PRAVA DOMAĆINSKA Zlatiborska pita, sa ovim specijalitetom Srbi dočekuju goste
Jako primamljiva pita, ukusna, mekana, a napravi se veoma brzo i lako
Potrebno je:
- 500 gr kora za pitu
I fil:
- 3 belanceta
- 1 šolja ulja
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja brašna mekog
- 1/2 kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
II fil:
- 3 žumanceta
- 200 gr sira po izboru
Ostalo:
- susam za posipanje
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati ulje i jogurt i izmešati ručno. Na kraju dodati so, brašno i prašak za pecivo, pa još jednom polako sve izmešati, takođe ručno. Od ove smese odvojiti 2 kašike sa strane, za premazivanje pite.
U drugoj činiji izmešati sir i žumanca. Ako sir nije slan, posoliti malo fil.
Pitu slagati na sledeći način: Staviti prvu koru, pa preko nje odmah i drugu.
Drugu koru premazati smesom od belanaca, preko staviti koru, opet premazati i tako redom. Poslednje dve kore ne premazivati ovom smesom. Na poslednju koru staviti sav fil od sira i žumanaca, razmazati preko cele površine i uviti u rolat. Budite pažljivi prilikom uvijanja rolata, jer su kore prilično natopljene filom i odmekle, tako da prsti lako propadaju kroz kore.
Na radnu površinu stavite papir za pečenje, pa na papiru ređate i filujete kore, tako da, kada uvijete rolat, prebacite ga u pleh sa sve papirom za pečenje. Kao što rekoh, kore dosta odmeknu i natope se, pa može da se desi da vam se rolat raspadne u rukama.Pitu premazati sa one dve kašike, smese od balanaca, koje ste odvojili na početku. Pospite preko susamom i pravac rerna.
Pitu peći na 200*C oko 45 minuta. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji. Seći na parčad i poslužiti toplu.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete čaroliju
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
UMESTO KISELE VODE, U PALAČINKE DODAJTE OVAJ SASTOJAK Biće mekše i lepše nego ikad
Caka koja garantuje najmekše palačinke na svetu
Lepše niste jeli: Brzi uštipci bez kvasca i praška za pecivo, miris i ukus u tanjiru
Ove uštipke možete poslužiti u slanoj ili slatkoj varijanti, pa će svaki član porodice moći da izabere svoj omiljeni zalogaj za jutro ili večer
SVI TRAŽE OVAJ RECEPT Najlepša pita sa sirom, zbog nje se preskače burek iz pekare
Pita se pravi se sa gotovim korama, a izgleda kao da je razvijana oklagijom
DŽEM OD KRUŠAKA I VANILE Mirisni namaz kao izmišljen za jesen, koji pomera granice dobrog ukusa
Aroma vanile daje poseban šmek.
Komentari (0)