IZ NANINOG KUVARA Recept za kolač za slavu koji će vam uspeti iz prve
Recept za slavski kolač ravnopravni je deo tradicije pripreme krsne slave - starog srpskog običaja koji praznuju gotovo svi pravoslavci u našoj zemlji
Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno:
- 1 kilogram mekog brašna tip 400
- 400 militara vode
- 100 militara mleka
- 50 grama otopljenog maslaca
- 20 grama svežeg kvasca
- 2 jajeta
- Kašičica šećera
- Kašičica soli
- Pola kašičice praška za pecivo
Priprema:
U manju činiju izmrvite sveži kvasac, pa u njega dodajte kafenu kašičicu šećera i 100 mililitara mlakog mleka. Promešajte, i ostavite da se kvasac rastopi i nadođe, za šta će mu otprilike biti potrebno oko desetak minuta.
Za to vreme u brašno dodajte prašak za pecivo, so i promešajte.
Kada je kvasac spreman, izlijte ga u veliku posudu u kojoj ćete mesiti testo. Zatim u kvasac ulijte i ostale tečne sastojke - vodu, jaja i otopljeni maslac i dobro sjedinite. U ovu smesu lagano dodajte brašna uz konstantno mešanje, kako biste izbegli grudvice - sve dok je moguće mutiti varjačom ili kuhinjskom metlicom.
Kako umesiti slavski kolač?
Kada testo postane previše gusto, počnite da ga mesite rukama, a kada je dovoljno čvrsto izvucite ga na radnu površinu i počnite da mesite. Preporučujemo da mesite tako što ćete ga laganim pokretima razlačiti na jednu stranu, zatim urolati, okrenuti drugu stranu i ponoviti postupak.
Na ovaj način testo će postati još vazdušastije i mekše. Kada je hleb umešen - onog trenutka kada nije lepljivo, ali ni pretvrdo, stavite ga nazad u činiju i pokrijte je samolepljivom folijom ili čistom krpom. Ostavite činiju sa testom na toplom mestu da što bolje naraste, nešto manje od tridesetak minuta.
Za to vreme pripremite dublju posudu za pečenje, najbolje dublju šerpu koja je pogodna za pečenje u rerni. Dobro je podmažite maslacem i pobrašnite kako se kolač za slavu ne bi zalepio za posudu za pečenje. Od nadošlog testa, odvojite jednu trećinu za ukrašavanje slavskog kolača, a ostalo rasporedite ravnomerno u šerpu.
Podelite testo na tri dela, a zatim svaki deo na još po tri jednaka dela. Od ove smese trebalo bi da je moguće napraviti tri pletenice - jednu najdužu koju ćete staviti oko same pogače, i dve manje, koje ćete ukrstiti na centru pogače, tako da zajedno obrazuju krst.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200℃ četrdesetak minuta ili sve dok kolač fino ne porumeni!
Kako da ne puca slavski kolač i drugi saveti koji će vam pomoći u izradi
Slavski kolač za početnike je takav da čak ukoliko nemate mnogo iskustva malo toga može poći po zlu. Ipak, jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću početnici uglavnom jeste pucanje hleba pri vrhu.
Iako pucanje korice apsolutno ne utiče na sam ukus pogače, ovo nije estetski optimalan ishod, ipak postoji nekoliko trikova koji nam mogu dati odgovor na pitanje zašto i kako da ne puca slavski kolač sledeći put kada ga budete pekli!
Najčešće za pucanje korice odgovorna je neujednačena temperatura u rerni tokom pečenja. Ovo može biti posledica starije rerne, ili pećnice sa kvarom. Takođe, ukoliko se kolač za slavu za vreme pečenja nalazi previše blizu gornjeg grejača u rerni, takođe vrlo lako može doći do pucanja korice. Iz tog razloga, uvek pozicionirajte kolač na sredini rerne, kako bi se postigla ravnomerna temperatura prilikom pečenja.
Na pucanje pogače za vreme pečenja može uticati i sam kvalitet testa. Ukoliko vam pogača puca sa strane, vrlo je verovatno da niste dali testu dovoljno vremena da nadođe pre nego što ste ga stavili u rernu. Zbog toga se uvek savetuje da testo nakon mešenja, ali i nakon stavljanja u tepsiju, ostavite da odstoji.
Ipak, ono može pucati i onda kada se osušilo za vreme stajanja, zbog toga vodite računa da ga uvek pokrijete čistom krpom ili streč folijom kada ga ostavljate da odstoji.
Na samom kraju, testo može pući ukoliko je previše vlažno ili premešeno, zbog toga se setite našeg saveta iz teksta i prepoznajte kada je ono savršeno umešeno onda kada se ne lepi za ruke i radnu površinu, ali je i dalje dovoljno meko i vazdušasto!
Beli ukrasi za slavski kolač - saveti za ukrašavanje slavskog kolača
Ukrasi za slavski kolač za mnoge domaćice i domaćine predstavljaju neizostavni deo slavske pogače. Ukrašavanje slavskog kolača može se završiti na koraku koji smo prethodno naveli - pletenicama. Ipak, ukoliko želite da dodatno istaknete lepotu vaše pogače, možda će vas interesovati poznati - beli ukrasi za slavski kolač.
Imajte u vidu da iako su beli ukrasi izuzetno jednostavni za pravljenje, ipak preporučuje se da figurice za slavski kolač izradite čak dan ranije, kako bi se dobro osušili i bili laganiji - te kako bi se smanjila verovatnoća da će od težine uroniti u hleb ili ga oštetiti.
Ukoliko imate malo vremena dan pre slave, preporučujemo da probate da napravite ove ukrase, a pečati za slavski kolač će vam dodatno olakšati proces ukrašavanja!
Da napravite bele ukrase biće vam potrebno:
- 50 grama oštrog brašna
- 1 supena kašika gustina
- 1 kafena kašičica soli
- 40 militara vode
Postupak:
Pomešajte 50 grama brašna, gustin i so i ulijte vodu tako da napravite testo i ostavite da odstoji desetak minuta.
Nakon desetak minuta, razvucite testo i napravite jedan od najvažnijih ornamenata pogače za slavu - pečat za slavski kolač. Napravite krst pomoću čačkalice na testu i u svakom od četiri kvadrata ispišite ćirilična slova. U gornjem levom kvadratu ćirilična slova ИС, u gornjem desnom - ХС, donjem levom - НИ, a u donjem desnom - КА.
Ova slova predstavljaju skraćenicu grčke rečenice koja u prevodu znači “Isus pobeđuje”.
Sledeća je figura za slavski kolač u obliku grozda, koja simboliše izobilje, a pravi se tako što ćete od testa napraviti šest kuglica i jednu trakicu, i pomoću njih oformiti oblik grozda.
Figurica u obliku klasa pšenice stavlja se kako bi tekuća godina bila rodna, a pravi se tako što ćete razvući tanko testo, iseći ga u obliku klipa klasa, te uz pomoć čačkalice utisnuti šare.
Figura knjige je takođe popularna za slavske ukrase, a ona se stavlja kako bi deca učila - tri pravougaonika od tankog testa poređajte jedno preko drugog, a na kraju čačkalicom utisnite sredinu!
Postoji još mnogo ideja i načina da se naprave beli ukrasi, kalupi za ukrase za slavski kolač su takođe odličan alat za izradu figurica. Ukrašavanje slavskog kolača, odličan je način da iskažete svoju kreativnost! Možete izraditi i neke druge simbole za uspešnu sledeću godinu poput ptice, srca i cveća i njima poželeti posebne želje i nadanja!
Nadamo se da će vam naš recept za slavski kolač postati jedan od onih kojima se svake godine iznova vraćate, baš kao što je slučaj i sa proizvodima! Istražite i naše druge predloge specijaliteta za slavsku trpezu, poput ukusnih slavskih torti i slanih rolata i oplemenite je novim i punim ukusima mlečnih proizvoda! Pogledajte i kako se prave slani rolati za slavu, kao i najukusnije slavske torte!
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)