PAMUK KIFLE SA KOKOSOM Domaće kiflice sa ukusom Rafaelo kuglica
Napravite kiflice sa kokosom koje neodoljivo podsećaju na čuvene Rafaelo kuglice.
Sastojci
za 6 osoba
SASTOJCI ZA TESTO
- 350 g univerzalnog brašna
- 350 g brašna za hleb
- 125 ml toplog kokosovog mleka (može i obično mleko)
- 10 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
- 100 g šećera
- 175 ml jogurta
- 1 kašika vanile ili kesica vanilinog šećera
- korica od 1 limuna ili nekoliko kapi prirodnog ulja od limuna
- 2 jaja + belance
- 100 ml otopljene masti ili ulja
ZA SIRUP
- 150 g šećera
- 200 ml vode
I JOš
- kokos za posipanje
- 150 g omekšale masti
- 1 žumance
- 100g brašna
Priprema
U toplo mleko staviti kvasac, oduzeti kašičicu od onih 100 g i staviti u kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati obe vrste brašna (oko 700 g, možda treba malo više ili manje), napraviti udubljenje u sredini.
U drugu činiju staviti jogurt, jaja, šećer, vanilu, limunovu koricu i sve to izmešati viljuškom.
U udubljenje sipati otopljenu i prohlađenu mast, ako je nemate, koristite ulje, sipati smesu od jogurta i dodati nadošli kvasac.
Mikserom, sa spiralnim nastavcima umesiti dobro testo, mutiti ga oko desetak minuta, ako ne mutite sa mikserom, dobro umesiti testo. Oblikovati testo u loptu, premazati vanglicu uljem, uvaljati testo svuda okolo, pokriti sa providnom folijom i ostaviti ga preko noći u frižideru.
Ujutru, izvaditi testo, ono je već dosta naraslo, premesiti ga i ostaviti na toplom da još jednom naraste.
Naraslo testo premesiti i podeliti na pola (svaka polovina oko 700 g) i svaku polovinu podeliti na 7 malih jufkica. Umutiti mast sa žumancetom i brašnom.
Svaku jufkicu rastanjiti malo, premazati umućenom mašću (ako nemate mast, onda premazati testo sa omekšalim puterom) i ređati ih jednu na drugu. Zadnju jufkicu ne premazujemo.
Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se testo malo odmori a za to vreme vi pripremite sve od ove druge polovine što ste uradili sa prvom.
Izvaditi prvi deo a drugi deo ostaviti u frižider da se odmara dok vi pripremate kiflice.
Rastanjiti u što veći krug možete, premazati sa malo umućene masti i iseći na trokute.
Na svaki trougao staviti po malo džema zaviti u kiflicu tako što ćete deo koji uviijate vući prema sebi da imate više navoja na kifli i onda se bolje listaju, i stavljati na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
Pokriti providnom folijom i ostaviti da se testo podigne a za to vreme vi pravite kiflice od druge polovine.
Dok se prva tura kiflica peče, druga tura raste. Zagrejati rernu na 180*C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam ne porumene.
Dok se kiflice peku, skuvati sirup.
U šerpicu staviti vodu i šećer, pustiti da provri, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još 5-6 minuta a zatim skloniti sa vatre da se malo prohladi.
Pečene kiflice ohladite malo, svaku kiflicu provući kroz sirup, ali ne držati ih dugo, ne treba da se "napiju" sirupa i uvaljati ih u kokosovo brašno.
Poređajte ih na tacnu i ispecite i drugu turu i isto uraditi i sa njom kao i sa prvom
Posluživanje
Ove kifle mogu biti prazne ili punjene slanim nadevom (šunkom, sirom). Ako ćete ih praviti sa slanim nadevom, izostavite 90 g šećera, limunovu koricu, vanilin šećer i ne treba ih uvaljati u sirup i kokos. Podjednako su dobre i slatke i slane
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)