UKRASIĆE SVAKU PRAZNIČNU TRPEZU Najlepša uskršnja pogača, mekana kao duša
Praznici su vreme kada se cela porodica okuplja. Obično se pripremaju razne đakonije, a centralno mesto na stolu zauzima vruć domaći hleb
Sastojci:
- 500g mekog brašna
- 2,5 dcl toplog mleka
- pola kocke svežeg kvasca (20g) ili 1/2 kesice suvog kvasca
- 50 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 2 ravne kašike šećera
- 6 kašika ulja
- 125 g maslaca
- susam, laneno seme, čija seme
- žumance
- 1 kašika ulja
Način pripreme:
U posudi izmrviti kvasac, zatim dodati kašiku šećera, kašičicu brašna, malo tople vode i ostaviti 10 minuta na toplom mestu da nadođe. U vangli sjediniti kašiku šećera, 250 g brašna, toplo mleko i potom nasuti nadošli kvasac. Postepeno dodavati ostatak brašna, so, potom 5 kašika ulja i umesiti glatko testo.
Testo oblikovati u kuglu i premazati jednom kašikom ulja. Prebaciti testo u vanglicu, prekriti streč folijom i čistom krpom. Ostavite 40 minuta na toplom, da lepo naraste.
Zatim, testo izručiti na radnu površinu, nije potrebno pobrašnjaviti jer se ne lepi, istanjiti oklagijom i premazati sa 100 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi. Urolati, saviti u krug i seći na trake debljine oko 2 cm, ali ne do kraja.
Svaku drugu traku okrenuti unutar obruča, a trake između malo izokretati.
Napraviti loptice od alu-folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja.
Ređajte na pleh obložen pek papirom, najbolje prečnika 24 cm, prekrijte pa ostavite još jednom da naraste nekih 30 minuta. Premažite žumancetom umućenim sa kašikom ulja, pospite susamom i semenkama po želji. Preko dodajte preostalih 25g seckanog maslaca.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Kada je pečena, pogaču ostavite 10 minuta u plehu prekrivenu čistom krpom.
Možda vas zanima:
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA Ukras svečane trpeze, uspeće svima, a mekana kao duša
Uspeće i potpunim početnicima, a dobićete brojne komplimente.
PAMUK POGAČA Mekana kao duša, ovakvu do sada niste jeli
Sočna i mekana, pravićete je stalno.
RECEPT KOJI MORATE PROBATI Domaća seoska pogača podsetiće vas na detinjstvo!
Baš je po bakinom receptu.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)