SPREMITE SPECIJALITET KAO PROFESIONALAC Stanislava iz Beograda detaljno otkriva pripremu Karađorđeve šnicle
Pohovana urolana šnicla od telećeg buta, punjena kajmakom, jedan je od čuvenih srpskih specijaliteta. Sada je možete napraviti i kod kuće.
Recept je osmislio nekadašnji Titov kuvar Milovan Mića Stojanović 1956. godine. Naziv je dobila slučajno, jer je Mića prilikom dekoracije na tanjiru napravio oblik ordena Karađorđeve zvezde. Vremenom je recept dobio razne varijacije, pa se pravi i od drugih vrsta mesa, a pored kajmaka se u nadev dodaju kačkavalj, suvi vrat, pečenica… Ovu šniclu možete pripremiti kod kuće po receptu koji nam je dala kulinarska blogerka Stanislava Tarbuk iz Beograda. Ona je autorka Instagram stranice “Kuvajte sa Stašom” na kojoj za više od 96.000 pratilaca objavljuje recepte za slana jela i slatkiše.
Od kog mesa je najbolje praviti karađorđevu šniclu?
- Najbolje je koristiti svinjski file. To je meko meso i lako ga je istanjiti, kako bi šnicla bila jednake debljine.
Kako da odstranimo žilice i da li je to neophodno?
- Žilice na mesu ćete odstraniti oštrim nožem skidajući sve delove koji pri prženju mogu da deformišu oblik šnicle. Upravo ih je zbog toga i neophodno odstraniti.
Foto: privatna arhiva/Stanislava Tarbuk
Na koji način treba istanjiti meso?
- Šniclu stavite na kuhinjsku dasku tako da presečeni deo bude dole. Najbolje je da se preko i ispod šnicle stavi folija kako bi se meso što više istanjilo i kako bismo dobili što veću površinu za punjenje nadevom.
Da li se nadev stavlja na početak ili sredinu šnicle?
- Šnicla se u originalu puni samo kajmakom, ali možete staviti i suvi vrat, kačkavalj, sir, po ukusu. Nadev stavljate na početak šnicle.
Foto: privatna arhiva/Stanislava Tarbuk
Kako se šnicla urola?
- Bočne strane treba saviti pre rolanja kako nadev pri prženju ne bi iscureo. Šniclu rolate kao rolat samo što dodatno kuhinjskim čekićem istanjite ivice kako bi se bolje zalepile i šnicla bila kompaktnija.
Na koji način se panira?
- Važno je da se svaka šnicla stavi prvo u brašno, pa u jaja, zatim se uvalja u prezle kako bi bila čvršća i bolje zatvorena i kako nadev ne bi iscureo. Zatim je opet uvaljajte u jaja pa u prezlu.
Koliko dugo treba da se prži da ne ostane unutra meso živo?
- Šnicle pržite u dubljoj masnoći sa svih strana dok ne dobiju zlatno-braon boju.
Foto: privatna arhiva/Stanislava Tarbuk
Da li se tiganj poklopi za vreme prženja?
- Nema potrebe da se stavlja poklopac na tiganj. Važno je da temperatura masnoće ne bude previše jaka kako bi se svi delovi šnicle ravnomerno ispržili.
Koji prilog je njabolji uz karađorđevu šniclu?
- Uz ovu sjajnu šniclu tradicionalno se služe prženi krompirići i tartar sos.
Foto: privatna arhiva/Stanislava Tarbuk
Karađorđeva šnicla
Sastojci:
500 g svinjskog filea
150 g starog kajmaka
150 g suvog mesa, vrata ili pečenice
3 jaja
prezle
ulje ili mast
brašno
so i biber
Priprema:
Odstranite žilice na fileu, pa ga isecite na kolutove debljine 4 cm. Istanjite ih kuhinjskim čekićem. Posolite, pobiberite po ukusu, stavite suvo meso i kajmak na sredinu šnicli. Bočne strane dodatno istanjite I savijte ka sredini, pa urolajte šnicle. Umotajte ih providnom folijom i stavite u friz jedan sat. Uvaljajte ih u brašno, umućen ajaja, pa u prezle. Zatim ponovo u jaja i u prezle. Pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)