SPREMITE SPECIJALITET KAO PROFESIONALAC Stanislava iz Beograda detaljno otkriva pripremu Karađorđeve šnicle
Pohovana urolana šnicla od telećeg buta, punjena kajmakom, jedan je od čuvenih srpskih specijaliteta. Sada je možete napraviti i kod kuće.

Recept je osmislio nekadašnji Titov kuvar Milovan Mića Stojanović 1956. godine. Naziv je dobila slučajno, jer je Mića prilikom dekoracije na tanjiru napravio oblik ordena Karađorđeve zvezde. Vremenom je recept dobio razne varijacije, pa se pravi i od drugih vrsta mesa, a pored kajmaka se u nadev dodaju kačkavalj, suvi vrat, pečenica… Ovu šniclu možete pripremiti kod kuće po receptu koji nam je dala kulinarska blogerka Stanislava Tarbuk iz Beograda. Ona je autorka Instagram stranice “Kuvajte sa Stašom” na kojoj za više od 96.000 pratilaca objavljuje recepte za slana jela i slatkiše.
Od kog mesa je najbolje praviti karađorđevu šniclu?
- Najbolje je koristiti svinjski file. To je meko meso i lako ga je istanjiti, kako bi šnicla bila jednake debljine.
Kako da odstranimo žilice i da li je to neophodno?
- Žilice na mesu ćete odstraniti oštrim nožem skidajući sve delove koji pri prženju mogu da deformišu oblik šnicle. Upravo ih je zbog toga i neophodno odstraniti.

Na koji način treba istanjiti meso?
- Šniclu stavite na kuhinjsku dasku tako da presečeni deo bude dole. Najbolje je da se preko i ispod šnicle stavi folija kako bi se meso što više istanjilo i kako bismo dobili što veću površinu za punjenje nadevom.
Da li se nadev stavlja na početak ili sredinu šnicle?
- Šnicla se u originalu puni samo kajmakom, ali možete staviti i suvi vrat, kačkavalj, sir, po ukusu. Nadev stavljate na početak šnicle.

Kako se šnicla urola?
- Bočne strane treba saviti pre rolanja kako nadev pri prženju ne bi iscureo. Šniclu rolate kao rolat samo što dodatno kuhinjskim čekićem istanjite ivice kako bi se bolje zalepile i šnicla bila kompaktnija.
Na koji način se panira?
- Važno je da se svaka šnicla stavi prvo u brašno, pa u jaja, zatim se uvalja u prezle kako bi bila čvršća i bolje zatvorena i kako nadev ne bi iscureo. Zatim je opet uvaljajte u jaja pa u prezlu.
Koliko dugo treba da se prži da ne ostane unutra meso živo?
- Šnicle pržite u dubljoj masnoći sa svih strana dok ne dobiju zlatno-braon boju.

Da li se tiganj poklopi za vreme prženja?
- Nema potrebe da se stavlja poklopac na tiganj. Važno je da temperatura masnoće ne bude previše jaka kako bi se svi delovi šnicle ravnomerno ispržili.
Koji prilog je njabolji uz karađorđevu šniclu?
- Uz ovu sjajnu šniclu tradicionalno se služe prženi krompirići i tartar sos.

Karađorđeva šnicla
Sastojci:
500 g svinjskog filea
150 g starog kajmaka
150 g suvog mesa, vrata ili pečenice
3 jaja
prezle
ulje ili mast
brašno
so i biber
Priprema:
Odstranite žilice na fileu, pa ga isecite na kolutove debljine 4 cm. Istanjite ih kuhinjskim čekićem. Posolite, pobiberite po ukusu, stavite suvo meso i kajmak na sredinu šnicli. Bočne strane dodatno istanjite I savijte ka sredini, pa urolajte šnicle. Umotajte ih providnom folijom i stavite u friz jedan sat. Uvaljajte ih u brašno, umućen ajaja, pa u prezle. Zatim ponovo u jaja i u prezle. Pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

JEDINI RECEPT ZA PESTO SOS KOJI VAM TREBA Služite ga uz pire krompir, pomfrit, meso, svemu daje poseban šmek
Pravi se lako, a osvaja na prvi zalogaj.

NEODOLJIVI PESTO SOS Super se slaže sa brojnim jelima
Jednostavne pripreme i neverovatnog ukusa.

BRZE PROLEĆNE KIFLICE SA SALAMOM Slasne i ukusne, smažu se očas posla
Napravite ove ukusne kiflice po receptu Milice Spasić iz Mihajlovca kod Smedereva

DOMAĆI KEČAP Pravi se lako, a ukusniji i zdraviji od kupovnog
Bićete oduševljeni ukusom..

LIDIJINA PROLEĆNA KAPRI TORTA Raskošna poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Lidije Đurić iz Šapca
Komentari (0)