LEDENE KOCKE PRVE NESTAJU SA STOLA Kolač koji pomera granice dobrog ukusa
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
Potrebno je:
Kora:
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
Sirup:
- 300 g šećera
- 250 ml vode
Fil:
- 1 l mleka
- 250 g putera
- 250 g šećera
- 70 g gustina
- 3 vanilin šećera
Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 50 ml ulja
Priprema:
Kora: Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodavati jedno po jedno žumance muteći. Dodati suve sastojke i izmešati kašikom. Sipati u podmazan pleh 25×35 cm. Peći na 180°C oko 15 minuta.
Sirup: Kuvati vodu i šećer 10 minuta od vrenja i preliti hladnu koru koju ste izbockali viljuškom. Sačekati da kora sve upije.
Fil: Gustin razmutiti sa malo mleka bez grudvica. Ostatak mleka skuvati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri, dodati razmućen gustin i mešati dok se ne zgusne. Skloniti s ringle i pokriti plastičnom folijom, ostaviti da se ohladi. Mikserom razmutiti, pa dodati omekšali puter i zajedno dobro umutiti. Sipati preko kore i izravnati. Glazura: Na tihoj vatri istopiti čokoladu s uljem. Sipati preko fila. Ostaviti da se kolač stegne, pa seći na kocke.
Možda vas zanima:
MAČA KOLAČ SE TOPI U USTIMA Ovakvog nema ni u najboljoj poslastičarnici
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
KREMASTI KOLAČ SA MALINAMA ZA PRAVE SLADOKUSCE I dupla mera je malo
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
KOLAČ TROSTRUKI UŽITAK BOLJI OD SVAKE TORTE Dva fila, sočne kore i preliv od čokolade
Savršen za svečanu i slavsku trpezu.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)