NAJSOČNIJE KROFNE Posne i mrsne, klasične i čokoladne, svi ih vole a pojedu se u slast!
Bez mleka i jaja, čokoladne, kepang, sa jabukama, fritule... Idealne za svaku priliku, oduševiće i one izbirljive.
![čokoladne krofne](/data/images/2024-03-14/80571_cokoladne-krofne_f.jpg?timestamp=1710370800)
1.Bez mleka i jaja
Sastojci:
- 500 g belog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 150 ml mlake vode
- 200 ml kisele vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašike braon šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
U toplu vodu ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Posle tog vremena dodajte mu ulje, kiselu vodu i vanilin šećer. Dobro promešajte, pa dodajte preostalo brašno. Zamesite testo i ostavite ga sa strane na toplom dok se ne udvostruči. Kada vidite da je testo nadošlo, na radnoj površini pospite brašno i razvucite testo oklagijom. Modlom ili čašom oblikujte krofne i vadite ih iz kalupa. Ređajte ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite ih još 15 minuta da nadođu. Premažite ih uljem, a možete i papir malo podmazati uljem. Rernu dobro zagrejte, pa ubacite pleh i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Videćete već kada porumene. Filujte nadevom po želji.
2. Čokoladne krofne
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 jaja
- 80 g putera (otopljenog)
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g rendane čokolade
Priprema
Ugrejte mleko do mlakog, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter, ekstrakt vanile i komadiće čokolade. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu, ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnobraon sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
3. Klasične, sa džemom od kajsija
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
- 2 jaja
- 80 g putera (otopljenog)
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- džem od kajsija
- ulje za prženje
Priprema:
Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter i ekstrakt vanile. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu, ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus kako biste upili višak ulja. Kada su krofne ohlađene, napravite male udubine u sredini svake krofne i stavite kašičicu džema od kajsija.
4. Fritule
Sastojci:
- 200 g mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike šećera
- 180 ml jogurta
- 1 celo jaje
- prstohvat soli
- na vrh kašičice cimeta
- šećer u prahu za posipanje
- ulje za prženje
Priprema
Umutite jaje, pa dodajte uz mešanje jogurt, šećer i vanilin šećer i so. Potom postepeno, uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i cimetom. Treba da dobijete gusto testo. Sipajte dosta ulja u dublji tiganj ili lonac. Treba da ga bude toliko da fritule plivaju u njemu i ne dodiruju dno. Uključite da se greje. Kad ulje bude dobro zagrejano, vadite kašikom testo i spuštajte ih u ulje da se prže na srednjoj temperaturi. Da vam ne bi bile rogate, odnosno da ne bi ostali hrskavi delovi koji štrče i da dobijete savršeno glatke i okruglaste fritule, najpre umočite kašiku u vrelo ulje i potom uzimajte testo - ono će na taj način samo skliznuti s kašike i neće se razvlačiti i formirati rogići. Pržite dok ne porumeni lepo, pa okrenite na drugu stranu. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
5. S jabukama
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 7 g suvog kvasca (jedna kesica)
- 300 g brašna
- 1 jaje
- prtohvat soli
- 1 jabuka
- suvo grožđe po ukusu
- ulje
- šećer u prahu
Priprema:
Kvasac sipajte u mlako mleko, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne aktivira. U veliku činiju sipajte prosejano brašno i so, potom dodajte kvasac sa mlekom i jaje i sve zajedno umesite u glatku smesu. Dodajte izrendanu jabuku, te po želji i suvo grožđe koje ste prethodno potopili u toplu vodu ili rum. Činiju s testom ostavite pokrivenu na toplom najmanje sat vremena da bi testo naraslo. U dubljoj šerpi zagrejte ulje, a potom pažljivo oblikujte kuglice od testa i ubacujte ih u vruće ulje. Pržite kuglice do zlatnosmeđe boje na srednjoj temperaturi oko osam minuta. Ostavite ih da se ocede od viška masnoće na papirnim ubrusima. Služite ih vruće i posute prah šećerom.
6. Puf-puf krofne
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica aktivnog suvog kvasca
- muskatni oraščić
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja tople vode
Priprema:
U maloj posudi rastvorite kvasac u oko 1/4 šolje tople vode. Ostavite da odstoji oko 5-10 minuta dok ne postane penasta. U većoj činiji pomešajte brašno, šećer, muskatni oraščić i prstohvat soli. Sipajte mešavinu kvasca u suve sastojke. Postepeno dodajte preostalu mlaku vodu uz mešanje. Nastavite da mešajte dok ne dobijete glatko i blago rastegljivo testo. Pokrijte činiju čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se testo diže na toplom mestu oko 1 sat. Trebalo bi da se udvostruči. U dubokom loncu ili tiganju zagrejte biljno ulje, a zatim rukama ili kašikom grabite male delove testa i pažljivo ih ubacite u vrelo ulje. Možete koristiti palac da gurnete testo sa kašike u ulje, stvarajući okrugli oblik. Pržite ih dok ne poprime zlatnosmeđu boju sa svih strana, povremeno ih okrećući kako biste obezbedili ravnomerno kuvanje. Ovo bi trebalo da traje oko 2-4 minuta. Pržene lisnate pufove izvadite iz ulja šupljikavom kašikom i stavite ih na tanjir obložen papirnim ubrusima da se ocedi višak ulja. Pustite da se puf malo ohladi pre serviranja.
7. S kačkavaljem
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 8 kašika projinog brašna
- 8 kašika pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša jogurta
- 50 g šunke
- 50 g kačkavalja
- 2 manja kisela krastavca
- susam
Priprema
Umutite jaja, pa dodajte jogurt, ulje, projino brašno, kao i pšenično brašno pomešano s praškom za pecivo. Umesite testo. Šunku i kisele krastavce sitno iseckajte i sjedinite s ostalim sastojcima, pa posolite po ukusu. Kafenom kašičicom smesu sipajte u aparat za krofne i pospite susamom. Ili jednostavno spustite testo u ulje i ispecite dok ne porumene. Gotove tople krofne pospite sitno rendanim kačkavaljem i poslužite tople.
8. Kepang krofne
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 2 kašike maslaca
- 1 paket suvog kvasca
- 5 kašika šećera
- 1 šolja mleka
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema
Otopite maslac, pa mu dodajte mleko, šećer i so. Dobro promešajte, dodajte jaje, pa onda i kvasac i pustite da odstoji pet minuta. Prebacite u veću posudu i dodajte brašno pa zamesite. Ostavite da odstoji oko sat vremena pa premesite i pustite da testo opet stoji pola sata do sat vremena. Od testa napravite manje loptice koje zatim oblikujete u štapiće i motate. Možete ih preliti čime hoćete, ali tradicionalno se valjaju u mešavinu šećera i cimeta. Stavite tu mešavinu u papirnu kesu, pa ubacujte jednu po jednu krofnu i dobro ih promešajte u kesi.
Možda vas zanima:
![krofne sa jabukama](/data/images/2024-01-17/74149_krofne-sa-jabukama-stock-photo-sweet-homemade-apple-cider-donuts-with-cinnamon-sugar-smanjena-2053929227_f.jpg)
SLATKE I NEODOLJIVE KROFNE Sa jabukama, otopićete se od miline, a svi će vam tražiti recept
Ako volite klasične krofne, ove ćete da obožavate. Još slađe i ukusnije, pravićete ih stalno.
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-08-31/61702_krofne-shutterstock-1213898017_f.jpg)
NAJMEKŠE KROFNE SA DŽEMOM Recept je iz bakine sveske i s njim nema greške!
Umesto džemom, krofne možete puniti kremom po želji.
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-07-14/59271_1674033856984_f.jpg)
NAJMEKŠE KROFNE SA DŽEMOM Recept je iz bakine sveske i nema greške, svima uspeju!
Fantastično mekane i vazdušaste krofne koje deca obožavaju.
![krofne](/data/images/2023-05-12/54441_krofne-shutterstock-1213898017_f.jpg)
VOLE IH I STARI I MLADI Recept za krofne, najmekše na svetu!
Nedelja je idealna da počastite ukućane poslasticom od testa.
![hašure](/data/images/2024-07-24/95231_shutterstock-229477783_f.jpg)
HAŠURE Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa
Legenda smatra da je ovaj turski specijalitet najstariji desert na svetu, a ako želite da se uverite da li je zaista toliko dobar, najbolje napravite i probajte.
![čokoladni smuti](/data/images/2024-07-24/95238_shutterstock-301326848_f.jpg)
ČOKOLADNI SMUTI ZA DORUČAK I DOBAR IZGLED Recept glumice Dženifer Aniston oduševio fanove, svi ga prave
Ukusan i zdrav doručak po receptu čuvene glumice, poznate po dobrom zdravlju i vitkoj liniji.
![mil fej](/data/images/2024-07-24/95222_shutterstock-2116217021_f.jpg)
MIL FEJ DESERT Čarobni francuski slatkiš, kremast i lagan, otopićete se od miline
Francuski kolač "od 1000 kora" obožavaće i oni koji ne vole slatko.
![opera torta](/data/images/2024-07-25/95301_shutterstock-124594633_f.jpg)
OPERA TORTA Francuska čokoladna poslastica sa kafom koja miriše na ljubav
Čuvena francuska poslastica u kremastom spoju kafe i čokolade idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
![posna pesak torta](/data/images/2024-07-24/95184_shutterstock-2301239953_f.jpg)
POSNA PESAK TORTA Očaravajuća poslastica koja ni malo ne zaostaje za originalom, sa 3 preukusna sloja
Očaravajuća poslastica idealna kada vam se jede nešto slatko u danima posta, ali i sve svečane prilike.
Komentari (0)