SJAJAN RECEPT IZ MAMINE SVESKE Pogača punjena šunkom i sirom, mekana i ukusna
Punjena pogača pravi se vrlo jednostavno i lako, a idealna je za večeru koju će cela porodica obožavati
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 25-30 g svežeg ili 7- 8 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 200 ml vode
- 8 kašika ulja
- jedno celo i jedno žumance
- 700 g mekog brašna + malo da se premesi
- 1 kašika soli
Punjenje po želji:
- 250 g sitnog sira
- 100 g pileće salame sa povrćem
- 50 g domaćeg sušenog mesa
- 60 g tvrdog sira
Sve mere mogu biti po želji, na primer može i pica punjenje.
Priprema:
U posudu za mešnje staviti toplo mleko, šećer i kvasac i sve promešati, pa ostaviti da odstoji.
DOdati toplu vodu, ulje, jaje i žumance i izraditi varjačom.
Dodati svo brašno i opet izraditi varjačom. Testo je mekše i lepljivo.
Umočiti prste u ulje pa sa varjače svući testo i pouljenim rukama oblikovati ga u loptu.
Ostaviti 30 – 40 minuta da odstoji, a za to vreme praviti nadev.
Može da bude po želji, najbolje je iskoristiti ostatke iz frižidera.
Ja sam imala sir, salamu, šunku i komadić tvrdog sira i sve sam umešala.
Nadošlo testo uz pomoć malo brašna premesiti pa podeliti na dva dela.
Oblikovati 2 lopte pa svaku razvući na prečnik 28 cm ili približno, zavisno koliki vam je pleh.
Prebaciti u podmazan pleh, pa umočiti prste u ulje i 2 cm od ruba u krug praviti kao mali kanal u koji ćete staviti nadev, pravimo dva ovakva kruga, jedan je bliži centru.
U deo gde ste ubadali prstima staviti pola nadeva na jednu pogaču, a pola na drugu.
Umutiti žumace i kašiku mleka i premazati delove testa oko nadeva.
Po želji posuti semenkama.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i čim se zagreje nositi na pečenje.
Vreme pečenja je izmedju 25 i 30 minuta zavisno od rerne i vašeg ukusa.
Prohladiti 5 minuta pa poslužiti.
Prijatno!
Možda vas zanima:
KOSOVSKA POGAČA Recept glumca Milana Vasića oduševio domaćice na mrežama
Glumac Milan Vasić nedavno se ostvario u najvažnijoj životnoj ulozi, postao je otac dečaka Despota. Da nije talentovan samo za „daske koje život znače“ pokazuje i ovaj recept za kosovsku pogaču, po receptu njegove majke, koja mu je omiljena, a ne sumnjamo da će se i vama svideti.
DOMAĆA POGAČA IZ TIGANJA Ukusa koji budi sva čula, a super ide sa raznim prilozima
Mekana i vazdušasta, ovakvu do sada niste jeli.
HAČAPURI Tradicionalna gruzijska pogača sa sirom obara s nogu, a biće savršena i sutradan
Tradicionalna gruzijska pogača sa sirom osvojiće vas od prvog zalogaja. Ime je nastalo od reči hačo (vrsta sira) i puri (hleb). Uglavnom se jede kao predjelo, a možete da ga jedete za doručak ili večeru.
DOMAĆA POGAČA SA JOGURTOM Pravi se bez kvasca, a mekana i gotova za 25 minuta
Brza i mirisna, samo dodajte prilog po želji.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Posne piroške iz rerne: Brze, zdrave i neodoljivo mekane
Idealne su za posnu večeru, užinu ili druženje uz čaj, a najlepše od svega je što nestaju sa tanjira brže nego što se ispeku
Komentari (0)