JESENJA TORTA SA KRUŠKAMA Poslastica koja ima ukus i miriše na jesen

Anđela Jovanović

10:00

Slatki kutak 0

Za ovu toru nije potrebno da se kruške posebno pripremaju, čak ćete i ako ostavite peteljke postići odličan efekat i dekoraciju.

torta
Profimedia

Sastojci:
4 – 5 malih zrelih krušaka

ZA KOLAČ:

  • 160 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 180 g glatkog brašna
  • 20 g gustina
  • 10 g kakaa u prahu
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • prstohvat soli
  • 120 ml tečnog blagog jogurta

ZA GLAZURU:

  • 120 g šećera u prahu
  • ¼ kašičice đimbira u prahu
  • 2 kašike mleka

Priprema

Prvo pripremite kruške tako da ih ogulite i s donje strane pažljivo izdubite. Najbolje je to učiniti malim oštrim nožem ili alatkom za dubljenje voća, ako je imate. Kruškama ostavite peteljke za lepši izgled..

Za kolač. maslac mešajte mikserom dok ne postane mekan i penast.

Dodajte mu obe vrste šećera i vanilin šećer pa nastavite miksati dok se sve ne poveže u glatku smesu.

Zatim dodajte jedno po jedno jaje i svako dobro umešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, gustin, kakao, đumbir i sol.

Ovu mešavinu brašna i jogurta naizmenično dodajte u smesu od maslaca i jaja, neprestano mešajući dok ne dobijete homogenu smesu.

Smesu prebacite u kalup prečnika oko 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje pa u smesu ubacite pripremljene kruške.

Pecite u rerni zagrejanoj na 170°C oko 60 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.

Za glazuru, u činijii pomešajte šećer u prahu i đumbir.

Dodajte po malo mleka i neprestano mešajte dok ne dobijete glatku, gustu i teksturu za mazanje.

Posluživanje

Pečeni kolač izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga premažite glazurom i poslužite. 

Savet

Nakon 20 minuta pečenja proverite stanje u rerni i ako su se kruške iskrivile, lagano ih povucite za peteljke kako biste ih ispravili.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading