JELA KAO IZ PEKARE Za doručak koji se pamti, biramo samo ono najukusnije

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Burek sa mesom, kroasan sa čokoladom, đevrek, pekarske kifle ili slani štapići, nećete da pogrešite šta god da izaberete, a sveže pecivo će zamirisati celu kuću.

burek sa mesom
Shutterstock

Burek sa mesom
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
1/2 kg tankih kora
so, biber
ulje
200 ml vode

Priprema:
Luk očistite, isecite na sitne kockice i propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte meso u šerpu i dinstajte oko 15 minuta dok ne omekša. Kada je gotovo, mesu po želji dodajte biber i so. U šerpi zagrejte 200 ml vode i dodajte oko 50 ml ulja i kašičicu soli. U okrugli pleh stavite tri kore, a između svake dodajte pomalo mešavine vode i ulja. Jednu koru ostavite celu, a ostatak iseckajte na nepravilne komade. U posudu za pečenje dodajte sloj iseckane kore, malo mešavine vode i ulja, pa fil i tako dok ne potrošite sve sastojke. Burek na kraju prelijte ostatkom mešavine vode i ulja i prekrijte celom korom. Burek sa mesom pecite 30 do 40 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, burek iz tiganja okrenite na veliki tanjir i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Burek je spreman za rezanje i serviranje uz čašu hladnog jogurta.

kroasan sa čokoladom Shutterstock
 

 

Kroasan sa čokoladom
Sastojci:
1 kg brašna T-500
200 ml mleka
200 g vode
250 g jogurta
250 g margarina
1,5 kesica kvasca
1 kašika meda
2 kašičice soli
50 ml ulja
Fil:
200 g čokolade
4 kašike ulja

Priprema:
Sipajte kvasac u toplu vodu da se aktivira. Brašno, mleko, vodu, jogurt, med, so i ulje stavite u posudu pa dodajte nadošli kvasac i umesite testo. Ostavite testo sa strane na toplom da poveća zapreminu. Na radnu površinu pospite brašno, pa premesite testo i podelite na osam loptica. Istopljenim margarinom premažite svaku lopticu sem poslednje, pa ih ređajte jednu na drugu. Razvucite na debljinu pola cm pa isecite testo na trouglove. Savijte u oblik kroasana i ređajte u pleh obložen margarinom. Zatim svaki kroasan premažite margarinom. Ostavite na toplom i prebacite u rernu. Pecite kroasane 20 minuta na 220 stepeni. Pečene kroasane ostavite da se malo prohlade i onda ih prelijte rastopljenom čokoladom.

đevrek Shutterstock
 

 

Đevrek
Sastojci:
500 g brašna
350 ml vode
2 kašike šećera
100 ml ulja
pola paketića svežeg kvasca
2 kašike meda
100 g susama
1 kašičica soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Zagrejte 250 ml vode pa dodajte šećer i izmrvljen kvasac i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dodajte brašno, so i ulje i zamesite glatko testo, pa ga razvucite oklagijom, napravite desetak traka, urolajte ih i svaku od njih savijte u krug. U zasebnu posudu sipajte 100 ml vode i 2 kašike meda, pa spuštajte đevrek u preliv. Uvaljajte đevreke u susam i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite đevreke oko 20 do 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.

 

pekarske kifle Shutterstock
 

 

Pekarske kifle
Sastojci:
1 kg mekog brašna
1 paketić kvasca
2 kašičice soli
1/2 l mleka
200 g margarina
0,5 dl ulja
1 jaje
2 dl kiselog mleka
3 kašike šećera
Za premazivanje i dekoraciju:
1 jaje
susam 

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Kvasac razmutite u pola šolje toplog mleka, dodajte po kašičicu šećera i brašna i ostavite da se aktivira. Zamesite srednje meko testo pa pustite da odmara 30 minuta. Zatim podelite testo na 36 loptica, pa svaku razvijte elipsasto i zavijte kiflicu. Dok se zavija kiflica, testo prema spoljnim krajevima blago razvucite prstima. Ređajte u pleh obložen pek-papirom, premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok lepo ne porumene.

slani štapići Shutterstock
 

Slani štapići
Potrebno je:
400 ml mlakog mleka
600 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja
1/2 kesice praška za pecivo
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašika jogurta
Za prskanje štapića:
1 kašičica soli
2 kašike brašna
4 kašike vode tople
malo (vrh kašičice) praška za pecivo
Priprema:
U jednu posudu stavite brašno, šećer, so, ulje, kvasac i prašak za pecivo, kašiku jogurta, pa zamesite testo sa mlakim mlekom. Glatko testo dobro mešajte i pustite 20 minuta da naraste. Napravite loptice od naraslog testa, pa svaku rukom razvlačite u oblik štapića. Poređajte u pleh i ostavite 20 minuta. Pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim izvadite iz rerne i poprskajte smesom koju smo prethodno napravili od brašna, vode i soli. Pecite štapiće još 10 minuta pa ih premažite margarinom.

Komentari (0)

Loading