AKO NEMATE PRAŠAK ZA PECIVO KORISTITE OVO 5 najboljih zamena, a razlike u ukusu nema

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Ako želite da napravite kiflice ili omiljeno pecivo, a nemate prašak za pecivo, rešenje postoji. Donosimo vam 6 fenomenalnih zamena.

prašak za pecivo
Shutterstock

Jogurt


S obzirom da se proizvodi fermentacijom mleka, jogurt je idelna zamena za prašak za pecivo. Umesto kašičice praška za pecivo stavite 1/4 kašičice sode bikarbone i pola šolje običnog jogurta.

Sirće

Zamenite kašičicu praška za pecivo sa 1/4 kašičice sode bikarbone i pola kašičice sirćeta. Zbog osobine da dodaje kiseo i oštar ukus, nije dobra opcija za recepte sa većom količinom praška za pecivo.

Limunov sok


Isto kao i za sirće, pogodan samo za recept koji zahtevaju minimalnu količinu praška za pecivo, zbog karakterističnog, jakog ukusa. Kao zamenu praška za pecivo, najbolje da koristite 1/4 kašičice sode bikarbone i pola kašičice limunovog soka.

Umućena belanca

Metoda pogodna za pravljenje suflea, palačinki i kolača. Za tortu vam može biti potrebno i 12 belanaca, a za palačinke će biti dovoljno 2 ili 3. Važno je da ih mutite na manjoj brzini dok ne postanu penasta, pa onda povećavate brzinu dok ne postanu mekana. Lagano dodajte preostale sastojke u umućen sneg od belanaca.

Melasa

Odlična zamena za prašak za pecivo. Melasa je, inače, zamena za šećer. Umesto kašičice praška za pecivo, pomešajte 1/4 šolje melase sa 1/4 kašičice sode bikarbone. Zbog slatkoće možda možete da smanjite količinu šećera u receptu.Idealna je za slatke recepte, a zbog slatkog ukusa, nije pogodna za slana peciva. 

 

 

 

Komentari (0)

Loading