SLANA ZELENA SRCA Oduševite ukućane predivnim pogačicama po receptu Bobane Jovanović
Vikend je idealan da odvojite malo vremena i pripremite nešto lepo i ukusno svojoj porodici. Ovoga puta vam predlažemo pogačice u obliku srca čiji su glavni sastojci spanać i sir, a spremaju se za 15 minuta!

Pogačice od sira i spanaća su odlične kao doručak ili večera uz jogurt, ali i kao posluženje za goste. Pripremu nam je detaljno objasnila Bobana Jovanović iz Beograda. Ona je kulinarska blogerka koja stoji iza Instagram profila recepti_bajms, s više od 64.00 vernih pratilaca koji vole njene recepte za slatkiše i slaniše.
Koje brašno je najbolje koristiti za ove pogačice?
- Najbolje je koristiti brašno tip 400, odnosno meko pšenično brašno, koje je idealno za pripremu raznih vrsta finih peciva i kolača. Ali i domaćice koje su ih pravile sa speltinim brašnom su oduševljene.
privatna arhiva/Bobana Jovanović
Da li je važno koji sir se stavlja?
- Koristim feta sir, koji spada u mekše, tako da preporučujem mekše sireve kako bi se testo lepo umesilo.
Kako se pripremaju sa zaleđenim spanaćem?
- Zaleđeni spanać ostavite preko noći da se odledi, a ujutru ga ocedite i usitnite. Tada nije potrebno da se bari kao što je slučaj sa svežim.
Koliko dugo treba da se muti spanać sa sirom i puterom?
- Kratko se muti, tek da se sve lepo sjedini, jer ako se predugo muti ,postoji mogućnost da će se puter previše otopiti.
privatna arhiva/Bobana Jovanović
Kakvo treba da bude testo kada se umesi?
- Testo treba da bude elastično i meko, ne sme da se mrvi ili previše lepi za radnu površinu, tako da treba dodati dovoljno brašna.
Da li ovo testo treba da naraste?
- Ne, za ovo testo se ne koristi kvasac, pa ne treba da narasta, samo je neophodno da se ohladi u frižideru da bi se puter stegao i da bi se lakše vadili oblici modlom.
Da li umesto spanaća može da se stavi nešto drugo?
- Možete da stavite ajvar, dobićete ukusna crvena srca.
privatna arhiva/Bobana Jovanović
Pogačice od spanaća i sira
Sastojci:
400 g feta sira
200 g putera
300 g brašna
160 g skuvanog spanaća
3 ravne kašičice praška za pecivo
Za premaz:
1 jaje
susam
Priprema:
Izgnječite sir, dodajte puter sobne temperature i sjedinite mikserom. Dodajte iseckan spanać i izmešajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo i umesite testo na pobrašnjenoj podlozi. Ostavite da stoji pola sata u frižideru. Možete i tokom noći. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo razvucite oklagijom na 0,5 cm debljine i vadite srca modlom. Ređajte u pleh, na pek-papir. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite dok ne porumene oko 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

NEODOLJIVI PESTO SOS Super ide uz testeninu i krompir pire
Pravi se lako, a daje šmek svakom jelu.

TAMARINA ARABIJA TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Raskošna i neodoljiva, prste da poližete
Napravite ovu očaravajuću poslasticu po receptu Tamare Đorđević iz Vranja

DOMAĆI SOS OD MIROĐIJE Savršeno ide uz meso, krompir i sarmice, a gotov očas posla
Priprema je jednostavna, a daje šmek svakom jelu.

DANIJELINA SAHER TORTA U SAVRŠENOM SPOJU DŽEMA I ČOKOLADE Savršena za svaku svečanost
Napravite čuvenu austrijsku poslasticu po receptu Danijele Šoškić iz Požarevca.

NEODOLJIVI PESTO SOS Sjajno se slaže sa testeninom i krompir pireom
Pravi se lako, a daje šmek svakom jelu.
Komentari (0)