Šta je bolje od čizkejka? BAKLAVA čizkejk, naravno - evo i recepta!
Originalan i neodoljiv desert...
Čizkejk i baklava su svakako među najpopularnijim poslasticama na našim prostorima, a ako ih spojimo u jednu poslasticu, možda bismo dobili najbolji desert na svetu.
Ideja je potekla od italijanske poslastičarke Kjare, koja je recept za ovu božansku tortu objavila na TikToku i Instagramu. Priprema možda nije najlakša, ali svakako vredi. Jednom kada probate ovu slatku kombinaciju, sigurno ćete želeti da zapišete recept u svoju svesku
U receptu se koristi mešavina lešnika i pistacija, ali ako želite, možete ih zameniti orasima ili koristiti samo jednu vrstu oraha. Ako volite originalan ukus baklave, u sirup dodajte malo limunove kore, soka ili ružine vodice.
Čizkejk baklava
Sastojci – za krem:
- 400 g maskarpone sira
- 200 g sirnog namaza
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 100 g grčkog jogurta
- 50 g brašna tipa 00
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Sastojci – za hrskavu koru:
- 10/15 listova lisnato testo
- 100 g krupno iseckanih lešnika
- 30 g seckanih pistaća
- 50 g putera za premazivanje komadića putera
Sastojci - za sirup:
118 g vode
50 g šećera
70 g meda ekstrakta vanile po želji
Postupak: Krem pripremite tako što ćete mikserom umutiti jaja, šećer i brašno. Dodajte krem sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanile, mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vreme je da sastavite tortu. Prvo dobro premažite dno okrugle posude za pečenje puterom. Dodajte dva lista lisnatog testa u tepsiju tako da oblažu dno i stranice. Premažite ih puterom, pospite lešnicima i pistaćima. Dodajte još dva lista testa da prekrijete nepokrivene delove tepsije, ponovo premažite puterom, a zatim dodajte orahe. Ponavljajte postupak dok ne dođete do poslednjih kora koje samo treba staviti, a ne premazati. Koru prelijte smesom za čizkejk, a višak kore koji visi preko ivice tepsije odrežite makazama ili nožem. Takođe možete da ih preklopite preko smese za čizkejk. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta ili dok kore i smesa ne poprime zlatnu boju. Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete sve sastojke prokuvati u šerpi dok ne dobijete gustu smesu. Kada je kolač ispečen, izvadite ga iz rerne i dok je još vruć prelijte ga sirupom. Pokušajte da sipate sirup samo na koru, ali ako se malo prolije po siru, nije problem. Ostavite tortu u kalupu da se hladi najmanje dva sata u frižideru.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)