SAVRŠENSTVO KOJE SE PAMTI Torta nad tortama, sočna, kremasta, neodoljiva

Slobodanka Ćorić

12:00

Slatki kutak 0

Lepo se seče, a pri tom je sočna i kremasta, kombinacija oraha i čokolade uvek najbolje prođe

torta
Printscreen/Youtube

Sastojci i priprema:

Peku se tri kore.

Za jednu koru:
– 5 belanaca
– 8 kašika šećera u prahu
– 2 kašike brašna
– 5 kašika mlevenih oraha

Za fil:
– 15 žumanaca
– 1 litra mleka
– 5 kašika šećera
– 9 kašika brašna
– 250 gr, margarina za kolače
– 200 gr. šećera u prahu
– 200 gr. čokolade za kolače
– 200 gr. mlevenih oraha
– 180 gr. šlag krema od vanile
– šolja hladnog mleka ili kisele vode

Priprema:

Ukrasite umućenim šlag kremom od čokolade, ili umućenom slatkom pavlakom pa u nju dodajte slatki kakao. Ako pravite za specijalne prilike slobodno tortu obložite fondanom i figuricama.

I još, jednostavno za svaki dan, otopite čokoladu pa prelijte ili naprskajte, pospite orasima….

Prvo obložite pek papirom tepsiju dimenzije 30 x 20 i uključite rernu na 200 stepeni.

Umutite penasto belanca sa šećerom, varjačom umešajte brašno i orahe i izlijte u tepsiju.

Pecite oko 7 minuta ili sami procenite koliko je potrebno.

Tako uradite još dva puta da dobijete tri iste kore.

Od mleka odvojite 200 ml. a 800 ml. stavite da kuva.

Žumanca umutite sa 5 kašika šećera (u drugim receptima šećera treba više ali videćete da je torta baš potaman slatka), 9 kašika brašna i 200 ml. mleka.

Ovu smesu zakuvajte u prokuvano mleko pazeći da ne zagori. Čim se fil zgusnuo i postao gladak sklonite sa šporeta, podelite na dva dela. U jedna dodajte čokoladu a u drugi orahe. Promešajte da se čokolada rastopi i orasi potpare.

Ostavite filove i kore da se hlade.

Umutite margarin sa prah šećerom pa ga podelite u filove. Umutite svaki deo.

Umutite još i šlag krem od vanile sa mlekom i krenite filovanje.

Filovati možete na tacni ili u dubljoj tepsiji. Ja sam u tepsiji tako da sam je obložila folijom, jer kasnije sam tortu vadila na ukrasni karton za torte.

Ređajte: kora, crni fil, žuti fil, kora, pa ceo fil od oraha, kora, crni fil, žuti fil…

Ostavite tortu da se dobro stegne u frižider a pre ukrašavanja bi bilo dobro i sat vremena u zamrzivač.
Ja sam kore prskala mlekom da budu još sočnije.

Komentari (0)

Loading