Napravite tradicionalnu pitu sa juga Srbije koja je jeftina, jednostavna i veoma ukusna.
Domaćice na jugu Srbije vekovima spremaju hrskavu pitu od samo nekoliko sastojaka. Jedna kora se savije na specifičan način i pita ostaje otvorena u sredini. Smatra se da je nastala po uzoru na tursku ačak pitu, što znači otvorena pita. Recept se u porodicama prenosi s generacije na generaciju, a nama ga je detaljno objasnila Marija Nikčević iz Beograda. Ona je rođena u Vranju i naučila je da pravi propeć od mame i bake. Marija je kulinarska blogerka koja na Instagram stranici “Ukusi juga” (ukusi_juga) upoznaje više od 70.000 pratilaca sa srpskim tradicionalnim specijalitetima.
Testo za vranjsku pitu se pravi samo od vode i brašna. Koje brašno je najbolje koristiti?
- Prilikom pravljenja propeća najbolje je koristiti tip 400 ili tip 500 meko brašno ili kombinaciju mekog i oštrog brašna u odnosu 3:1.
Kakvo testo treba da buda kada se umesi?
- Testo treba da bude glatko, dobro umešeno. Pri kraju mešenja se postepeno dodaje brašno sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Tako dobijete i odgovarajuću gustinu testa, a to je srednje tvrdo testo.
Kog prečnika treba da bude rastanjen krug od testa?
- Pitu pravim u tepsiji prečnika 33 cm. Testo treba da ide preko tepsije, što znači da mora imati prečnik 45-50 cm. Možete u sredini da ostavite otvoren veći ili manji krug. Ukoliko želite da je skoro sasvim zatvorite, razvucite koru od 53 cm u prečniku.
Da li testo treba da naraste pre nego što se napravi pita?
- Ovo testo ne mora da odstoji jer je bez kvasca. Ipak, početnici u mešenju testa treba da ga ostave da odstoji jedan sat. Tako testo postaje elastičnije i kora će se lakše razvući.
Koji je najlakši način za razvlačenje kore?
- Najlakše i najbrže se razvuče tankom i dugačkom oklagijom koja se u Vranju zove sukaljka i koristi se za pravljenje sukanih kora.
Da li za premazivanje može da se koristi nešto drugo umesto masti?
- Tradicionalno propeć se pravi sa mašću, ali se kao zamena može koristiti margarin.
Koliko kora treba da prelazi van tepsije kada se stavi u nju?
- Kora treba da pređe tepsiju za otprilike 10 cm. Ovu dužinu ne morate precizno meriti jer uvek možete prilikom preklapanja koru lagano razvući još malo. Krajeve pite preklapate tako što formirate falte od testa. Stvar ukusa je da li ćete ostaviti veći ili manji nezatvoren krug u sredini.
Zašto se prska vodom pred kraj pečenja?
- Pita se pred kraj pečenja poprska vodom da se korice dodatno razlistaju. Kad izvadite pitu, prekrijete je krpom da odstoji desetak minuta. Nakon toga vrhovima prstiju lagano lupkajte po njoj i ako šušti poput lišća to znači da je ispala baš kako treba: hrskava spolja, a sočna unutra.
Da li može da pravi sa drugim nadevom?
- Nadev može da bude i blitva, zelje, praziluk…
Vranjski propeć
Sastojci:
450 g brašna (okvirno)
250 ml mlake vode
1 kašičica soli
mast za premazivanje kore
Za fil:
400 g sira
2 jaja
Priprema:
Kora: Od sastojaka umesite srednje tvrdo testo. Oklagijom razvucite što tanju koru. Premažite je otopljenom mašću, a zatim nožem zrakasto isecite da dobijete najmanje šest krakova. Možete napraviti i više krakova, jer će biti lisnatija. Preko premazane kore pospite malo brašna i sklapajte krak preko kraka. Kad preklopite poslednji rukom formirajte jufku. Dobijenu lisnatu koru razvucite oklagijom da bude prečnika 10-15 centimetara veća od tepsije i stavite je u podmazan pleh tako da krajevi budu preko ivice. Rasporedite fil i formirajući falte od testa preklopite onim delom kore koji viri preko tepsije. U sredini treba da ostane krug sira otkriven. U njega možete da stavite jedno celo jaje. Blago poprskajte pitu uljem ili mašću i stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite dok ne porumeni. Smanjite na 200 stepeni i pecite još 20 minuta. Pred kraj pečenja poprskajte pitu vodom, pa je vratite u isključenu rernu još pet minuta. Izvadite i pokrijte krpom, pa ostavite da stoji 10 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)