinara)
Sastojci:
300 g brašna Tip 500
300 g margarina „Dobro jutro“
300 g belog sira
Shutterstock
Priprema:
Umesite brašno, margarin i sir. Napravite kompaktno testo, umotajte u providnu foliju, pa u kesu i stavite u frižider da odstoji 4-5 sati. Kada ga izvadite, premesite ga, rastanjite oklagijom i čašom vadite pogačice. Stavite ih na podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne narastu i dobiju smeđu boju.
RUČAK
Pljeskavice od pasulja za ručak (oko 140 dinara)
Sastojci:
250 g pasulja
2 krompira
1 crni luk
3 kašike brašna
so, ulje za prženje
Priprema:
Oljušten krompir i pasulj posebno skuvajte i izgnječite. Dodajte sitno iseckan crni luk, brašno i so po ukusu. Dobro promešajte i oblikujte pljeskavice. Pržite ih na malo ulja sa obe strane dok ne porumene.
Shutterstock
RUČAK
Salata od krompira i parizera (oko 300 dinara)
Sastojci:
500 g krompira
300 g pilećeg parizera
100 g belog siraa
1 kiselo mleko
Malo peršuna
Ulje za prženje
so, biber
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte. Posolite po ukusu. Parizer sitno iseckajte. U činiji usitnite sir, dodajte kiselo mleko, parizer. Krompir procedite i iseckajte na manje komade. Pomešajte sa smesom od sira i parizera. Pospite peršunom po želji
Shutterstock
VEČERA
Brze lepinje iz tiganja (oko 60 dinara)
Sastojci:
300 g mekog brašna
200 ml ključale vode
prstohvat soli
ulje za prženje
Priprema:
U činiju sipajte vodu, so, brašno i mešajte da se sjedine. Umesite testo i podelite na 8 loptica. Pokrijte krpom i ostavite 5 minuta. Zatim razvucite oklagijom u krug debljine 3 mm. U tiganj sipajte ulje dubine oko jedan centimetar i kad se zagreje pržite jednu po jednu lepinjicu jer su velike. Dok se prži prelivajte je vrelim uljem iz tiganja pomoću kašike. Kada nadođe i dobije smeđu boje s donje strane, okrenite je na drugu stranu. Prženje traje oko 15 sekundi s jedne strane. Lepinje možete da mažete marmeladom, kiselim mlekom ili sirnim namazom.
Shutterstock
KOLAČ
Lenja pita sa džemom (oko 160 dinara)
Sastojci:
Kora:
12 šoljica mekog brašna
7 šoljica šećera
6 šoljica vruće vode
3 šoljice ulja
1 prašak za pecivo
Fil:
200 g džema
100 g keksa
Priprema:
Za testo izmešajte sve navedene sastojke. Smesa je malo gušća nego za palačinke. U podmazan pleh sipajte pola smese i pecite desetak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Izvaditi pleh iz rerne, namažite džem pomešan sa mlevenik keksom, preko sipajte drugu polovinu smese za koru. Vratite pleh u rernu i pecite dok pita ne dobije smeđu boju, oko 20 minuta.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)