NAJZDRAVIJI DORUČAK Zeljanik je seljačka pita kakvu su spremale naše bake
Zdrava je i ukusna.
Zeljanik
Sastojci:
Za testo:
600 g kukuruznog brašna
prašak za pecivo
kisela voda po potrebi (oko dve čaše)
malo soli
1 čašica od rakije ulja
Za fil:
1 kg spanaća
4 jajeta
500 g sjeničkog ili drugog masnog sira
1 čašica ulja
Za preliv:
2 jajeta
pavlaka
kiselo mleko
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite testo i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto, ni retko. Podmažite tepsiju pravougaonog oblika i u njoj razlijte prvu polovinu testa. Za fil dobro operite i očistite spanać, isecite ga na manje delove, pa ga pomešajte s jajima, sirom i čašicom ulja. Masa treba da bude kompaktna. Fil sipajte preko kore i poravnajte viljuškom. Preko fila ravnomerno razlijte čašicu ulja. Drugi deo testa, koji ste ostavili po strani, razredite čašicom vode, da biste lakše mogli da ga razlijete preko fila. Sve lepo razmažite kašikom tako da se fil ne vidi. Zeljanik stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pecite 15 minuta, zatim rernu podesite na 180 stepeni i nastavite da pečete još oko 30 minuta. Kad dobije zlatnožutu boju, izvadite iz rerne. Prelivom od dva jajeta, pavlake i kiselog mleka prelijte vruć zeljanik i vratite nakratko u isključenu rernu, tek toliko da se napravi korica.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)