NAJZDRAVIJI DORUČAK Zeljanik je seljačka pita kakvu su spremale naše bake
Zdrava je i ukusna.
Zeljanik
Sastojci:
Za testo:
600 g kukuruznog brašna
prašak za pecivo
kisela voda po potrebi (oko dve čaše)
malo soli
1 čašica od rakije ulja
Za fil:
1 kg spanaća
4 jajeta
500 g sjeničkog ili drugog masnog sira
1 čašica ulja
Za preliv:
2 jajeta
pavlaka
kiselo mleko
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite testo i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto, ni retko. Podmažite tepsiju pravougaonog oblika i u njoj razlijte prvu polovinu testa. Za fil dobro operite i očistite spanać, isecite ga na manje delove, pa ga pomešajte s jajima, sirom i čašicom ulja. Masa treba da bude kompaktna. Fil sipajte preko kore i poravnajte viljuškom. Preko fila ravnomerno razlijte čašicu ulja. Drugi deo testa, koji ste ostavili po strani, razredite čašicom vode, da biste lakše mogli da ga razlijete preko fila. Sve lepo razmažite kašikom tako da se fil ne vidi. Zeljanik stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pecite 15 minuta, zatim rernu podesite na 180 stepeni i nastavite da pečete još oko 30 minuta. Kad dobije zlatnožutu boju, izvadite iz rerne. Prelivom od dva jajeta, pavlake i kiselog mleka prelijte vruć zeljanik i vratite nakratko u isključenu rernu, tek toliko da se napravi korica.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)