PIKANTNA JELA SA ĐUMBIROM Ukusna i aromatična, prste da poližete

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Od šnicli do salate, raspametiće sve one koji vole začinjena jela.

šnicle
Shutterstock

Sočne šnicle

Sastojci:

  • 1 kg svinjskih šnicli
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica narendanog đumbira
  • 3 kašike soja-sosa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica suvog origana

Priprema:
Šnicle izlupajte čekićem za meso. Pomešajte soja-sos i maslinovo ulje, dodajte narendani beli luk i đumbir, origano. Dobro izmešajte sa mesom i ostavite u frižideru jedan sat poklopljeno. Pržite na gril-tiganju ili na roštilju.

 

Krem-supa od šargarepe

Sastojci:

  • 500 g šargarepa
  • 4 kriške hleba bez kore
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 2 kašičice ulja
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • ½ korena đumbira
  • bujon od povrća
  • sok od 1 limuna
  • biber, so

Priprema:
Isecite hleb na kockice i pomešajte sa kvascem koji je rastvoren sa dve kašike tople vode. Poređajte u podmazan pleh i zapecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Ugrejte ulje u dubokoj šerpi i propržite iseckane crni i beli luk. Dinstajte jedan minut, pa dodajte iseckanu šargarepu. Sipajte bujon i sveže narendan đumbir i kuvajte 15 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Tada ispasirajte i začinite solju, biberom i sokom od limuna.

 

Začinjene pljeskavice

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 jaja
  • 4 kašike prezli
  • ½ limuna
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica rendanog đumbira
  • biber, so

Priprema:
Mleveno meso pomešajte sa prezlama, umućenim jajima, narendanom korom limuna, sokom od limuna, karijem, mlevenim đumbirom, biberom i solju po ukusu. Zamesite i ostavite da odstoji 30 minuta. Mokrim rukama oblikujte loptice, namažite ih uljem, poređajte u tiganj, pržite 10 minuta na srednjoj vatri uz okretanje. 

 

Salata od brokolija

Sastojci:
200 g brokolija
1 zelena paprika
1 crvena paprika
2 šargarepe
200 g semenki bundeve
40 g korena peršuna
2 stabljike listova 
Preliv:
30 ml maslinovog ulja
30 ml sveže isceđenog soka od limuna
2 kašičice senfa
1 kašičica meda
3 prstohvata soli
2 prstohvata bibera
Za majonez od đumbira:
1 jaje
30 g oljuštenog korena đumbira
200 ml ulja
1 kašičica soka od limuna
2 prstohvata soli
Priprema:
Očistite povrće i breskvu i isecite na sitne komade. Za preliv pomešajte sve sastojke i sipajte preko  povrća i voća. Dodajte semenke bundeve i promešajte. Za majonez umutite jaje u tegli štapnim mikserom, dodajte sok od limuna, malo ulja, posolite i dodaje narendan đumbir. Kada smesa pobeli na dnu, počnite da sipate preostalo ulje u tankom mlazu i istovremeno mutite dok se ne zgusne. Poslužite salatu prelivenu ovim majonezom od đumbira.

 

Krckavi krompir

Sastojci:
500 g krompira
1 kašika seckanog peršuna
1 cm svežeg đumbira
4-5 listića sveže nane
biber, so
Priprema:
Stavite krompir da se kuva i pre nego što potpuno omekša, sklonite ga s ringle. Oljuštite ga, isecite na kocke, stavite malo putera u tiganj i sipajte krompir. Na tihoj vatri pržite dok ne dobije braon hrskavu koricu. Narendajte đumbir i dodajte u krompir. Dodajte nanu, so i biber. Servirajte posuto peršunom.

 

Ćufte od tikvica

Sastojci:
2 tikvice
3 šargarepe
100 g prezli
brašno
1 kašika narendanog đumbira
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica mlevene paprike
ruzmarin
kurkuma
so
Za sos:
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
1 crvena paprika
3 paradajza
1 šolja mleka
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica soli
Priprema:
Tikvice oljuštite i izrendajte. Posolite i ostavite 20 minuta da puste vodu, pa ocedite. Izrendajte šargarepu i pomešajte sa tikvicama. Pržite na zagrejanom ulju nekoliko minuta dok ne omekšaju. Stavite začine, promešajte i nakon dva minuta sklonite sa vatre. Kad se ohladi, od prezla odvojte malo za valjanje ćufti, a preostali deo dodajte u smesu. Oblikujte ćuftice. Uvaljajte ih u prezle pomešane sa malo brašna i soli i poređajte na papir za pečenje. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni. Sos: Isecite povrće. Luk i šargarepu pržite oko 5 minuta dok luk ne postane providan. Dodajte paradajz i papriku i pržite 5 minuta. Stavite začine, a nakon dva minuta sipajte mleko. Ostavite da se kuva 30 minuta, pa prelijte ispečene ćufte.

 

Pikantna krilca

Sastojci:
1 kg pilećih krilaca
4 kašike meda
100 ml maslinovog ulja
1 kašika narendanog đumbira
Priprema:
Stavite krilca u posudu za pečenje. Đumbir pomešajte sa medom, maslinovim uljem i začinima i obilno premažite krilca. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne budu reš pečena.

 

Losos u ljutoj marinadi

Sastojci:
500 g fileta lososa
¼ šolje (250 ml) maslinovog ulja
2 kašičice narendanog đumbira
1 čen belog luka
1 crni luk
3 kašike soja-sosa
Priprema:
Pomešajte maslinovo ulje, soja-sos, isečen crni i beli luk, đumbir. Marinadu sipajte preko lososa i ostavite da stoji jedan sat u frižideru. Ispržite na gril tiganju ili roštilju.

 

Kremasta salata

Sastojci:
5 krastavaca srednje veličine
2 kašike kisele pavlake
2 kašike majoneza
200 ml jogurta
1 kašičica soli
1 kašičica narendanog đumbira
Priprema:
Oljuštite krastavac i isecite na kolutove. Dodajte pavlaku, majonez, jogurt, so i promešajte. Dodajte đumbir i po želji peršun ili mirođiju. Ohladite pre služenja.

 

Pirinač sa piletinom

Sastojci:
500 g piletine
350 g pirinča
200 g šampinjona
1 šargarepa
1 crni luk
3 čena belog luka
1 koren đumbira
biber, so
Priprema:
Skuvajte meso i odvojte od kostiju. Oba luka sitno iseckajte. Šargarepu oljuštite i isecite na kolutove. 
Na malo ulja propržite povrće minut-dva. Dodajte beli luk. Promešajte, sipajte malo vode i ostavite da se dinsta. Dodajte isečene pečurke i pirinač, dve šolje vode u kojoj se meso kuvalo. Začinite solju i biberom po ukusu. Čim provri, dodajte meso. Kuvajte dok pirinač potpuno ne omekša. Po potrebi dodajte još vode. Đumbir oljuštite i narendajte, pa pospite pirinač. Promešajte i isključite ringlu, a ostavite tiganj još desetak minuta, pa poslužite.

Komentari (0)

Loading