POSNO PREDJELO ILI GRICKALICA Veganski nagetsi po receptu Ivane Vujsić odlični su za početak zdrave ishrane

Alo.rs/B. P.

19:30

U sosu sa 0

Leblebija se kuva u tri puta više vode u poklopljenoj šerpici.

POSNO PREDJELO ILI GRICKALICA Veganski nagetsi po receptu Ivane Vujsić odlični su za početak zdrave ishrane
Privatna arhiva
POSNO PREDJELO ILI GRICKALICA Veganski nagetsi po receptu Ivane Vujsić odlični su za početak zdrave ishrane Privatna arhiva
 

Kako je krenulo lepo vreme, tako se sve više nas opredeljuje da promeni ishranu i spremno dočeka leto. Ivana Vujsić, mlada devojka iz Kragujevca, rešila je da sa nama podeli svoj recept za veganske nagetse, praktično predjelo ili grickalica uz film ili utakmicu. Kuvanje je zavolela uz majku, sa 16 godina je počela da se zdravo hrani, a sada dve godine kasnije njen profil na Instagramu ivana.plants, na kojem deli razne zdrave recepte, ima preko 18.000 pratilaca.

 

Možemo li ubaciti i neko povrće poput šargarepe i slično?

- Preporučujem da se od povrća obavezno dodaju crni i beli luk. Naravno, možete dodati i šargarepu, ali za što verniji ukus pravim nagetsima pre preporučujem bareni batat.

 

Postoji li zamena za leblebije?

- Što se tiče zamene za leblebije, u krajnjem slučaju to bi mogla biti neka mahunarka poput belog pasulja, ali s obzirom na to da je leblebija čvrsta, mislim da bi ona bila najbolji izbor.

 

Kako da znamo da je leblebija dobro skuvana?

- Leblebija se kuva u tri puta više vode u poklopljenoj šerpici. Potrebno je oko 45-50 minuta kuvanja, a da li je kuvana, možete proveriti tako što ćete je ubosti viljuškom. Ukoliko se lako spljošti, to je znak da je dovoljno kuvana.

 

Da li je potrebno da je veče pre pripreme potopimo u činiju sa vodom?

- Naravno, sirova leblebija se obavezno potapa u hladnoj vodi najmanje osam sati pre kuvanja. Ujutru se dobije duplo veća količina u odnosu na sirovu leblebiju. Na taj način ćete je lakše svariti i izbeći ćete nadutost.

 

Da li recept može da prođe i bez tofu sira?

- Možete spremiti ovo jelo i bez tofua, ali zaista mislim da on daje specifičnu notu, jer osim što će pružiti i dodatne proteine, pored leblebije, daće i bolju teksturu da biste lakše mogli oblikovati nagetse.

 

Koliko gusto treba da nam bude testo?

- Testo ne treba biti previše retko, ali ni previše rastresito da bi se nagetsi najlakše oblikovali.

 

Ako nam je smesa gusta, čime je možemo razrediti?

- Ukoliko je previše gusta i rastresita, možete je razrediti običnom vodom, biljnim mlekom po izboru ili akvafabom (vodom u kojoj se leblebija kuvala). A ukoliko je previše tečna, možete po potrebi dodati malo brašna od leblebije ili nekog drugog brašna po izboru.

 

U šta je najbolje da se uvaljaju kroketi pre prženja?

- Preporučujem kukuruzne pahuljice. Mnogi se, kada je pohovanje u pitanju, odlučuju za kornfleks, međutim jako je zdravija varijanta pahuljice koje su podjednako hrskave i ukusne, a pritom i ne sadrže gluten. U krajnjem slučaju možete koristiti neke integralne prezle od žitarica celog zrna poput heljde, spelte i ostalih….

 

Za prženje u tiganju, koliko je ulja potrebno?

- Za prženje preporučujem najpre ekstradevičansko hladno ceđeno kokosovo ulje, koje trpi veliku temperaturu. Ja nikada ne koristim veliku količinu ulja. Ovde bi bilo sasvim dovoljno oko dve kašike otopljenog kokosovog ulja.

 

Ako se ipak odlučimo za još zdraviju varijantu, pečenje u rerni, da li treba da koristimo ulje?

- Za pečenje u rerni nije uopšte potrebno dodavati ulje u sam recept. Ja sam konkretno nagetse zapekla u rerni i svakako smatram da je to najzdraviji način. Budu podjednako hrskavi i ukusni.

 

Kako da znamo da su dovoljno pečeni?

- Potrebno ih je peći nekih 30 minuta na 200 stepeni, ali naravno, sve zavisi od jačine rerne i debljine. Najbolje ćete znati da su pečeni kada dobiju zlatkastu boju.

 

Koji prilog je najbolji uz veganske krokete?

- Mislim da se oni nekako tradicionalno služe uz kečap ili paradajz soseve. Ja sam recimo napravila domaći kečap, kuvajući na laganoj vatri domaći paradajz sok iz flaše uz dodatak začina, dok se nije zgusnuo. Ali svakako mislim da uz bilo koji umak nećete pogrešiti.

 

RECEPT

Veganski nagetsi

Sastojci:

150 g skuvane leblebije

100 g tofua

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 kašika soja-sosa (bez šećera)

začini: crvena mlevena paprika, beli luk, kumin, korijander, biber i kari

himalajska so po ukusu

kukuruzne pahuljice za valjanje

leblebijino brašno (može i neko drugo) i akvafabu po potrebi

 

Priprema:

Izblendirajte skuvanu leblebiju, izmrvljeni tofu, iseckani crni i beli luk, začine i himalajsku so i soja-sos. Po potrebi radi lakšeg blendiranja možete dodati malo akvafabe. U dobijenu smesu ako treba dodajte malo leblebijinog brašna ukoliko je previše retka ili akvafabu ako je previše rastresita. Rukama oblikujte nagetse. Meni je od ove količine ispalo 12 komada. Svaki prvo uvaljajte u malo akvafabe, a zatim u kukuruzne pahuljice. Poslažite ih u pleh obložen pek-papirom, pa ih pecite 30 minuta na 200 stepeni. Služite uz umak po želji.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading