Ponos Leskovca: recept za čuvenu SPRŽU već 150 godina se prenosi s kolena na koleno

alo.rs/I. V.

18:35

Bakina vanglica 0

Poznata i pod imenom leskovačka kavurma, sprža je ponos kuhinje južnog dela Srbije. Reč je o čvarcima iz kojih je isceđena mast a ostalo je samo meso. U. Iako se pravi bar deset sati, vredi utrošenog vremena.

Ponos Leskovca: recept za čuvenu SPRŽU već 150 godina se prenosi s kolena na koleno
Shutterstock

 

Leskovača sprža

Sastojci:

5 kg sveže slanine s dosta mesa

so

Priprema: 

Slaninu isecite na kaiševe da imaja 2-3 cm slanine i 3-4 cm mesa. Skinite meso i slaninu s kože, pa ih isecite na kocke veličine 5-6 cm. Stavite ih u veliki lonac od 10 litara. Kuvajte uz povremeno mešanje. Kad provri, dodajte pola litra vode i nastavite s kuvanjem bar još tri sata, uz stalno mešanjei. Znaćete da je sprža  gotova kad postane hrskava zlatnobraon boje. Prebacite spržu u vreću za ceđenje i cedite. Tako isceđenu vreću dodatno iscedite gnječilicom za krompir. Kuvajte još 15 minuta da dobije finu boju i hrskav ukus. Posolite po ukusu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading