Napravite ove ukusne kiflice po receptu Milice Spasić iz Mihajlovca kod Smedereva
Privatna arhiva/Milica Spasić
Piše: Ivana Pavlović
Prave se brzo, a osvajaju na prvi zalogaj. Savršene su za doručak ili večeru uz šolju jogurta. Ovako bi mogle da se opišu slasne kiflice sa salamom čiji recept nam je dala Milica Spasić, autorka profila Kuhinja kod Milice. Milica ističe da odmalena voli da kuva, da je to opušta i smiruje i da je stalno u potrazi za nekim novim receptom. Glavni degustatori, ali i podrška su njeni sinovi i partner Miloš, koji se zadužen za fotografisanje jela i uređivanje fotografija. Profil na mrežama ima već pet godina i jako je zadovoljna povratnim reakcijama na recepte koje postavlja.
Od svih recepata za kiflice, šta je presudilo da izaberete baš ovaj?
- Kiflice pravim sa raznim punjenjem, ali stariji sin najviše voli sa salamom pa je ovaj put bilo po njegovoj želji.
Zašto koristite suvi kvasac?
- Suvi kvasac koristim jer mi je praktičniji i lakši za korišćenje. Koristim i sveži kvasac, smatram da ko je vešt sa testom, može da mesi s bilo kojim.
Da li ste probali da ih pospete kimom umesto susama?
- Naravno, volim kim, ali obično stavljam na manji deo jer deca ga ne vole toliko. Kad spremam, gledam da udovoljim svima da svi budu zadovoljni i srećni.
Dajte predlog kiflica sa drugačijim slanim i slatkim punjenjem?
- Moj predlog bi bile kiflice sa šunkom i kačkavaljem, a od slatkih krem ili džem, od voća višnje sa čokoladom. Sve u svemu nema šta nismo probali, jednostavno uživam u spremanju kao što uživamo i u degustaciji.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Što se tiče testa, to bi bili kvadratići od jogurt testa, savršeni za doručak ili večeru, a treba vam samo desetak minuta.
Šta nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Mislim da nemam jelo koje nisam probala, tj. koje želim da probam. Sve što sam želela probala sam jer ne ostavljam za sutra ono što može danas. Rado isprobavam nove recepte.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- To su bile klasične palačinke, imala sam 11 godina.
Kiflice sa salamom
Recept
Sastojci:
- 100 ml mleka
- 160 ml vode
- 1 kašika šećera
- 2 kašike soli
- 360 g brašna
- pola kesice suvog kvasca
- 1 dl ulja
Za premazivanje:
- žumance
Za punjenje kifica:
- 400 g salame
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu stavite mlaku vodu pomešanu sa mlakim mlekom, pa dodajte šećer i kvasac, promešajte i ostavite da se aktivira, oko 5 minuta. Dodajte ulje i promešajte varjačom. Na kraju dodajte so. Postepeno dodajte brašno, uz stalno mešanje varjačom. Kad postane teško za mešanje, nastavite rukama. Zamesite meko testo. Stavite testo u činiju, pa pokrijte folijom i krpom i pustite da narasta nekih pola sata ili više.
Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo, pa ga odvojte na dva dela i razvucite što tanje. Režite ih na trouglove i punite salamom, pa polako uvijte kiflice. Poređajte ih sa malom razdaljinom i ostavite pokrivene nekih pola sata. Premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok ne porumene.
Možda vas zanima:
KIFLICE SA SLANINOM Pola pleha nestane dok pristavite kafu
Najbolje služite uz šolju jogurta.
BRZE KIFLICE SA ČOKOLADOM Mirisne, mekane, vazdušaste i slatke!
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
KIFLICE SA DŽEMOM Mekane, mirisne, sočne i neodoljive, baš kao one iz bakine kuhinje!
Najbolje stavite odmah duplu meru.
KIFLICE SA MLEVENIM MESOM Mekane kao pamuk i sočne, i dupla mera će biti malo!
Najbolje služite uz jogurt.
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
Komentari (0)