SVEČANA SLANA TORTA Predivno predjelo po receptu kulinarske blogerke Stanislave Tarbuk

V. Vukadinović

13:00

U sosu sa 0

Slana torta je jedno od omiljenih predjela domaćica, posebno za svečane prilike.

SVEČANA SLANA TORTA Predivno predjelo po receptu kulinarske blogerke Stanislave Tarbuk
Foto: privatna arhiva/Stanislava Tarbuk

Zbog lepog izgleda, ova slana torta izgleda kao dekoracija na stolu, a što je podjednako važno - ima i odličan ukus. Nafilujte je dan ranije, kako bi kore omekšale i ukusi se savršeno spojili. Ovog puta vam predlažemo tortu po receptu Beograđanke Stanislave Tarbuk koja na Instagram profilu “Kuvajte sa Stašom” (@kuvajte_sa_stasom) sa čak100.000 vernih pratilaca deli svoje slane i slatke zanimacije.

Po čemu ćemo znati da je belance dovoljno umućeno?

- Belanca treba da mutite mikserom dok ne dobijete čvrstu vazdušastu masu koja, kad podignete posudu i okrenete naopačke, ne curi i ne ispada iz nje.

Da li se posle dodavanja brašna može koristiti mikser ili je bolje mešati kašikom?

- Prvo brašno treba prosejati, jer će tako biti rastresito. Postepeno ga dodajte kako biste što manje izgubili vazduha iz umućenih belanaca. Mešajte ručno nežnim pokretima dok se smesa ne ujednači.

Da li svež spanać treba da se blanšira pre stavljanja u koru?

- U ovom receptu ne blanširam spanać da bih dobila intenzivno zelenu boju kore. Kora se peče i spanać će biti termički obrađen iako nije blanširan. Ako želite možete koristiti blanširan, neće promeniti strukturu kore.

SVEČANA SLANA TORTA Predivno predjelo po receptu kulinarske blogerke Stanislave Tarbuk Foto: privatna arhiva/Stanislava Tarbuk
 

Kako se postupa ako koristimo zaleđen spanać?

- Kada koristite zaleđene brikete spanaća, prvo ih potpuno odledite i dobro procedite od viška tečnosti.

Da li u koru može da se stavi neko drugo povrće, na primer, šargarepa?

- Može da se koristi i drugo povrće, recimo, šargarepa, ali je treba prethodno izrendati, izdinstati, ohladiti i dodati u testo za koru. U tom slučaju će kora biti narandžaste boje. A možete dodati nekoliko kašika ajvara, kečapa ili aleve paprike kako biste promenili boju.

Kako da kora ne bude gnjecava kada se ispeče?

- Neće biti gnjecava ako sve radite po receptu i ako ne poremetite ravnotežu tečnih i suvih sastojaka.

Da li kora treba da se potpuno ohladi pre filovanja?

- Kora pre filovanja treba da se potpuno ohladi jer se na nju stavlja hladan nadev koji može da se pokvari ukoliko se zagreje toplom korom.

Možemo li u fil umesto krem sira da stavimo pavlaku?

- Ne umesto krem sira. Ali možete pavlaku dodati umesto majoneza. Svakako će se fil stegnuti jer u njega dodajete želatin koji će omogućiti lakše i lepše sečenje torte. U svakom slučaju ne sme da preovlada pavlaka jer će torta izgubiti čvrstinu.

Da li se vruć želatin sipa u fil?

- Vruć želatin nikako ne stavljajte odmah u hladan nadev već ga prvo pomešajte sa jednom kašikom sira a potom stavite u ostatak nadeva i dobro izmešajte. Tako ćete izbeći naglo hlađenje želatina koji postaje čvrst i gumenast u hladnom nadevu.

Da li se pek papir skida odmah sa kore ili kad se ona ohladi?

- Skinite ga odmah. Mnogo je lakše odlepiti koricu dok je topla od pek papira nego kada se ohladi.

SVEČANA SLANA TORTA Predivno predjelo po receptu kulinarske blogerke Stanislave Tarbuk Foto: privatna arhiva/Stanislava Tarbuk
 

Zeleno-bela slana torta

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

80 g spanaća

6 kašika ulja

6 kašika brašna

1 kašičica soli

3 kašike kisele pavlake

1 prašak za pecivo

Za fil:

100 g fete

300 g krem sira

150 g seckane šunke

3 kisela krastavčića

3 kašike majoneza

5 g želatina

2 kašike hladne vode

Priprema:

Belanca umutite u čvrst sneg i dodajte so. Posebno žumanca umutite sa uljem, pavlakom, dodajte spanać i usitnite štapnim mikserom. Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo i umutite mikserom. Dodajte smesu sa žumancima u belanca i ručno umutite laganim pokretima. Stavite u pleh od rerne obložen pek papirom. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Vruću koru odvojite od pek papira i isecite ivice da budu ravne. Podelite na 3 dela. Za fil, želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Posebno pomešajte krem sir, fetu i majonez. Istopite na ringli želatin i u njega stavite kašiku sira. Izmešajte i dodajte u ostatak sira, potom dodajte šunku i kisele krastavčiće isečene na kockice. Pola fila namažite preko prve kore. Stavite drugu koru i preko ostatak fila. Stavite treću koru i premažite pavlakom tortu sa svih strana. Odozgo pospite sitno rendanim kačkavaljem. Držite u frižideru.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Komentari (0)

Loading