Probajte ovaj jedinstveni umak!
Sastojci
- 1 kg šampinjona
- 1 glavica krupno seckanog luka
- 1 žlica rendanog rena
- 1 korica limuna
- 0,75-1 dl jabukovog sirćeta
- nekoliko listova lovora
- 3 kašike sitne morske soli
- po ukusu kajenske paprike (1/4 žličice)
- 1/2 kašičice mlevenog pimenta
- 3-4 karanfilića
- Priprema
Šampinjone sitno naseckati, posoliti, dodati lovor i luk i ostaviti pritisnute i pokrivene u činiji barem 8 sati (može i do 24 sata).
Dodati ostatak sastojaka i kratko prokuvati (15-ak minuta je dovoljno, dalje kuvanje koncentrira ukus ali se gubi dio tečnosti).
Izvaditi listove lovora i dobro ocediti tečnost te sipati u boce. Normalnim ceđenjem ćete dobiti manju količinu kečapa- potrebno je dobro izgnječiti gljive da puste svu tečnost. To se radi tako da se zamotaju u krpu ili nešto slično, te se zaveže čvor na istoj i pomoću kutlače umetnute ispod čvora i okretanja iscediti što više tečnosti(uz malo truda i napora količina kečapa se može gotovo udvostručiti).
Kečap je gotov. Ostatak smese gljiva i začina osušiti u otškrinutoj rernii pri niskoj temperaturi (100-ak °C ili čak niže), samleti u mlincu za kavu i spremiti za daljnju upotrebu.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)