ČEMBERLEN TORTA ZA NAJLEPŠU SLAVU Zaboravljena poslastica bogovskog ukusa
Svi gosti će vam tražiti recept.
Potrebno je:
Za jednu koru:
- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
- 50 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
Za prvi fil:
- 2 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike skroba
- 350 ml mleka
- 100 g mlečne čokolade
Za drugi fil:
- 14 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 250 g putera
Za grilijaš:
- 150 g šećera
- 100 g pečenog lešnika
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite kratko belanca, pa polako dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst sneg. Umešajte orahe i brašno, pa špatulom lagano promešajte da se sastojci sjedine. Pleh obložite pek papirom i izlijte smesu.Pecite oko 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na isti način ispecite još jednu koru. Zasebno pomešajte žumanca, šećer i skrob pa umutite. Dodajte mleko, pa dobro sjedinite, da ne ostaju grudvice. Ostatak mleka stavite da se kuva pa dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim, skinite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Onda pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite penasto žumanca sa šećerom, pa zakuvajte 10 minuta na pari, uz neprestano mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Otopite šećer u šerpi pa dodajte lešnik. Promešajte dobro, pa stavite na pek papir i pustite da se ohladi. Zatim izblendajte. Zasebno penasto umutite puter sobne temperature, pa dodajte u prvi fil. Toj smesi dodajte drugi umućeni i prohlađeni fil, pa mikserom sjedinite. Presecite obe kore na dva dela, pa prvu premažite filom i pospite lešnicima. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Premažite filom poslednju koru, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom i prelijte preko vrha torte.
Možda vas zanima:
OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče
Savršena za sve svečane prilike.
ČOKO ORANDŽ TORTA PRVA NESTAJE SA STOLA Raskošna i kremasta i svi je vole
Svi će vam tražiti dodatno parče.
ANA TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Sa 4 vazdušaste kore i kremastim čokoladnim filom
Ako volite čokoladne poslastice, Ana tortu ćete obožavati.
DINASTIJA TORTA NE IZLAZI IZ MODE A bila je hit u staroj Jugoslaviji
Nazvana po čuvenoj američkoj sapunici iz 80 ih godina, bogata i kalorična.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)