Savršeni starinski kolač koji će vas osvojiti svojom otmenošću, idealan ako pozovete prijateljice na kafu
Originalni starinski recept sadrži mast, ali je neuporedivo ukusnije s puterom. Gornji sloj od belanaca i oraha podseća na orasnice.
Londoneri (londonske štanglice)
Sastojci:
Testo:
• 450 g brašna
• ½ kesice praška za pecivo
• 280 g masti (ili 350 g putera)
• 140 g šećera
• 8 žumanaca
• 1 kesica vanilin šećera
• Sok i korica od 1 limuna
• Marmelada od kajsije, šipka ili šljiva
Punjenje:
• 8 belanca
• 400 g šećera
• 250 g oraha
• 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Testo: Zagrejte rernu na 170 °C. U brašno dodajte mast i dobro promešajte. Ovo je najbolje uraditi rukama da se mast i brašno u potpunosti sjedine. Dodajte dobijenu mešavinu brašna i masnoće: žumanca, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, rendanu koricu i limunov sok i lagano mešajte od sredine da umesite testo. Kratko testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je samo spojiti sastojke. Testo podeliti na delove i poređati u pleh dimenzija 42 x 33 cm. Možete malom oklagijom, čašom ili rukama rasporediti delove testa tako da testo pokrije ceo pleh. Pokušajte da testo bude iste debljine po celoj tepsiji.
Pecite testo u rerni na 170 °C 10 do 15 minuta, u zavisnosti od snage rerne, tek toliko da ivice požute. Pečeno testo izvaditi iz rerne, ohladiti nekoliko minuta i premazati marmeladom. Ne isključujte rernu, samo smanjite temperaturu na 160°C. Punjenje: Polovinu oraha sameljite, a drugu polovinu iseckajte. Miksati belanca nekoliko minuta pa tek onda postepeno dodavati šećer i na kraju vanilin šećer. Potrebno je mutiti dok se ne rastvori šećer koji ste dodali u belance.
Nežno umešajte mlevene orahe u sneg od belanaca. Preko pečenog testa premazati fil od belanaca. Važno je da celu površinu pečenog testa prekrijete filom, do samih ivica pleha. Preko fila posuti seckane orahe. Stavite u rernu na 160°C oko 45 minuta, u zavisnosti od snage rerne, bitno je da se na vrhu kolača stvori tvrda korica bez potamnjenja. Pečeni kolač potpuno ohladite i isecite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
Ponestalo vam je rezanaca za supu? Bez brige, napravite starinsku TARANU od jaja i brašna (VIDEO)
Bar jednom nedeljno treba praviti domaću supu, a bio bi greh zakuvati kupovne rezance. Ukoliko nemate vremena za pripremu rezanaca, tarana je brzo a jednako ukusno rešenje.
BABA-VIŠNJINA SARMA zbog koje je knez Miloš Obrenović uvek dolazio kući da ruča na vreme
Kažu da je jedno od omiljenih zimskih jela Miloša Obrenovića bila sarma koji je njegova majka, baba Višnja, nadgledala dok se krčkala na vatri da nešto ne bi pošlo po zlu. Osim njenog recepta, koji vam dajemo u nastavku, na kraju teksta vam otkrivamo trikove za spremanje sarme po receptu čuvene Baba Višnje.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)