PAMUK POGAČA Mekana kao duša, ovakvu do sada niste jeli
Sočna i mekana, pravićete je stalno.
Potrebno je
- 200 ml kisele vode
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 25 g svežeg kvasca
- 700 g brašna
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
Priprema:
Kvasac izmrvite u posudi, dodajte šećer i toplo mleko, pa promešajte. Kada se kvasac aktivira, za nekih 10 minuta sipajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Podelite testo na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite ukrug, a zatim isecite 16 trouglova. Urolajte trouglove u kiflice i poređajte na sredinu tepsije obložene pek-papirom. Od druge polovine testa odvojte 150 grama, a preostalo testo razvucite ukrug. Isecite 8 trouglova i urolajte kiflice. Svaku presecite napola, a presečeni deo ređajte uz obod tepsije, tako da isečene kiflice budu na krajevima. Sada cela tepsija treba da bude obložena kiflicama, u sredini su cele kiflice, na obodima presečene. U sredinu gde je šupljina stavite ono testo koje ste odvojili sa strane, ali prvo ga oblikujte ukrug. Umutite žumance sa mlekom i uljem, pa premažite pogaču. Možete da pospete semenkama, ako želite. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta. Na polovini pečenja ako vam deluje da će da izgori, stavite pek-papir i nastavite da pečete.
Možda vas zanima:
UKRASIĆE SVAKU PRAZNIČNU TRPEZU Najlepša uskršnja pogača, mekana kao duša
Praznici su vreme kada se cela porodica okuplja. Obično se pripremaju razne đakonije, a centralno mesto na stolu zauzima vruć domaći hleb
SJAJAN RECEPT IZ MAMINE SVESKE Pogača punjena šunkom i sirom, mekana i ukusna
Punjena pogača pravi se vrlo jednostavno i lako, a idealna je za večeru koju će cela porodica obožavati
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)