HELJDIN BUREK BOLJI OD KLASIČNOG Sa sočnim nadevom od spanaća i sira po receptu Jelene Radulović

Ivana Pavlović

17:00

U sosu sa 0

Napravite ovu fenomenalnu pitu sa spanaćem i sirom po receptu Jelene Radulović sa Fruške gore.

heljdin burek
privatna arhiva/Jelena Radulović
heljdin burek privatna arhiva/Jelena Radulović
 

Kada pravite pecivo sa heljdinim korama postavlja se pitanje koliko će biti sočno s obzirom na to da su kore obično deblje i da upijaju tečnost. Ipak, da je moguće napraviti sočan burek od heljdinih kora i bogatog fila od spanaća i sira, dokazala nam je Jelena Radulović. 
Rođena Kragujevčanka, koja živi na Fruškoj gori sa suprugom, isprobavala je razne recepte dok nije došla do onog pravog. Iako je po struci diplomirani inženjer građevinarstva, ističe da je kuvanje njeno zadovoljstvo kojem se rado posvećuje. 
Jelena na društvenim ima profil „moja taverna“, a napravila ga je 2020. godine za vreme pandemije kada je radila od kuće. Danas je to postala prava zajednica gde je stekla i brojne nove prijatelje, a stiče i nova znanja i usavršava svoj talenat.

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali?
Heljdin burek sa spanaćem i sirom je varijacija recepta sa profila „stilzeljana“, koja je sa svojim pratiocima na Instagramu podelila recept za burek sa sirom. Svidela mi se ideja korišćenja preliva od vode i ulja, bez puno premazivanja, umakanja kora u filove i slično, kako već pripremamo razne pite, pa sam morala da ga isprobam. Tokom osmišljavanja novih recepata i ideja šta bi sve mogle da napravimo, moja drugarica Beba mi je predložila da probam sa heljdinim korama, što se ispostavilo kao pun pogodak. Bila sam malo sumnjičava da li će biti dovoljno sočan, budući da su heljdine kore deblje, a i heljda sama po sebi upija dosta tečnosti, pa sam povećala količine vode i ulja, tako da je ispao savršeno. 
Da li je moguće napraviti posnu verziju jela?
Za posnu varijantu bih uvek preporučila fil od rendanih tikvica, prodinstanih na crnom i belom luku, sa dosta začina (so, biber, sušeni bosiljak, origano, malo ljute paprike). Tu su uvek i pečurke, krompir, patlidžan dobre opcije za posne varijante. U ostalim receptima, kao zamena za jaje dobro je koristiti laneno jaje, koje se dobija mešanjem lanenog brašna (1 kašika) i vode (3 kašike). Dobije se masa slična belancetu, i može se koristiti za pripremu posnih kolača, palačinki, mafina i slično. Pored lanenog jajeta, može se koristiti akvafaba, takođe vrsta vegetarijanskog jajeta koje je pandan belancetu. Dobije se kuvanjem mahunarki (leblebija, pasulj).

Koje kore možemo da koristimo?
Speltine bi dale fantastičan orašasti ukus, a budući da je spelta žitarica koja ne podnosi prskanje hemikalijama, neizostavan je osećaj da smo učinili nešto dobro za sebe i zdravo se nahranili. Recept sa običnim korama od belog pšeničnog brašna je izvorni i kod njega bi se količina preliva smanjila na 2dl vode i 1dl ulja, umesto 3dl vode i 2 dl ulja koliko koristimo kod heljdinih. Tu nam fil može biti samo sir, i taj najjednostavniji recept je zaista dobar, kako mi volimo da kažemo, „kao iz pekare“.


Koji sir koristite?
Najčešće koristim domaći, kravlji, prevreli sir, jer taj ukus volim, ali u nedostatku koristim i sitan sir u čaši, kao i sremski. Svakako je sir vodeći ukus u bureku, to je prvo što naša nepca osete prilikom prvog zalogaja, da li je slan, kiseo, prevreo ili, pak, blag. Ima i tih divnih domaćih sireva koje naše domišljate domaćice, kao moja majka, obogate ukusom tako što stave papriku u salamuru u kojoj stoji sir, i on dobije predivan šmek, pa onda i burek dobije interesantnu notu.

Da li spanać mora da bude svež?
Može se koristiti i zamrznut, mada je ukus uvek bolji sa svežim. Sada su svi koji su malo više posvećeni poljoprivrednoj proizvodnji obezbedili plastenike i uslove za gajenje i tokom niskih temperatura, pa je skoro cela godina pokrivena proizvodnjom svežeg povrća. Treba samo ugrabiti vreme za odlazak na pijacu. Ipak je lepše kada ima malo teksture, nekako i ukus bude bogatiji. 

Da li bi mogao da se napravi burek u slatkoj varijanti?
Ovo pitanje otvara apetit! Da, sremski sir sa par kapi arome vanile, šećer u prahu, suvo grožđe, malo ruma, malo soka od limuna, ako nađem organski, onda i rendanu koricu limuna. Mada bih tu sigurno upotrebila obične kore od belog pšeničnog brašna. To je ukus poput slatke pite sa sirom koja se pravi od prhkog testa, pravi, autentični ukus Vojvodine. Sočna, aromatična i savršena za uživanje, naročito leti.

Kada bi trebalo da opišete rečima heljdin burek sa spanaćem i sirom nekome ko ga nije probao, kako biste ga opisali?
Heljdin burek sa spanaćem i sirom je hrskav spolja, sočan iznutra, nije previše mastan, a punog je ukusa i zasitan. Savršen za doručak uz šolju kefira ili jogurta, a dobra opcija i za večeru. Odličan i vreo, tek izašao iz rerne, i hladan kada svi slojevi postanu kompaktni. Ta dva sloja zeleniša spojenih redom integralnih kora pružiće osećaj sitosti i zadovoljstva za nepca.

Potrebno vam je:
500 g heljdinih kora za pitu
400 g sira
300 g spanaća
150 g kisele pavlake
so, biber, malo ljute paprike (po želji)
3-4 jaja opciono
Za preliv izmešajte:
3 dl vode
2 dl ulja
1 kašiku brašna
1/2 praška za pecivo
Priprema:
U okruglu tepsiju prečnika 26 ili 28 cm stavite papir za pečenje ili je podmažite, pa stavite dve kore jednu preko druge da im krajevi budu van tepsije, a i da se ne poklapaju (kao zvezda). Premažete sa 2 kašike preliva po dnu. Od ostalih kora ostavite jednu za kraj, a ostatak podelite na dva dela. Od prvog dela iscepkajte svaku koru, zgužvajte i ređajte jednu do druge, a pri tom ih ravnomerno rasporedite po dnu. Preko zgužvanog prvog sloja prelijete malo manje od polovine preliva, pa nanesete polovinu fila. Za fil umutite jaja, iseckajte sitno spanać i izmešajte sa mrvljenim sirom i pavlakom. Ako koristite neku kremastiju verziju sira, ne morate stavljati pavlaku.
Preko stavljate još jedan sloj gužvanih kora, zalivate istom količinom preliva i stavljate drugu polovinu sira. Preko stavljate onu jednu koru što ste ostavili za kraj, ušuškate je okolo, ivice koje vise preko zatvarate preko bureka i premažete sa 3-4 kašike preliva.
Pečete oko 50 minuta na 200 stepeni, a svakako prilagodite pečenje svojoj rerni.

Komentari (0)

Loading