JELOVNIK ZA MALO PARA Napravite doručak, ručak, večeru i kolač i nahranite celu porodicu za 950 dinara!

Vesna Vukadinović

12:53

Sezonski recepti 0

U prodavnicama je sniženo do sada mnogo prehrambenih proizvoda u okviru akcije "Bolja cena - cena za narod". Upravo od njih smo osmislili jelovnik za ceo dan sa ukusnim obrocima i izračunali vam koliko košta svako jelo.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

ORUČAK

Pogačice (oko 290 dinara)

Sastojci:

300 g brašna Tip 500

300 g margarina „Dobro jutro“

300 g belog sira

kulinarski specijalitet Shutterstock
 

Priprema:

Umesite brašno, margarin i sir. Napravite kompaktno testo, umotajte u providnu foliju, pa u kesu i stavite u frižider da odstoji 4-5 sati. Kada ga izvadite, premesite ga, rastanjite oklagijom i čašom vadite pogačice. Stavite ih na podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne narastu i dobiju smeđu boju.

kulinarski specijalitet

Shutterstock
 

RUČAK

Pljeskavice od pasulja za ručak (oko 140 dinara)

Sastojci:

250 g pasulja

2 krompira

1 crni luk

3 kašike brašna

so, ulje za prženje

Priprema:

Oljušten krompir i pasulj posebno skuvajte i izgnječite. Dodajte sitno iseckan crni luk, brašno i so po ukusu. Dobro promešajte i oblikujte pljeskavice. Pržite ih na malo ulja sa obe strane dok ne porumene.

kulinarski specijalitet Shutterstock
 

RUČAK

Salata od krompira i parizera (oko 300 dinara) 

Sastojci:

500 g krompira

300 g pilećeg parizera

100 g belog siraa

1 kiselo mleko

Malo peršuna

Ulje za prženje

so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte. Posolite po ukusu. Parizer sitno iseckajte. U činiji usitnite sir, dodajte kiselo mleko, parizer. Krompir procedite i iseckajte na manje komade. Pomešajte sa smesom od sira i parizera. Pospite peršunom po želji

kulinarski specijalitet Shutterstock
 

VEČERA

Brze lepinje iz tiganja (oko 60 dinara)

Sastojci:

300 g mekog brašna  

200 ml ključale vode

prstohvat soli

ulje za prženje

Priprema:

U činiju sipajte vodu, so, brašno i mešajte da se sjedine. Umesite testo i podelite na 8 loptica. Pokrijte krpom i ostavite 5 minuta. Zatim razvucite oklagijom u krug debljine 3 mm. U tiganj sipajte ulje dubine oko jedan centimetar i kad se zagreje pržite jednu po jednu lepinjicu jer su velike. Dok se prži prelivajte je vrelim uljem iz tiganja pomoću kašike. Kada nadođe i dobije smeđu boje s donje strane, okrenite je na drugu stranu. Prženje traje oko 15 sekundi s jedne strane. Lepinje možete da mažete marmeladom, kiselim mlekom ili sirnim namazom.

kulinarski specijalitet Shutterstock
 

KOLAČ

Lenja pita sa džemom (oko 160 dinara)

Sastojci:

Kora:

12 šoljica mekog brašna

7 šoljica šećera

6 šoljica vruće vode

3 šoljice ulja

1 prašak za pecivo

Fil:

200 g džema

100 g keksa

Priprema:

Za testo izmešajte sve navedene sastojke. Smesa je malo gušća nego za palačinke. U podmazan pleh sipajte pola smese i pecite desetak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Izvaditi pleh iz rerne, namažite džem pomešan sa mlevenik keksom, preko sipajte drugu polovinu smese za koru. Vratite pleh u rernu i pecite dok pita ne dobije smeđu boju, oko 20 minuta.

 

Komentari (0)

Loading