RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU Andrijana Bajić iz Užica otkriva tajnu čuvenog specijaliteta iz njenog kraja

V. Vukadinović

18:01

U sosu sa 0

Specijalitet zapadne Srbije, komplet lepinja, našla se nedavno na prvom mestu liste najboljih jela poznatog međunarodnog kulinarskog magazina. Retko ko je išao u ovaj kraj naše zemlje, a da je nije probao. Evo kako da je napravite kod kuće.

RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU Andrijana Bajić iz Užica otkriva tajnu čuvenog specijaliteta iz njenog kraja
Foto: privatna arhiva/Andrijana Bajić
Foto: privatna arhiva/Andrijana Bajić
 

Komplet lepinja se jede prstima tako što se odsečenim gornjim delom zahvata nadev. Recept je osmilila jedna porodica šezdesetih godina prošlog veka, a vama kulinarska blogerka Andrijana Bajić iz Užica objašnjava način na koji je možete pripremiti kod kuće. Andrijana je autorka Instagram stranice “Mali zalogaji sreće” (mali_zalogaji_srece), na kojoj za svojih 19.000 pratilaca objavljuje recepte za slatkiše i slaniše.

Koje brašno treba koristiti za ovu lepinju?
- Najbolje za pripremu lepinje je meko belo brašno tip 400. Ukoliko koristite oštro belo brašno, neće biti velike razlike, ali je sa mekim brašnom testo vazdušastije.

RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU Andrijana Bajić iz Užica otkriva tajnu čuvenog specijaliteta iz njenog kraja Foto: privatna arhiva/Andrijana Bajić
 

Da li pre pečenja treba napraviti od testa oblik lepinje?
- Od ovog testa nije moguće praviti lopte na klasičan način, jer testo nije čvrsto. Najpre se sekačem za testo podeli na nekoliko delova. Delovi se sekačem prebace u pleh obložen pek papirom i blago se pritisnu ivice uz testo kako bi se obrazovao oblik lepinje.

Kada se lepinje ispeku, da li se preseku na pola po sredini?
- Ne. Lepinjama se odseče samo vrh, pa se napravi udubljenje. Time se dobija oblik pogodan za stavljanje jajeta i kajmaka u unutrašnjost lepinje tako da nadev ne iscuri prilikom mešanja i pečenja.

RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU Andrijana Bajić iz Užica otkriva tajnu čuvenog specijaliteta iz njenog kraja Foto: privatna arhiva/Andrijana Bajić
 

Treba li da se izdubi sredina lepinje?
- Sredina se ne vadi zasebno, već se prilikom sečenja vrha lepinje nožem malo dublje zaseče i na taj način sredina ostaje vezana za vrh, a lepinja dobija udubljenje potrebno za nadev.
Da li treba da se ohlade pre stavljanja jaja i kajmaka?
- Lepinje treba pripremiti dan ranije. Tako će prilikom kasnijeg pečenja sa nadevom dobiti hrskavu koricu i biti ukusnuje nego kada se sveže pune nadevom.

RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU Andrijana Bajić iz Užica otkriva tajnu čuvenog specijaliteta iz njenog kraja Foto: privatna arhiva/Andrijana Bajić
 

Da li jaja i kajmak treba da se sjedine prvo u činiji pa se potom sipaju u lepinju?
- Jaja i kajmak se stavljaju direktno u udubljenje lepinje. Potom se tu viljuškom umute i rasporede po celoj unutrašnjoj površini lepinje.
Koliko dugo se lepinja peče sa nadevom?
- To zavisi od ukusa. Neko voli da nadev bude tečniji i da odsečeni deo lepinje može da se umače u nadev, a neko pak voli zepečni nadev. Zato vreme pečenja varira od 10 do 20 minuta. Naravno, tu su i drugi faktori koji utiču na dužinu pečenja sa nadevom, kao što su veličina lepinje, količina nadeva, jačina rerne…
Šta je pretop?
- Pretop je tečnost koja ostane od pečenja, sve što se ocedi sa mesa, najčešće prasećeg ili jagnjećeg.
Kada pravimo komplet lepinju kod kuće, šta možemo da stavimo umesto pretopa?
- Prilikom pečenja mesa u rerni takođe će u plehu ostati tečnost koju možete iskoristiti kao zamenu za pretop.

RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU Andrijana Bajić iz Užica otkriva tajnu čuvenog specijaliteta iz njenog kraja Foto: privatna arhiva/Andrijana Bajić
 

Komplet lepinja

Sastojci:

Za 2 lepinje:

400 g brašna

320 ml mlake vode

2 g suvog kvasca

30 ml ulja

8 g soli

Za nadev 1 lepinje:

1-2 jajeta

2 kašike starijeg kajmaka

pretop

Priprema:

U posudu stavite mlaku vodu i kvasac, promešajte, dodajte ulje, brašno i so. Sjedinite špatulom u testo, pokrijte prijanjajućom folijom i krpom i ostavite da testo raste 40 minuta. Vlažnim rukama testo uhvatiti za ivicu, razvlačite ka sebi, pa ga spustite na suprotnu stranu. Ponovite isto sa ostale tri strane testa. Potom ostavite ponovo da narasta 40 minuta. Isti postupak ponovite još dva puta i svaki put testo treba da raste  40 minuta. Pospite ga brašnom i na radnoj površini uz pomoć sekača za testo ili nožem isecite na dva dela. Stavite ih u pleh obložen pek papirom, sekačem lagano pritisnite ivice uz ostatak testa da napravite oblik lepinje. Ostavite da nadođu 40 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-25 minuta. Sutradan lepinjama odsecite vrh malo dublje. U udubljenje stavite kajmak, jaje, izmešajte i rasporediti po unutrašnjosti. Stavite lepinju da se zapeče u rerni visoko do grejača i uključite samo gornji grejač. Dodajti zagrejani pretop i uživajte.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

SLATKO, BRZO, JEFTINO I ZDRAVO! Recept od 4 sastojka iz svake kuhinje za fantastičan dezert!

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading