NAJSOČNIJE KROFNE Posne i mrsne, klasične i čokoladne, svi ih vole a pojedu se u slast!

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Bez mleka i jaja, čokoladne, kepang, sa jabukama, fritule... Idealne za svaku priliku, oduševiće i one izbirljive.

čokoladne krofne
Shutterstock

1.Bez mleka i jaja
Sastojci:

  • 500 g belog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 150 ml mlake vode
  • 200 ml kisele vode
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike braon šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:
U toplu vodu ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Posle tog vremena dodajte mu ulje, kiselu vodu i vanilin šećer. Dobro promešajte, pa dodajte preostalo brašno. Zamesite testo i ostavite ga sa strane na toplom dok se ne udvostruči. Kada vidite da je testo nadošlo, na radnoj površini pospite brašno i razvucite testo oklagijom. Modlom ili čašom oblikujte krofne i vadite ih iz kalupa. Ređajte ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite ih još 15 minuta da nadođu. Premažite ih uljem, a možete i papir malo podmazati uljem. Rernu dobro zagrejte, pa ubacite pleh i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Videćete već kada porumene. Filujte nadevom po želji.

2. Čokoladne krofne
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 jaja
  • 80 g putera (otopljenog)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 100 g rendane čokolade

Priprema
Ugrejte mleko do mlakog, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter, ekstrakt vanile i komadiće čokolade. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu, ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnobraon sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja. 

3. Klasične, sa džemom od kajsija
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
  • 2 jaja
  • 80 g putera (otopljenog)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • džem od kajsija
  • ulje za prženje

Priprema:
Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter i ekstrakt vanile. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu, ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus kako biste upili višak ulja. Kada su krofne ohlađene, napravite male udubine u sredini svake krofne i stavite kašičicu džema od kajsija.

4. Fritule
Sastojci:

  • 200 g mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike šećera
  • 180 ml jogurta
  • 1 celo jaje
  • prstohvat soli
  • na vrh kašičice cimeta
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje

Priprema
Umutite jaje, pa dodajte uz mešanje jogurt, šećer i vanilin šećer i so. Potom postepeno, uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i cimetom. Treba da dobijete gusto testo. Sipajte dosta ulja u dublji tiganj ili lonac. Treba da ga bude toliko da fritule plivaju u njemu i ne dodiruju dno. Uključite da se greje. Kad ulje bude dobro zagrejano, vadite kašikom testo i spuštajte ih u ulje da se prže na srednjoj temperaturi. Da vam ne bi bile rogate, odnosno da ne bi ostali hrskavi delovi koji štrče i da dobijete savršeno glatke i okruglaste fritule, najpre umočite kašiku u vrelo ulje i potom uzimajte testo - ono će na taj način samo skliznuti s kašike i neće se razvlačiti i formirati rogići. Pržite dok ne porumeni lepo, pa okrenite na drugu stranu. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

5. S jabukama
Sastojci:

  • 200 ml mleka
  • 7 g suvog kvasca (jedna kesica)
  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • prtohvat soli
  • 1 jabuka
  • suvo grožđe po ukusu
  • ulje
  • šećer u prahu

Priprema:
Kvasac sipajte u mlako mleko, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne aktivira. U veliku činiju sipajte prosejano brašno i so, potom dodajte kvasac sa mlekom i jaje i sve zajedno umesite u glatku smesu. Dodajte izrendanu jabuku, te po želji i suvo grožđe koje ste prethodno potopili u toplu vodu ili rum. Činiju s testom ostavite pokrivenu na toplom najmanje sat vremena da bi testo naraslo. U dubljoj šerpi zagrejte ulje, a potom pažljivo oblikujte kuglice od testa i ubacujte ih u vruće ulje. Pržite kuglice do zlatnosmeđe boje na srednjoj temperaturi oko osam minuta. Ostavite ih da se ocede od viška masnoće na papirnim ubrusima. Služite ih vruće i posute prah šećerom.

6. Puf-puf krofne
Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica aktivnog suvog kvasca
  • muskatni oraščić
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja tople vode

Priprema:
U maloj posudi rastvorite kvasac u oko 1/4 šolje tople vode. Ostavite da odstoji oko 5-10 minuta dok ne postane penasta. U većoj činiji pomešajte brašno, šećer, muskatni oraščić i prstohvat soli. Sipajte mešavinu kvasca u suve sastojke. Postepeno dodajte preostalu mlaku vodu uz mešanje. Nastavite da mešajte dok ne dobijete glatko i blago rastegljivo testo. Pokrijte činiju čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se testo diže na toplom mestu oko 1 sat. Trebalo bi da se udvostruči. U dubokom loncu ili tiganju zagrejte biljno ulje, a zatim rukama ili kašikom grabite male delove testa i pažljivo ih ubacite u vrelo ulje. Možete koristiti palac da gurnete testo sa kašike u ulje, stvarajući okrugli oblik. Pržite ih dok ne poprime zlatnosmeđu boju sa svih strana, povremeno ih okrećući kako biste obezbedili ravnomerno kuvanje. Ovo bi trebalo da traje oko 2-4 minuta. Pržene lisnate pufove izvadite iz ulja šupljikavom kašikom i stavite ih na tanjir obložen papirnim ubrusima da se ocedi višak ulja. Pustite da se puf malo ohladi pre serviranja.

7. S kačkavaljem
Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 8 kašika projinog brašna
  • 8 kašika pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 50 g šunke
  • 50 g kačkavalja
  • 2 manja kisela krastavca
  • susam

Priprema
Umutite jaja, pa dodajte jogurt, ulje, projino brašno, kao i pšenično brašno pomešano s praškom za pecivo. Umesite testo. Šunku i kisele krastavce sitno iseckajte i sjedinite s ostalim sastojcima, pa posolite po ukusu. Kafenom kašičicom smesu sipajte u aparat za krofne i pospite susamom. Ili jednostavno spustite testo u ulje i ispecite dok ne porumene.  Gotove tople krofne pospite sitno rendanim kačkavaljem i poslužite tople.

8. Kepang krofne
Sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 2 kašike maslaca
  • 1 paket suvog kvasca
  • 5 kašika šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice cimeta

Priprema
Otopite maslac, pa mu dodajte mleko, šećer i so. Dobro promešajte, dodajte jaje, pa onda i kvasac i pustite da odstoji pet minuta. Prebacite u veću posudu i dodajte brašno pa zamesite. Ostavite da odstoji oko sat vremena pa premesite i pustite da testo opet stoji pola sata do sat vremena. Od testa napravite manje loptice koje zatim oblikujete u štapiće i motate. Možete ih preliti čime hoćete, ali tradicionalno se valjaju u mešavinu šećera i cimeta. Stavite tu mešavinu u papirnu kesu, pa ubacujte jednu po jednu krofnu i dobro ih promešajte u kesi.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading