UKRASIĆE SVAKU PRAZNIČNU TRPEZU Najlepša uskršnja pogača, mekana kao duša
Praznici su vreme kada se cela porodica okuplja. Obično se pripremaju razne đakonije, a centralno mesto na stolu zauzima vruć domaći hleb
Sastojci:
- 500g mekog brašna
- 2,5 dcl toplog mleka
- pola kocke svežeg kvasca (20g) ili 1/2 kesice suvog kvasca
- 50 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 2 ravne kašike šećera
- 6 kašika ulja
- 125 g maslaca
- susam, laneno seme, čija seme
- žumance
- 1 kašika ulja
Način pripreme:
U posudi izmrviti kvasac, zatim dodati kašiku šećera, kašičicu brašna, malo tople vode i ostaviti 10 minuta na toplom mestu da nadođe. U vangli sjediniti kašiku šećera, 250 g brašna, toplo mleko i potom nasuti nadošli kvasac. Postepeno dodavati ostatak brašna, so, potom 5 kašika ulja i umesiti glatko testo.
Testo oblikovati u kuglu i premazati jednom kašikom ulja. Prebaciti testo u vanglicu, prekriti streč folijom i čistom krpom. Ostavite 40 minuta na toplom, da lepo naraste.
Zatim, testo izručiti na radnu površinu, nije potrebno pobrašnjaviti jer se ne lepi, istanjiti oklagijom i premazati sa 100 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi. Urolati, saviti u krug i seći na trake debljine oko 2 cm, ali ne do kraja.
Svaku drugu traku okrenuti unutar obruča, a trake između malo izokretati.
Napraviti loptice od alu-folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja.
Ređajte na pleh obložen pek papirom, najbolje prečnika 24 cm, prekrijte pa ostavite još jednom da naraste nekih 30 minuta. Premažite žumancetom umućenim sa kašikom ulja, pospite susamom i semenkama po želji. Preko dodajte preostalih 25g seckanog maslaca.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Kada je pečena, pogaču ostavite 10 minuta u plehu prekrivenu čistom krpom.
Možda vas zanima:
KOSOVSKA POGAČA Recept glumca Milana Vasića oduševio domaćice na mrežama
Glumac Milan Vasić nedavno se ostvario u najvažnijoj životnoj ulozi, postao je otac dečaka Despota. Da nije talentovan samo za „daske koje život znače“ pokazuje i ovaj recept za kosovsku pogaču, po receptu njegove majke, koja mu je omiljena, a ne sumnjamo da će se i vama svideti.
DOMAĆA POGAČA IZ TIGANJA Ukusa koji budi sva čula, a super ide sa raznim prilozima
Mekana i vazdušasta, ovakvu do sada niste jeli.
HAČAPURI Tradicionalna gruzijska pogača sa sirom obara s nogu, a biće savršena i sutradan
Tradicionalna gruzijska pogača sa sirom osvojiće vas od prvog zalogaja. Ime je nastalo od reči hačo (vrsta sira) i puri (hleb). Uglavnom se jede kao predjelo, a možete da ga jedete za doručak ili večeru.
DOMAĆA POGAČA SA JOGURTOM Pravi se bez kvasca, a mekana i gotova za 25 minuta
Brza i mirisna, samo dodajte prilog po želji.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Posne piroške iz rerne: Brze, zdrave i neodoljivo mekane
Idealne su za posnu večeru, užinu ili druženje uz čaj, a najlepše od svega je što nestaju sa tanjira brže nego što se ispeku
Komentari (0)