Ponos Leskovca: recept za čuvenu SPRŽU već 150 godina se prenosi s kolena na koleno
Poznata i pod imenom leskovačka kavurma, sprža je ponos kuhinje južnog dela Srbije. Reč je o čvarcima iz kojih je isceđena mast a ostalo je samo meso. U. Iako se pravi bar deset sati, vredi utrošenog vremena.
Leskovača sprža
Sastojci:
5 kg sveže slanine s dosta mesa
so
Priprema:
Slaninu isecite na kaiševe da imaja 2-3 cm slanine i 3-4 cm mesa. Skinite meso i slaninu s kože, pa ih isecite na kocke veličine 5-6 cm. Stavite ih u veliki lonac od 10 litara. Kuvajte uz povremeno mešanje. Kad provri, dodajte pola litra vode i nastavite s kuvanjem bar još tri sata, uz stalno mešanjei. Znaćete da je sprža gotova kad postane hrskava zlatnobraon boje. Prebacite spržu u vreću za ceđenje i cedite. Tako isceđenu vreću dodatno iscedite gnječilicom za krompir. Kuvajte još 15 minuta da dobije finu boju i hrskav ukus. Posolite po ukusu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
Ponestalo vam je rezanaca za supu? Bez brige, napravite starinsku TARANU od jaja i brašna (VIDEO)
Bar jednom nedeljno treba praviti domaću supu, a bio bi greh zakuvati kupovne rezance. Ukoliko nemate vremena za pripremu rezanaca, tarana je brzo a jednako ukusno rešenje.
BABA-VIŠNJINA SARMA zbog koje je knez Miloš Obrenović uvek dolazio kući da ruča na vreme
Kažu da je jedno od omiljenih zimskih jela Miloša Obrenovića bila sarma koji je njegova majka, baba Višnja, nadgledala dok se krčkala na vatri da nešto ne bi pošlo po zlu. Osim njenog recepta, koji vam dajemo u nastavku, na kraju teksta vam otkrivamo trikove za spremanje sarme po receptu čuvene Baba Višnje.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Posne piroške iz rerne: Brze, zdrave i neodoljivo mekane
Idealne su za posnu večeru, užinu ili druženje uz čaj, a najlepše od svega je što nestaju sa tanjira brže nego što se ispeku
Komentari (0)