Probajte ovaj jedinstveni umak!
Sastojci
- 1 kg šampinjona
- 1 glavica krupno seckanog luka
- 1 žlica rendanog rena
- 1 korica limuna
- 0,75-1 dl jabukovog sirćeta
- nekoliko listova lovora
- 3 kašike sitne morske soli
- po ukusu kajenske paprike (1/4 žličice)
- 1/2 kašičice mlevenog pimenta
- 3-4 karanfilića
- Priprema
Šampinjone sitno naseckati, posoliti, dodati lovor i luk i ostaviti pritisnute i pokrivene u činiji barem 8 sati (može i do 24 sata).
Dodati ostatak sastojaka i kratko prokuvati (15-ak minuta je dovoljno, dalje kuvanje koncentrira ukus ali se gubi dio tečnosti).
Izvaditi listove lovora i dobro ocediti tečnost te sipati u boce. Normalnim ceđenjem ćete dobiti manju količinu kečapa- potrebno je dobro izgnječiti gljive da puste svu tečnost. To se radi tako da se zamotaju u krpu ili nešto slično, te se zaveže čvor na istoj i pomoću kutlače umetnute ispod čvora i okretanja iscediti što više tečnosti(uz malo truda i napora količina kečapa se može gotovo udvostručiti).
Kečap je gotov. Ostatak smese gljiva i začina osušiti u otškrinutoj rernii pri niskoj temperaturi (100-ak °C ili čak niže), samleti u mlincu za kavu i spremiti za daljnju upotrebu.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)