POSNA STARINSKA TORTA OD ČOKOLADE I ORAHA Recept i intervju sa Tinom Vesić
Napravite posnu poslasticu od čokolade i oraha koja je savršena za svečane prilike.
Mekane sočne kore od oraha s mirisom vanile i kafe i fil od čokolade čine savršenu kombinaciju za bogatu posnu tortu. Ova tradicionalna poslastica je odličan desert za porodične proslave, poput slava i predstojećih praznika. Recept nam je dala Tina Vesić iz Kruševca, koja kaže da je ovo torta njenog detinjstva. Tina je autorka kulinarskog bloga tinavesic.com na kojem objavljuje recepte za slane i slatke specijalitete, među kojima su i veganski.
Da li umesto sode bikarbone može u kore da se stavi prašak za pecivo?
- Prašak za pecivo je mešavina sode bikarbone i kiseline, što omogućava delovanje u receptu i vazdušastu teksturu koja nastaje pečenjem. Nije idealna zamena, ali može se koristiti. Treba da se stavi duplo više praška za pecivo od količine sode bikarbone u receptu.
Koju čokoladu je najbolje koristiti za fil?
- Moje iskustvo pokazuje da su najbolje crne čokolade sa minimalno 70% kakaoa. Najstabilnije su ako se otopljene dodaju u koru, a daju dovoljno čvrstine filovima.
Koliki treba da bude prečnik pleha?
- Prečnik pleha za kore iz ovog recepta je 15 cm. Iako se sve korice mogu peću u jednom kalupu, jedna po jedna, više manjih plehova omogućava brže pečenje.
Kako da se spreči pucanje korom tokom pečenja?
- Proverite koricu na sredini naznačenog vremena u receptu, a zatim na svakih nekoliko minuta, kako se ne bi prepekla. Pucanje se obično dešava jer je temperatura rerne previsoka ili je dodato previše praška za pecivo ili sode bikarbone.
Kako da se kora odvoji od pek-papira a da se ne izlomi?
- Posna testa obično imaju nešto manje elastičnosti nego ona s jajima, pa im je potrebna dodatna pažnja. Ostavite koru da se u potpunosti ohladi u kalupu, a zatim ga okrenite na žicu ili radnu površinu. Nežno odlepite papir sa korice, pa okrenite koru.
Šta da radimo ako u filu ima grudvica?
- Do grudvica dolazi ako se baza fila previše ohladi, pa ih je teže usitniti mikserom. Tada postoje dva rešenja - ili mutiti najjačom brzinom, dovoljno dugo da se što više grudvica usitni. Ipak, neće u potpunosti nestati. Drugi način je da štapnim mikserom izblendirate bazu fila dok ne postane potpuno gladak.
Koliko torta treba da stoji pre sečenja?
- Držite je bar osam sati u frižideru, da se stegne i da se ukusi stope. Nemojte da je sečete pre nego što se u potpunosti ohladi i stegne, jer je visoka i nagnuće se na jednu stranu.
Tini trik za savršen izgled torte
Pošto je ova torta prilično visoka, da se ne bi iskrivila, možete da je filujete u dubljoj šerpi koja ima prečnik kora - 15 cm. Obložite šerpicu alu-folijom, nafilujte tortu obrnutim redosledom, stavite u frižider na osam sati, pa okrenite na tacnu za služenje. Tako će stajati uspravno.
Posna torta od čokolade i oraha
Sastojci:
Za kore:
220 g oštrog brašna
120 g kristal šećera
120 g džema po želji
90 g mlevenih pečenih oraha
45 ml ulja
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice instant kafe
1 puna kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica sode bikarbone
1 prstohvat soli
400 ml vruće vode
Za fil:
250 g margarina
150 g čokolade za kuvanje
150 g prah šećera
20 g kakao praha
2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Kore: Prosejte zajedno brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U to dodajte orahe, so i šećer. Dobro izmešajte žicom. U drugoj činiji izmešajte džem i ulje, pa dodajte vodu, kafu i vanilu. Prelijte preko praškastih sastojaka i sjedinite. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Četiri okrugla kalupa za torte obložite papirom za pečenje, pa podelite smesu na jednake delove. Pecite zajedno 15-18 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kora ne izađe čista.
Fil: Čokoladu istopite na pari ili tihoj vatri i stavite 15 minuta u frižider da se prohladi. Umutite omekšali margarin i vanilu u kremastu smesu. Prosejte u tu činiju prah šećer i kakao i sjedinite. Dodajte prohlađenu čokoladu i umutite. Odvojite trećinu fila za dekoraciju. Ostatak podelite na tri dela.
Prvu koru stavite na tacnu i nafilujte. Stavite sledeću koru, nafilujte i tako dok sve ne potrošite. Premažite celu tortu ostatkom fila i dekorišite po želji.
Možda vas zanima:
SITNI SLAVSKI KOLAČI Tako ukusni da ćete ih praviti svake nedelje
Neodoljiva lešnik gnezda, cvetići vanilice, orasnice ili breskvice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
OBLANDE Brzi i jeftini slavski kolači skupog ukusa, uspevaju svima, a poći će vam voda na usta
Gotove za 15 minuta, a nestaće sa stola čim se postave.
TORTA KRALJICE MARIJE Poslastica sa orasima koju je vladarka pravila i poklanjala siromašnoj deci
Kraljicu Mariju Karađorđević, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima., a za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.
MARIJINA STARINSKA TORTA SA ORASIMA Poslastica koja budi sva čula, a ovo voće joj daje poseban šmek
Napravite ovu izdašnu poslasticu sa orasima i bananama po receptu Marije Popović iz Leskovca
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)