NAJSOČNIJE KROFNE Posne i mrsne, klasične i čokoladne, svi ih vole a pojedu se u slast!
Bez mleka i jaja, čokoladne, kepang, sa jabukama, fritule... Idealne za svaku priliku, oduševiće i one izbirljive.
1.Bez mleka i jaja
Sastojci:
- 500 g belog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 150 ml mlake vode
- 200 ml kisele vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašike braon šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
U toplu vodu ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Posle tog vremena dodajte mu ulje, kiselu vodu i vanilin šećer. Dobro promešajte, pa dodajte preostalo brašno. Zamesite testo i ostavite ga sa strane na toplom dok se ne udvostruči. Kada vidite da je testo nadošlo, na radnoj površini pospite brašno i razvucite testo oklagijom. Modlom ili čašom oblikujte krofne i vadite ih iz kalupa. Ređajte ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite ih još 15 minuta da nadođu. Premažite ih uljem, a možete i papir malo podmazati uljem. Rernu dobro zagrejte, pa ubacite pleh i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Videćete već kada porumene. Filujte nadevom po želji.
2. Čokoladne krofne
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 jaja
- 80 g putera (otopljenog)
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g rendane čokolade
Priprema
Ugrejte mleko do mlakog, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter, ekstrakt vanile i komadiće čokolade. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu, ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnobraon sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
3. Klasične, sa džemom od kajsija
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
- 2 jaja
- 80 g putera (otopljenog)
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- džem od kajsija
- ulje za prženje
Priprema:
Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter i ekstrakt vanile. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu, ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus kako biste upili višak ulja. Kada su krofne ohlađene, napravite male udubine u sredini svake krofne i stavite kašičicu džema od kajsija.
4. Fritule
Sastojci:
- 200 g mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike šećera
- 180 ml jogurta
- 1 celo jaje
- prstohvat soli
- na vrh kašičice cimeta
- šećer u prahu za posipanje
- ulje za prženje
Priprema
Umutite jaje, pa dodajte uz mešanje jogurt, šećer i vanilin šećer i so. Potom postepeno, uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i cimetom. Treba da dobijete gusto testo. Sipajte dosta ulja u dublji tiganj ili lonac. Treba da ga bude toliko da fritule plivaju u njemu i ne dodiruju dno. Uključite da se greje. Kad ulje bude dobro zagrejano, vadite kašikom testo i spuštajte ih u ulje da se prže na srednjoj temperaturi. Da vam ne bi bile rogate, odnosno da ne bi ostali hrskavi delovi koji štrče i da dobijete savršeno glatke i okruglaste fritule, najpre umočite kašiku u vrelo ulje i potom uzimajte testo - ono će na taj način samo skliznuti s kašike i neće se razvlačiti i formirati rogići. Pržite dok ne porumeni lepo, pa okrenite na drugu stranu. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
5. S jabukama
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 7 g suvog kvasca (jedna kesica)
- 300 g brašna
- 1 jaje
- prtohvat soli
- 1 jabuka
- suvo grožđe po ukusu
- ulje
- šećer u prahu
Priprema:
Kvasac sipajte u mlako mleko, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne aktivira. U veliku činiju sipajte prosejano brašno i so, potom dodajte kvasac sa mlekom i jaje i sve zajedno umesite u glatku smesu. Dodajte izrendanu jabuku, te po želji i suvo grožđe koje ste prethodno potopili u toplu vodu ili rum. Činiju s testom ostavite pokrivenu na toplom najmanje sat vremena da bi testo naraslo. U dubljoj šerpi zagrejte ulje, a potom pažljivo oblikujte kuglice od testa i ubacujte ih u vruće ulje. Pržite kuglice do zlatnosmeđe boje na srednjoj temperaturi oko osam minuta. Ostavite ih da se ocede od viška masnoće na papirnim ubrusima. Služite ih vruće i posute prah šećerom.
6. Puf-puf krofne
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica aktivnog suvog kvasca
- muskatni oraščić
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja tople vode
Priprema:
U maloj posudi rastvorite kvasac u oko 1/4 šolje tople vode. Ostavite da odstoji oko 5-10 minuta dok ne postane penasta. U većoj činiji pomešajte brašno, šećer, muskatni oraščić i prstohvat soli. Sipajte mešavinu kvasca u suve sastojke. Postepeno dodajte preostalu mlaku vodu uz mešanje. Nastavite da mešajte dok ne dobijete glatko i blago rastegljivo testo. Pokrijte činiju čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se testo diže na toplom mestu oko 1 sat. Trebalo bi da se udvostruči. U dubokom loncu ili tiganju zagrejte biljno ulje, a zatim rukama ili kašikom grabite male delove testa i pažljivo ih ubacite u vrelo ulje. Možete koristiti palac da gurnete testo sa kašike u ulje, stvarajući okrugli oblik. Pržite ih dok ne poprime zlatnosmeđu boju sa svih strana, povremeno ih okrećući kako biste obezbedili ravnomerno kuvanje. Ovo bi trebalo da traje oko 2-4 minuta. Pržene lisnate pufove izvadite iz ulja šupljikavom kašikom i stavite ih na tanjir obložen papirnim ubrusima da se ocedi višak ulja. Pustite da se puf malo ohladi pre serviranja.
7. S kačkavaljem
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 8 kašika projinog brašna
- 8 kašika pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša jogurta
- 50 g šunke
- 50 g kačkavalja
- 2 manja kisela krastavca
- susam
Priprema
Umutite jaja, pa dodajte jogurt, ulje, projino brašno, kao i pšenično brašno pomešano s praškom za pecivo. Umesite testo. Šunku i kisele krastavce sitno iseckajte i sjedinite s ostalim sastojcima, pa posolite po ukusu. Kafenom kašičicom smesu sipajte u aparat za krofne i pospite susamom. Ili jednostavno spustite testo u ulje i ispecite dok ne porumene. Gotove tople krofne pospite sitno rendanim kačkavaljem i poslužite tople.
8. Kepang krofne
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 2 kašike maslaca
- 1 paket suvog kvasca
- 5 kašika šećera
- 1 šolja mleka
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema
Otopite maslac, pa mu dodajte mleko, šećer i so. Dobro promešajte, dodajte jaje, pa onda i kvasac i pustite da odstoji pet minuta. Prebacite u veću posudu i dodajte brašno pa zamesite. Ostavite da odstoji oko sat vremena pa premesite i pustite da testo opet stoji pola sata do sat vremena. Od testa napravite manje loptice koje zatim oblikujete u štapiće i motate. Možete ih preliti čime hoćete, ali tradicionalno se valjaju u mešavinu šećera i cimeta. Stavite tu mešavinu u papirnu kesu, pa ubacujte jednu po jednu krofnu i dobro ih promešajte u kesi.
Možda vas zanima:
POSNE KROFNE MILUJU NEPCA Vazdušaste i sočne, ko ih jednom proba uvek im se vraća
Mirisne i savršene, i dupla mera će biti malo.
FRITULE SA BANANAMA Tople ili hladne, svejedno su preukusne, a gotove dok pristavite kafu
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
KROFNE SA DŽEMOM Mekane i vazdušaste, polizaćete prste koliko su ukusne
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
POSNE KROFNE Mekane, vazdušaste i slasne, savršene uz šolju kafe ili čaja
Mirisne i neodoljive, a prave se lako.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)