CRVENI SOMOT SA MALINAMA Fenomenalna poslastica koja će oboriti s nogu i one izbirljive

Ivana Pavlović

09:30

Sezonski recepti 0

Voćna torta osvojiće i one koji ne vole maline, a savršena je za sve svečane prilike.

crveni somot sa malinama
Shutterstock

Potrebno je
Kore:

  • 320 g brašna
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike kakaoa
  • 360 ml biljnog ulja
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 kašike crvene prehrambene boje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica belog sirćeta
  • 1 kašičica sode bikarbone

Fil od sira:

  • 450 g krem sira, omekšanog
  • 115 g putera, omekšanog
  • 250g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Fil od malina:

  • 2 šolje svežih malina 
  • 50 g šećera
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 60 ml vode

Priprema:
Kore:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Namastite i obložite papirom za pečenje dva okrugla pleha za torte od 23 cm. U velikoj posudi prosejte zajedno brašno, šećer, prašak za pecivo, so i kakao prah.
U drugoj posudi umutite ulje, pavlaku, jaja, crvenu prehrambenu boju, vanilu i sirće. Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima, mešajući dok se sve ne sjedini. U manjoj posudi pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom (biće pene) i odmah dodajte smesi za tortu, pažljivo mešajući. Podelite smesu ravnomerno između dva pripremljena pleha. Pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ostavite da se kore hlade u plehu 10 minuta, a zatim ih izvadite iz pleha i potpuno ohladite na rešetki i presecite napola.
U velikoj posudi umutite krem sir i puter dok smesa ne postane glatka. Postepeno dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite dok smesa ne postane glatka i kremasta. Umutite ekstrakt vanile. U maloj šerpi pomešajte maline, šećer, kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte oko 5-7 minuta. Nafilujte svaku koru, a tortu ukrasite malinama.

 

Komentari (0)

Loading