KEČAP OD GLJIVA Probajte potpuno drugačiji sos od onog koji svakodnevno jedemo

Anđela Jovanović

15:05

U sosu sa 0

Probajte ovaj jedinstveni umak!

kečap
Shutterstock

Sastojci

  • 1 kg šampinjona
  • 1 glavica krupno seckanog luka
  • 1 žlica rendanog rena
  • 1 korica limuna
  • 0,75-1 dl jabukovog sirćeta
  • nekoliko listova lovora
  • 3 kašike sitne morske soli
  • po ukusu kajenske paprike (1/4 žličice)
  • 1/2 kašičice mlevenog pimenta
  • 3-4 karanfilića
  • Priprema

Šampinjone sitno naseckati, posoliti, dodati lovor i luk i ostaviti pritisnute i pokrivene u činiji barem 8 sati (može i do 24 sata).

Dodati ostatak sastojaka i kratko prokuvati (15-ak minuta je dovoljno, dalje kuvanje koncentrira ukus ali se gubi dio tečnosti). 

Izvaditi listove lovora i dobro ocediti tečnost te sipati u boce. Normalnim ceđenjem ćete dobiti manju količinu kečapa- potrebno je dobro izgnječiti gljive da puste svu tečnost. To se radi tako da se zamotaju u krpu ili nešto slično, te se zaveže čvor na istoj i pomoću kutlače umetnute ispod čvora i okretanja iscediti što više tečnosti(uz malo truda i napora količina kečapa se može gotovo udvostručiti).

Kečap je gotov. Ostatak smese gljiva i začina osušiti u otškrinutoj rernii pri niskoj temperaturi (100-ak °C ili čak niže), samleti u mlincu za kavu i spremiti za daljnju upotrebu.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading