ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže
Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...
Zamislite miris sveže proprženog praziluka i šargarepe koji se širi kuhinjom, dok crveno sočivo polako omekšava u bogatom povrtnom temeljcu. Ova čorba nije samo obrok - ona je uteha, jednostavan i zdrav ručak koji možete pripremiti bez puno truda, a koji hrani i telo i dušu.
Idealna je za svaki dan, posebno tokom posta, ali dovoljno ukusna da bude omiljeni obrok cele porodice. Lagana, a zasitna, bogata vlaknima i vitaminima, ova čorba je savršen spoj jednostavnosti i zdrave ishrane. Ako izostavite ulje, odlična je solucija za ručak sredom i petkom kada se posti na vodi.
Sastojci:
- 1 veći crni luk
- 4–5 šargarepa
- 2 praziluka
- 100 g crvenog sočiva
- So i biber po ukusu
- Po želji: kim, peršun ili sušeno bilje
- Voda
- ulje (može se izostaviti za post na vodi)
Priprema:
Povrće očistite i grubo iseckajte. U većoj šerpi propržite luk, šargarepu i praziluk na malo ulja dok ne omekšaju (ili samo u vodi ako želite posni obrok).
Ako ste ljubitelj kremastijih čorbi - dodajte joj 2 kašike milerama ili kisele pavlake. Za posnu verziju na ulju, možete joj dodati biljnu pavlaku za kuvanje. Dodajte crveno sočivo i kratko promešajte.
Sipajte dovoljno vode ili temeljca da prekrije povrće i sočivo, pa pustite da lagano krčka dok sve ne omekša - oko 45–60 minuta.
Po želji blendirajte čorbu za glatku teksturu ili ostavite komadiće povrća za rustičniji izgled.
Začinite sa soli, biberom i začinima po ukusu.
Poslužite sa svežim peršunom ili kriškom hleba. Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili zamrznuti za kasniju upotrebu, prenosi Stvar Ukusa.
Bonus video:
Možda vas zanima:
SELJAČKI LONAC Starinski ručak koji će vas okrepiti
Moguće su razne kombinacije povrća, stavite šta volite i što imate u kući: papriku, grašak
KAŠIKA ZDRAVLJA Vitaminska gusta čorba, popravlja raspoloženje
Sa hladnijim danima više mislimo na imunitet cele porodice. Zato vam donosimo fantastičan recepe za čorbu koju morate probati
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže
Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...
KREM SUPA OD KARFIOLA Jednostavno jelo koje osvaja na prvi zalogaj
Čuvajte karfiol u fioci za povrće, u plastičnoj kesi, do nedelju dana...
POSNE PLJESKAVICE OD OSLIĆA Prave se za tili čas, a ukus im je fenomenalan
Najbolje da ih servirate dok su još tople...
Komentari (0)