Savršeni starinski kolač koji će vas osvojiti svojom otmenošću, idealan ako pozovete prijateljice na kafu

alo.rs

15:30

Slatki kutak 0

Originalni starinski recept sadrži mast, ali je neuporedivo ukusnije s puterom. Gornji sloj od belanaca i oraha podseća na orasnice.

Savršeni starinski kolač koji će vas osvojiti svojom otmenošću, idealan ako pozovete prijateljice na kafu
Shutterstock

 

Londoneri (londonske štanglice)

Sastojci:

Testo:

• 450 g brašna

• ½ kesice praška za pecivo

• 280 g masti (ili 350 g putera)

• 140 g šećera

• 8 žumanaca

• 1 kesica vanilin šećera

• Sok i korica od 1 limuna

• Marmelada od kajsije, šipka ili šljiva

Punjenje:

• 8 belanca

• 400 g šećera

• 250 g oraha

• 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Testo: Zagrejte rernu na 170 °C. U brašno dodajte mast i dobro promešajte. Ovo je najbolje uraditi rukama da se mast i brašno u potpunosti sjedine. Dodajte dobijenu mešavinu brašna i masnoće: žumanca, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, rendanu koricu i limunov sok i lagano mešajte od sredine da umesite testo. Kratko testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je samo spojiti sastojke.  Testo podeliti na delove i poređati u pleh dimenzija 42 x 33 cm. Možete malom oklagijom, čašom ili rukama rasporediti delove testa tako da testo pokrije ceo pleh. Pokušajte da testo bude iste debljine po celoj tepsiji.

Pecite testo u rerni na 170 °C 10 do 15 minuta, u zavisnosti od snage rerne, tek toliko da ivice požute. Pečeno testo izvaditi iz rerne, ohladiti nekoliko minuta i premazati marmeladom. Ne isključujte rernu, samo smanjite temperaturu na 160°C. Punjenje: Polovinu oraha sameljite, a drugu polovinu iseckajte. Miksati belanca nekoliko minuta pa tek onda postepeno dodavati šećer i na kraju vanilin šećer. Potrebno je mutiti dok se ne rastvori šećer koji ste dodali u belance.

Nežno umešajte mlevene orahe u sneg od belanaca. Preko pečenog testa premazati fil od belanaca. Važno je da celu površinu pečenog testa prekrijete filom, do samih ivica pleha. Preko fila posuti seckane orahe. Stavite u rernu na 160°C oko 45 minuta, u zavisnosti od snage rerne, bitno je da se na vrhu kolača stvori tvrda korica bez potamnjenja. Pečeni kolač potpuno ohladite i isecite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.


 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading