UKRASIĆE SVAKU PRAZNIČNU TRPEZU Najlepša uskršnja pogača, mekana kao duša

trpeza.rs

08:16

Bakina vanglica 0

Praznici su vreme kada se cela porodica okuplja. Obično se pripremaju razne đakonije, a centralno mesto na stolu zauzima vruć domaći hleb

UKRASIĆE SVAKU PRAZNIČNU TRPEZU Najlepša uskršnja pogača, mekana kao duša
Shutterstock

Sastojci:

  • 500g mekog brašna
  • 2,5 dcl toplog mleka
  • pola kocke svežeg kvasca (20g) ili 1/2 kesice suvog kvasca
  • 50 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 ravne kašike šećera
  • 6 kašika ulja
  • 125 g maslaca
  • susam, laneno seme, čija seme
  • žumance
  • 1 kašika ulja

Način pripreme:

U posudi izmrviti kvasac, zatim dodati kašiku šećera, kašičicu brašna, malo tople vode i ostaviti 10 minuta na toplom mestu da nadođe. U vangli sjediniti kašiku šećera, 250 g brašna, toplo mleko i potom nasuti nadošli kvasac. Postepeno dodavati ostatak brašna, so, potom 5 kašika ulja i umesiti glatko testo.

Testo oblikovati u kuglu i premazati jednom kašikom ulja. Prebaciti testo u vanglicu, prekriti streč folijom i čistom krpom. Ostavite 40 minuta na toplom, da lepo naraste.

Zatim, testo izručiti na radnu površinu, nije potrebno pobrašnjaviti jer se ne lepi, istanjiti oklagijom i premazati sa 100 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi. Urolati, saviti u krug i seći na trake debljine oko 2 cm, ali ne do kraja.

Svaku drugu traku okrenuti unutar obruča, a trake između malo izokretati.

Napraviti loptice od alu-folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja.

Ređajte na pleh obložen pek papirom, najbolje prečnika 24 cm, prekrijte pa ostavite još jednom da naraste nekih 30 minuta. Premažite žumancetom umućenim sa kašikom ulja, pospite susamom i semenkama po želji. Preko dodajte preostalih 25g seckanog maslaca.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Kada je pečena, pogaču ostavite 10 minuta u plehu prekrivenu čistom krpom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading