PAMUK KIFLE SA KOKOSOM Domaće kiflice sa ukusom Rafaelo kuglica

Anđela Jovanović

19:02

Slatki kutak 0

Napravite kiflice sa kokosom koje neodoljivo podsećaju na čuvene Rafaelo kuglice.

kiflice
Shutterstock

Sastojci

za 6 osoba

SASTOJCI ZA TESTO

  • 350 g univerzalnog brašna
  • 350 g brašna za hleb
  • 125 ml toplog kokosovog mleka (može i obično mleko)
  • 10 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 175 ml jogurta
  • 1 kašika vanile ili kesica vanilinog šećera
  • korica od 1 limuna ili nekoliko kapi prirodnog ulja od limuna
  • 2 jaja + belance
  • 100 ml otopljene masti ili ulja


ZA SIRUP

  • 150 g šećera
  • 200 ml vode

I JOš

 
  • kokos za posipanje
  • 150 g omekšale masti
  • 1 žumance
  • 100g brašna

Priprema

U toplo mleko staviti kvasac, oduzeti kašičicu od onih 100 g i staviti u kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati obe vrste brašna (oko 700 g, možda treba malo više ili manje), napraviti udubljenje u sredini.

U drugu činiju staviti jogurt, jaja, šećer, vanilu, limunovu koricu i sve to izmešati viljuškom.

U udubljenje sipati otopljenu i prohlađenu mast, ako je nemate, koristite ulje, sipati smesu od jogurta i dodati nadošli kvasac.

Mikserom, sa spiralnim nastavcima umesiti dobro testo, mutiti ga oko desetak minuta, ako ne mutite sa mikserom, dobro umesiti testo. Oblikovati testo u loptu, premazati vanglicu uljem, uvaljati testo svuda okolo, pokriti sa providnom folijom i ostaviti ga preko noći u frižideru.

Ujutru, izvaditi testo, ono je već dosta naraslo, premesiti ga i ostaviti na toplom da još jednom naraste.

Naraslo testo premesiti i podeliti na pola (svaka polovina oko 700 g) i svaku polovinu podeliti na 7 malih jufkica. Umutiti mast sa žumancetom i brašnom.

Svaku jufkicu rastanjiti malo, premazati umućenom mašću (ako nemate mast, onda premazati testo sa omekšalim puterom) i ređati ih jednu na drugu. Zadnju jufkicu ne premazujemo.

Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se testo malo odmori a za to vreme vi pripremite sve od ove druge polovine što ste uradili sa prvom.

Izvaditi prvi deo a drugi deo ostaviti u frižider da se odmara dok vi pripremate kiflice.

Rastanjiti u što veći krug možete, premazati sa malo umućene masti i iseći na trokute.

Na svaki trougao staviti po malo džema zaviti u kiflicu tako što ćete deo koji uviijate vući prema sebi da imate više navoja na kifli i onda se bolje listaju, i stavljati na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.

Pokriti providnom folijom i ostaviti da se testo podigne a za to vreme vi pravite kiflice od druge polovine.

Dok se prva tura kiflica peče, druga tura raste. Zagrejati rernu na 180*C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam ne porumene.

 Dok se kiflice peku, skuvati sirup. 

U šerpicu staviti vodu i šećer, pustiti da provri, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još 5-6 minuta a zatim skloniti sa vatre da se malo prohladi.

Pečene kiflice ohladite malo, svaku kiflicu provući kroz sirup, ali ne držati ih dugo, ne treba da se "napiju" sirupa i uvaljati ih u kokosovo brašno.

Poređajte ih na tacnu i ispecite i drugu turu i isto uraditi i sa njom kao i sa prvom

Posluživanje

Ove kifle mogu biti prazne ili punjene slanim nadevom (šunkom, sirom). Ako ćete ih praviti sa slanim nadevom, izostavite 90 g šećera, limunovu koricu, vanilin šećer i ne treba ih uvaljati u sirup i kokos. Podjednako su dobre i slatke i slane

trileće

OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto

15:06

19 novembar, 2024

Slatki kutak

Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading