JELA KAO IZ PEKARE Za doručak koji se pamti, biramo samo ono najukusnije
Burek sa mesom, kroasan sa čokoladom, đevrek, pekarske kifle ili slani štapići, nećete da pogrešite šta god da izaberete, a sveže pecivo će zamirisati celu kuću.
Burek sa mesom
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
1/2 kg tankih kora
so, biber
ulje
200 ml vode
Priprema:
Luk očistite, isecite na sitne kockice i propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte meso u šerpu i dinstajte oko 15 minuta dok ne omekša. Kada je gotovo, mesu po želji dodajte biber i so. U šerpi zagrejte 200 ml vode i dodajte oko 50 ml ulja i kašičicu soli. U okrugli pleh stavite tri kore, a između svake dodajte pomalo mešavine vode i ulja. Jednu koru ostavite celu, a ostatak iseckajte na nepravilne komade. U posudu za pečenje dodajte sloj iseckane kore, malo mešavine vode i ulja, pa fil i tako dok ne potrošite sve sastojke. Burek na kraju prelijte ostatkom mešavine vode i ulja i prekrijte celom korom. Burek sa mesom pecite 30 do 40 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, burek iz tiganja okrenite na veliki tanjir i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Burek je spreman za rezanje i serviranje uz čašu hladnog jogurta.
Kroasan sa čokoladom
Sastojci:
1 kg brašna T-500
200 ml mleka
200 g vode
250 g jogurta
250 g margarina
1,5 kesica kvasca
1 kašika meda
2 kašičice soli
50 ml ulja
Fil:
200 g čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Sipajte kvasac u toplu vodu da se aktivira. Brašno, mleko, vodu, jogurt, med, so i ulje stavite u posudu pa dodajte nadošli kvasac i umesite testo. Ostavite testo sa strane na toplom da poveća zapreminu. Na radnu površinu pospite brašno, pa premesite testo i podelite na osam loptica. Istopljenim margarinom premažite svaku lopticu sem poslednje, pa ih ređajte jednu na drugu. Razvucite na debljinu pola cm pa isecite testo na trouglove. Savijte u oblik kroasana i ređajte u pleh obložen margarinom. Zatim svaki kroasan premažite margarinom. Ostavite na toplom i prebacite u rernu. Pecite kroasane 20 minuta na 220 stepeni. Pečene kroasane ostavite da se malo prohlade i onda ih prelijte rastopljenom čokoladom.
Đevrek
Sastojci:
500 g brašna
350 ml vode
2 kašike šećera
100 ml ulja
pola paketića svežeg kvasca
2 kašike meda
100 g susama
1 kašičica soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Zagrejte 250 ml vode pa dodajte šećer i izmrvljen kvasac i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dodajte brašno, so i ulje i zamesite glatko testo, pa ga razvucite oklagijom, napravite desetak traka, urolajte ih i svaku od njih savijte u krug. U zasebnu posudu sipajte 100 ml vode i 2 kašike meda, pa spuštajte đevrek u preliv. Uvaljajte đevreke u susam i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite đevreke oko 20 do 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.
Pekarske kifle
Sastojci:
1 kg mekog brašna
1 paketić kvasca
2 kašičice soli
1/2 l mleka
200 g margarina
0,5 dl ulja
1 jaje
2 dl kiselog mleka
3 kašike šećera
Za premazivanje i dekoraciju:
1 jaje
susam
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Kvasac razmutite u pola šolje toplog mleka, dodajte po kašičicu šećera i brašna i ostavite da se aktivira. Zamesite srednje meko testo pa pustite da odmara 30 minuta. Zatim podelite testo na 36 loptica, pa svaku razvijte elipsasto i zavijte kiflicu. Dok se zavija kiflica, testo prema spoljnim krajevima blago razvucite prstima. Ređajte u pleh obložen pek-papirom, premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok lepo ne porumene.
Slani štapići
Potrebno je:
400 ml mlakog mleka
600 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja
1/2 kesice praška za pecivo
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašika jogurta
Za prskanje štapića:
1 kašičica soli
2 kašike brašna
4 kašike vode tople
malo (vrh kašičice) praška za pecivo
Priprema:
U jednu posudu stavite brašno, šećer, so, ulje, kvasac i prašak za pecivo, kašiku jogurta, pa zamesite testo sa mlakim mlekom. Glatko testo dobro mešajte i pustite 20 minuta da naraste. Napravite loptice od naraslog testa, pa svaku rukom razvlačite u oblik štapića. Poređajte u pleh i ostavite 20 minuta. Pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim izvadite iz rerne i poprskajte smesom koju smo prethodno napravili od brašna, vode i soli. Pecite štapiće još 10 minuta pa ih premažite margarinom.
ŠTRUDLA SA MAKOM Teta Nada nam je dala recept kako da bude sočna i mekana, prste da poližete
Starinska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a može da se napravi i u posnoj varijanti.
AKO ŽELITE DA PIRE BUDE SAVRŠEN DODAJTE OVO Biće vazdušast i kremast, a trik provereno uspeva
Primenite trik profesionalnih kuvara i uživajte u omiljenom obroku.
SUVE PAPRIKE PUNJENE ORASIMA Zasitno posno jelo koje krepi organizam u trenu
Fenomenalno jelo dugo će vas držati sitim, a osvaja na prvi zalogaj.
NAJBOLJI SASTOJAK ZA TESTO Potrebna vam je samo 1 namirnica, a pecivo će biti savršeno
Ako želite da testo bude savršeno, a hlebovi i kifle neodoljivi primenite ovaj jednostavni trik.
PROJA SA ČVARCIMA Donosimo vam tajni recept za specijalitet koji obožavaju gurmani
Sočna proja najbolje se slaže sa šoljom jogurta, a čvarci joj daju poseban šmek.
Komentari (0)