SLANA ZELENA SRCA Oduševite ukućane predivnim pogačicama po receptu Bobane Jovanović
Vikend je idealan da odvojite malo vremena i pripremite nešto lepo i ukusno svojoj porodici. Ovoga puta vam predlažemo pogačice u obliku srca čiji su glavni sastojci spanać i sir, a spremaju se za 15 minuta!
Pogačice od sira i spanaća su odlične kao doručak ili večera uz jogurt, ali i kao posluženje za goste. Pripremu nam je detaljno objasnila Bobana Jovanović iz Beograda. Ona je kulinarska blogerka koja stoji iza Instagram profila recepti_bajms, s više od 64.00 vernih pratilaca koji vole njene recepte za slatkiše i slaniše.
Koje brašno je najbolje koristiti za ove pogačice?
- Najbolje je koristiti brašno tip 400, odnosno meko pšenično brašno, koje je idealno za pripremu raznih vrsta finih peciva i kolača. Ali i domaćice koje su ih pravile sa speltinim brašnom su oduševljene.
privatna arhiva/Bobana Jovanović
Da li je važno koji sir se stavlja?
- Koristim feta sir, koji spada u mekše, tako da preporučujem mekše sireve kako bi se testo lepo umesilo.
Kako se pripremaju sa zaleđenim spanaćem?
- Zaleđeni spanać ostavite preko noći da se odledi, a ujutru ga ocedite i usitnite. Tada nije potrebno da se bari kao što je slučaj sa svežim.
Koliko dugo treba da se muti spanać sa sirom i puterom?
- Kratko se muti, tek da se sve lepo sjedini, jer ako se predugo muti ,postoji mogućnost da će se puter previše otopiti.
privatna arhiva/Bobana Jovanović
Kakvo treba da bude testo kada se umesi?
- Testo treba da bude elastično i meko, ne sme da se mrvi ili previše lepi za radnu površinu, tako da treba dodati dovoljno brašna.
Da li ovo testo treba da naraste?
- Ne, za ovo testo se ne koristi kvasac, pa ne treba da narasta, samo je neophodno da se ohladi u frižideru da bi se puter stegao i da bi se lakše vadili oblici modlom.
Da li umesto spanaća može da se stavi nešto drugo?
- Možete da stavite ajvar, dobićete ukusna crvena srca.
privatna arhiva/Bobana Jovanović
Pogačice od spanaća i sira
Sastojci:
400 g feta sira
200 g putera
300 g brašna
160 g skuvanog spanaća
3 ravne kašičice praška za pecivo
Za premaz:
1 jaje
susam
Priprema:
Izgnječite sir, dodajte puter sobne temperature i sjedinite mikserom. Dodajte iseckan spanać i izmešajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo i umesite testo na pobrašnjenoj podlozi. Ostavite da stoji pola sata u frižideru. Možete i tokom noći. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo razvucite oklagijom na 0,5 cm debljine i vadite srca modlom. Ređajte u pleh, na pek-papir. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite dok ne porumene oko 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
MILICIN ČIZKEJK SA PISTAĆIMA I MALINOM MILUJE NEPCA Za sve svečane prilike
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Milice Dojčinović iz Beograda.
Komentari (0)