KRALJICA JUŽNJAČKE TRPEZE Recept za sukanu banicu dala nam je i objasnila Marjana Trajković iz Leskovca
Naučite da pravite tradicionalnu pitu sa juga Srbije od domaćih kora koje se razvlače.
Sukana banica je karakteristična slana pita za jug Srbije, gde je domaćice pripremaju od davnina. Način pripreme, pa i recept, razlikuje se od kuće do kuće, a tradicionalno se prenosi s kolena na koleno. Kulinarska blogerka Marjana Trajković je veštinu razvijanja kora za banicu naučila od majke, kojoj je znanje prenela Marjanina baka. Da biste savladali pripremu ovih domaćih kora, potrebni su vam želja, malo vremena i truda. Pratite uputstva koja nam je dala Marjana. Ova Leskovčanka je autorka Instagram stranice „Ukusnica“, na kojoj za 14.500 vernih pratilaca objavljuje svoje kulinarske specijalitete.
Testo se pravi samo od vode i brašna. Koje brašno je najbolje koristiti?
- Zbog svoje finoće najbolje je koristiti pšenično belo brašno tip 400.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Šta znači da testo bude glatko kada se umesi?
- Glatko testo znači da su sastojci dobro sjedinjeni. Pre razvlačenja kora potrebno je dobro umesiti testo kako bi kore bile dobre.
Kog prečnika treba da budu krugovi od testa?
- Mali krugovi od testa bi trebalo da budu prečnika oko 15 centimetara, otprilike kao tanjirić za desert.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Kolika treba da bude razvučena kora?
- Kada se spoje dva manja kruga od testa, potrebno je razvući veliku okruglu koru koja ima prečnik oko 60 centimetara.
Kako to da uradimo, a da kora pritom ne pukne?
- Tajna je u kvascu koji se dodaje testu. Zbog kvasca testo omekša i postane elastičnije. Da biste mogli da razvučete tanku koru potrebna je dugačka, a tanka oklagija. Ukoliko dođe do pucanja testa prilikom razvlačenja, spojite ga na tom mestu i nastavite sa radom.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Opišite kako se kora umota kada se nafiluje.
- Kada razvučenu koru nafilujete, u isto vreme je s obe strane presavijte ka sredini. Tako savijeno testo urolajte u oblik puža i stavite u tepsiju.
Da li pita treba da naraste pre pečenja?
- Nije potrebno da raste pre pečenja jer je testo pre razvlačenja kora odstajalo. Samo pitu premažite uljem odozgo.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Od čega sve može da se pravi fil?
- Pitu možete da filujete po želji - sirom, spanaćem, kupusom, mesom.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Sukana banica
Sastojci (za 6 mini-pita):
800 g brašna tip 400
500 ml mlake vode
Svež kvasac veličine zrna graška
1 kašičica soli
ulje za premazivanje kora
Za fil:
600 g tvrdog sira
4 jaja
1 čaša kisele pavlake
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekano glatko testo. Ostavite 15 minuta da odstoji. Podelite testo na 12 jufkica. Svaku razvucite na krug prečnika 15 cm. Šest krugova premažite uljem, preklopite drugim krugovima i dobićete šest kora za razvlačenje. Svaku koru razvucite oklagijom tanko, u krug prečnika 60 cm. Poprskajte uljem, nafilujte mešavinom od umućenih jaja i sira. Presavijte u isto vreme koru s obe strane ka sredini, pa urolajte u oblik puža. Poređajte u pleh, premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Posne piroške iz rerne: Brze, zdrave i neodoljivo mekane
Idealne su za posnu večeru, užinu ili druženje uz čaj, a najlepše od svega je što nestaju sa tanjira brže nego što se ispeku
Komentari (0)