5 NAJBOLJIH MARINADA ZA MESO Roštilj će biti slasan i aromatičan, za pravo zadovoljstvo

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Osnovna marinada, od tamnog piva, pikantna ili bbq dodaće na ukusu svakom mesu.

marinada za meso
Shutterstock

1. Osnovna marinada

Potrebno je

  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 100 ml jabukovog sirćeta
  • pola kašičice soli
  • sveže krupno mleveni biber
  • 4 čena belog luka

Priprema

Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. 

2. BBQ marinada

Potrebno vam je:

  • 1 šoljica paradajz sosa
  • 2 kašičice šećera
  • pola šoljice vode
  • ¼ šoljice sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica crvene paprika

Priprema

U posudu stavite sve sastojke i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.

3. Marinada od tamnog piva

Potrebno vam je

  • 200 ml paradajz sosa
  • 100 ml jabukovog sirćeta
  • 330 ml tamnog piva
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašika belog luka u prahu
  • pola kašičice mlevenog čilija

Priprema

Prokuvajte sastojke na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižidru.

4. Slatko ljuta marinada

Potrebno vam je:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika čilija u prahu
  •  1 kašika belog luka u prahu
  • 1 kašika kajenskog bibera
  • 1 kašika mlevene začinske paprike
  • 200 ml ulja

Priprema

Pomešajte sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.

5. Pikantna marinada

Potrebno vam je:

  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • pola kašike soli
  • pola kašike bibera
  • pola kašike belog luka u prahu
  • 1 kašika crvene paprike
  • pola kašike kajenskog bibera
  •  200 ml suncokretovog ulja
  • 2 kašike senfa

Priprema

Stavite sve sastojke u posudu pa promešajte.Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading