PAMUK POGAČA Mekana kao duša, ovakvu do sada niste jeli

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Sočna i mekana, pravićete je stalno.

pamuk pogača
Shutterstock

Potrebno je

  • 200 ml kisele vode
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja 
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 25 g svežeg kvasca
  • 700 g brašna

Za premazivanje: 

  • 1 žumance 
  • 1 kašika ulja 
  • 1 kašika mleka 

Priprema:
Kvasac izmrvite u posudi, dodajte šećer i toplo mleko, pa promešajte. Kada se kvasac aktivira, za nekih 10 minuta sipajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Podelite testo na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite ukrug, a zatim isecite 16 trouglova. Urolajte trouglove u kiflice i poređajte na sredinu tepsije obložene pek-papirom. Od druge polovine testa odvojte 150 grama, a preostalo testo razvucite ukrug. Isecite 8 trouglova i urolajte kiflice. Svaku presecite napola, a presečeni deo ređajte uz obod tepsije, tako da isečene kiflice budu na krajevima. Sada cela tepsija treba da bude obložena kiflicama, u sredini su cele kiflice, na obodima presečene. U sredinu gde je šupljina stavite ono testo koje ste odvojili sa strane, ali prvo ga oblikujte ukrug. Umutite žumance sa mlekom i uljem, pa premažite pogaču. Možete da pospete semenkama, ako želite. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta. Na polovini pečenja ako vam deluje da će da izgori, stavite pek-papir i nastavite da pečete.

 

Komentari (0)

Loading