SAHER TORTA Osmišljena je za kneza, a nosi ime po ovom čoveku, imamo originalni recept
Ova planetarno popularna austrijska torta nastala je 1832 godine. Osmislio jju e Franc Zaher, za kneza Meterniha u Beču. Dan saher torte obeležava se 5 decembra.
Kora:
- 6 jaja
- 150g putera
- 130g čokolade sa 55% kakao delova
- 100g šećera
- 100g prah šećera
- 140g brašna
- 1 vanila štapić (po želji)
Nadev:
- 200g džema od kajsija
Preliv
- 200g šećera
- 125ml vode
- 150g čokolade sa 55% kakao delova
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Odvojite žumanca i belanca. Onda umutite belanca i dodajte šećer (oba). Odvojeno, umutite puter sa žumancima (dodajete jedan po jedan), zatim otopljenu čokoladu. Brašno prosejte u smesu i dodajte prethodno umućena belanca. Stavite papir za pečenje i smesu u okrugli pleh. Pecite 10 minuta sa odškrinutim vratima na temperaturi od 170 stepen.Onda pecite još 50 min na istoj temperaturi sa zatvorenim vratima. Ostavite da se prohladi 20 min. Isecite koru na pola. Skuvajte u šerpici čokoladu, šećer i vodu. Prohladite i prelijte tortu. Prijatno !
Možda vas zanima:
POSNA SAHER TORTA Vazdušasta poslastica koja ni malo ne zaostaje za originalom, ukras svečane trpeze
Ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu, a svi će vam tražiti recept.
POSNA SAHER TORTA Vazdušasta čokoladna poslastica ukusa koji se pamti
Ni malo ne zaostaje za originalom, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ČOKOLADNI SUFLE Rapsodija ukusa na francuski način, za prave ljubitelje slatkiša
Neodoljiv i mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
AMERIČKE PALAČINKE Pufnaste, sočne i meke, popravljaju dan u trenu
Fenomenalne, sočne i neodoljive.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
Komentari (0)