DESERTI SA DŽEMOM Mekani kao duša, a tope se u ustima, biramo samo one najbolje

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Sočne krofne, čuvena torta ili starinske knedle, šta god da odaberete nećete da pogrešite.

knedle sa džemom
Shutterstock

Krofne

Potrebno je

  • 600 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 1 kvasac
  • 4 žumanca
  • pola margarina
  • 1 kg brašna
  • Za punjenje:
  • džem od šljiva

Za prženje:

  • ulje

Priprema:
U toplo mleko sa šećerom dodajte kvasac, pa ostavite da nadođe. U posudu sipajte mleko i nadošli kvasac, pa dodajte otopljen margarin. Umešajte žumanca, so i postepeno brašno. Varjačom mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude. Ostaviti na toplom mestu da naraste dok se ne udvostruči. Zatim nadošlo testo razvucite u pravougaonik debljine oko 1 cm. Čašom pravite otiske na polovini testa pa na svaki krug nanesite po kašičicu džema. Preklopite taj deo drugom polovinom testa pa čašom vadite krofne. Pokrijte krpom i ostavite da narastu pola sata. U dubokom zagrejanom ulju pržite krofne. Na ubrus vadite krofne da se upije višak masnoće.

Lincer torta 
Potrebno je

  • 250 g mekanog putera
  • 250 g mlevenih badema
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 1 puna kašika kakao praha
  • cimet
  • malo mlevenog karanfilića
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 jaje

Za fil:

  • 200 ml džema od malina

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite puter, bademe, brašno. šećer, kakao, cimet, karanfilić i jaje. Zamesite testo, pa 3/4 stavite u pleh obložen pek-papirom. Džem nanesite preko testa pa ravnomerno rasporedite i razvucite do uzdignutih ivica. Od ostatka testa napravite tračice pa ih stavljajte popreko preko džema, da dobijete mrežu. Pecite oko sat vremena, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Posle 15 minuta proverite da li je temperatura prejaka.

Knedle
Potrebno je: 

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja džema od nara
  • 1 kg krompira
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera

Priprema:
Operite krompir, pa ga skuvajte u ljusci. Onda ga oljuštite pa ga izgnječite kao pire. Umešajte 2 šolje brašna pa zamesite testo. U šerpu sipajte tri litra vode, pa ostavite da proključa. Rukom napravite loptice od testa. Spljoštite svaku, pa u sredinu stavite kašičicu džema. Oblikujte knedlu pa spuštajte u ključalu vodu. Kad se podignu na površinu vadite ih rupičastom kašikom. Zatim, valjajte svaku knedlu u mešavinu šećera, mlevenih oraha i vanilnog šećera. Služite tople.

Komentari (0)

Loading