SMOČANI KAČAMAK Po starom crnogorskom receptu, klasik koji nikada ne dosadi

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Slasan doručak pravićete stalno, a osvojiće sve koji budu probali.

Homoljski kačamak
Printscreen/Instagram

Potrebno je

  • 2 krompira
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • oko 600 ml vode
  • 800 dl mleka
  • 2 pune kašike starog kajmaka
  • 2 kašike kisele pavlake

Napomena: Vreme kuvanja je oko 40 minuta.

Priprema

Oljuštite krompir pa ga isecite na manje komade i stavite u slanu vodu da se kuva. Nakon što voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka ključa tako 10 ak minuta. Smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko 30 min i manje. Pustite da tečnost malo ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.Istucite masu drvenom varjačom da se potpuno sjedine krompir i brašno. Onda skinite sa ringle na par minuta. Zasebno u šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i pavlaku pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. Tome dodajte kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Skinite sa ringle i servirajte.Prijatno!

Komentari (0)

Loading