ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže

Ana Klikovac

10:02

Zdravi zalogaji 0

Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...

čorba od sočiva
Shutterstock

Zamislite miris sveže proprženog praziluka i šargarepe koji se širi kuhinjom, dok crveno sočivo polako omekšava u bogatom povrtnom temeljcu. Ova čorba nije samo obrok - ona je uteha, jednostavan i zdrav ručak koji možete pripremiti bez puno truda, a koji hrani i telo i dušu.

Idealna je za svaki dan, posebno tokom posta, ali dovoljno ukusna da bude omiljeni obrok cele porodice. Lagana, a zasitna, bogata vlaknima i vitaminima, ova čorba je savršen spoj jednostavnosti i zdrave ishrane. Ako izostavite ulje, odlična je solucija za ručak sredom i petkom kada se posti na vodi.

Sastojci:

  • 1 veći crni luk
     
  • 4–5 šargarepa
     
  • 2 praziluka
     
  • 100 g crvenog sočiva
     
  • So i biber po ukusu
     
  • Po želji: kim, peršun ili sušeno bilje
     
  • Voda
     
  • ulje (može se izostaviti za post na vodi)

Priprema:

Povrće očistite i grubo iseckajte. U većoj šerpi propržite luk, šargarepu i praziluk na malo ulja dok ne omekšaju (ili samo u vodi ako želite posni obrok).

Ako ste ljubitelj kremastijih čorbi - dodajte joj 2 kašike milerama ili kisele pavlake. Za posnu verziju na ulju, možete joj dodati biljnu pavlaku za kuvanje. Dodajte crveno sočivo i kratko promešajte.

Sipajte dovoljno vode ili temeljca da prekrije povrće i sočivo, pa pustite da lagano krčka dok sve ne omekša - oko 45–60 minuta.

Po želji blendirajte čorbu za glatku teksturu ili ostavite komadiće povrća za rustičniji izgled.

Začinite sa soli, biberom i začinima po ukusu.

Poslužite sa svežim peršunom ili kriškom hleba. Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili zamrznuti za kasniju upotrebu, prenosi Stvar Ukusa.

 

Bonus video:

@moja.trpeza GRAŠAK SA ĆURETINOM – PUNO PROTEINA! Sastojci: 400 g ćurećeg mesa (mleveno ili isečeno na kockice) 500 g graška (svežeg ili zamrznutog) 1 glavica crnog luka 1 šargarepa 2 kašike maslinovog ulja 200 ml paradajz sosa So, biber po ukusu Malo peršuna Po želji: pola kašičice suvog biljnog začina Priprema: 1. Iseckajte luk i šargarepu pa propržite na ulju dok ne omekšaju. 2. Dodajte ćureće meso i dinstajte dok ne pobeli i pusti sok. 3. Ubacite grašak, dodajte paradajz sos i malo vode 4. Posolite, pobiberite i kuvajte na srednjoj vatri 25–30 minuta dok se sos ne zgusne. 5. Na kraju dodajte seckani peršun i po želji još malo maslinovog ulja za sjaj. Savjet: Odlično ide uz pire krompir, integralni pirinač ili samo parče hleba. Zdrav, lagan i proteinski ručak koji se sprema brzo! #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading