JOVANINA SAHER TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Raskošna i kremasta, uzećete parče više

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Jovane Trenčev

saher torta
Privatna arhiva
saher torta Privatna arhiva/Jovana Trenčev
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Savršenog ukusa, manje kvarljiva od većine torti, i uz malo dekoracije vrlo elegantna. Ovim rečima bi mogla da se opiše čuvena čokoladna poslastica sa marmeladom, čiji recept nam je dala Jovana Trenčev, autorka profila „frau domaćica“. Kozmetičarka i medicinska sestra vođena poslovnom ponudom, već 10 godina živi u Nemačkoj, a kuvanje joj je hobi kome se rado posvećuje čim ima vremena. Ljubav prema pripremi hrane prenela joj je kuma Dragana, a suprug joj je najveća podrška.

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?

- Za recept za saher tortu čula sam odavno, ali me u početku nije posebno privlačio. U poređenju s našim tradicionalnim tortama, delovala mi je suviše jednostavno. Na ideju da je ipak pripremim došla sam kada sam želela da kolege s posla iznenadim nečim čokoladnim, punog ukusa, a da pritom ne bude previše komplikovano. Od tog trenutka, postala je jedna od mojih omiljenih poslastica.

 

Koju čokoladu koristite i da li je vrsta čokolade bitna za ovu tortu?

- Kako torta spaja sočan čokoladni biskvit i voćnu marmeladu, kvalitet čokolade ima ključnu ulogu. Uvek biram čokoladu s visokim procentom kakao mase, minimum 55%, jer upravo ona daje dubinu i intenzitet ukusa.

 

Da li ste je nekada pravili sa drugom vrstom brašna?

- Isprobala sam recept i s belim speltinim brašnom tip-630 i nisam primetila značajnu razliku u teksturi i ukusu.

 

Koji džem koristite? Da li ste nekada pravili sa drugom vrstom džema?

- U originalnom receptu koristi se marmelada od kajsije, ali torta se može praviti i s drugim marmeladama koje imaju blago kiselkastu notu. Jednom sam, na primer, pomešala mamin domaći džem od jagoda s marmeladom od kajsije i rezultat je bio izvanredan.

 

Koja je tajna savršene čokoladne glazure?

- Po mom mišljenju, tajna savršene čokoladne glazure leži u kvalitetnoj čokoladi i pravilnom odnosu putera i čokolade. Važno je da se čokolada topi lagano, na pari ili na vrlo tihoj vatri, zajedno s puterom, kako bi glazura ostala glatka i sjajna.

 

U kojim prilikama biste gostima poslužili saher tortu?

- Pogodna je za sve prilike - uz malo dekoracije može izgledati vrlo elegantno. Njena velika prednost je što je manje kvarljiva od većine torti i može stajati na sobnoj temperaturi bez gubitka kvaliteta.

 

Da li je moguće napraviti posnu verziju ove torte? Ili pogodnu za dijabetičare?

- Posnu verziju je moguće napraviti, a recept već imam na svom profilu - vrlo je jednostavna za pripremu. Što se tiče varijante za dijabetičare, danas postoje kvalitetne čokolade i marmelade bez dodatog šećera. Već imam iskustva s pripremom poslastica bez brašna i šećera, pa bih bez problema mogla napraviti čokoladnu tortu nalik saheru.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Najbrže spremam razne paste s piletinom, ali ako bih izdvojila omiljeno brzo jelo, to bi bio losos sa kuvanim pirinčem i svežom salatom.

 

Koje jelo ste najduže spremali i koje jelo vam je bilo najkomplikovanije?

- Od svih jela, najduža je priprema pasulja, jer volim da se krčka na laganoj vatri - tako sam od mame naučila.

 

Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?

- Jednom sam pokušala da napravim makaronse - francuske kolačiće od bademovog brašna sa kremastim punjenjem - ali nisam uspela. Zato bih volela da ponovo probam i usavršim.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Najviše uživam u pripremi slatkiša svih vrsta - od tradicionalnih do modernih, jednostavnih i onih zahtevnih. Volim da dekorišem torte, a ponekad idem do tolike preciznosti da svaki deo kolača merim do grama. Kada su u pitanju slana jela, više biram brze i praktične recepte.

 

Potrebno za koru:

  • 8 jaja (sobne temperature, odvojiti belanca od žumanaca)
  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 200 ml mleka (sobne temperature)
  • 200 g šećera u prahu (ili obični)
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g sitno rendane čokolade za kuvanje
  • 50g gorkog kakao praha (po mogućstvu organskog) + prstohvat soli
  • rendana kora jedne kvalitetne narandže

Dodatno:

  • oko 500-600 g marmelade od kajsija

Čokoladna glazura:

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 140 g maslaca

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite maslac, žumanca i rendanu koru narandže dok ne postanu penasti. Onda dodajte mleko i umutite mikserom na najmanjoj brzini. Dodajte rendanu čokoladu za kuvanje i umutite. U drugoj posudi umutite belanca. Kada se zapene, postepeno dodajte šećer u prahu i jedan vanilin šećer. Mutite dok se ne dobije čvrst, sjajan sneg. Umućena belanca dodajte u smesu sa žumancima lagano mešajući žicom (ne mikserom). U posebnoj posudi prosejte brašno, prašak za pecivo, kakao prah i prstohvat soli. Suve sastojke dodajte postepeno, lagano mešajući žicom dok se sve ne sjedini. Kalup premažite maslacem ili uljem, pospite brašnom, protresti da se brašno rasporedi po celom kalupu, zatim sipajte smesu. Ostavite smesu 10 minuta da odmori.

Pecite 30–40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Važno je da biskvit ostane sočan. Pečen biskvit ostavite u kalup da se malo ohladi, zatim izvadite iz kalupa, prekrijte krpom i ostavite da se potpuno ohladi.

Ako je biskvit neravan, poravnajte ga. Ohlađeni biskvit presecite horizontalno da se dobiju 2 kore. Donju koru premažite marmeladom od kajsija, poklopite gornjom korom i celu tortu premažite ostatkom marmelade. Glazura: Na pari otopite čokoladu za kuvanje i maslac. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte tortu prvo po rubovima, pa po sredini. Protresite da se lepo razlije sa strane.

Zbog velike količine maslaca i čokolade, čuvanje u frižideru će stegnuti tortu, zato je pre degustacije izvadite minimum sat vremena ranije i ostavite na sobnoj temperaturi da se opusti.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading