KRALJICA JUŽNJAČKE TRPEZE Recept za sukanu banicu dala nam je i objasnila Marjana Trajković iz Leskovca
Naučite da pravite tradicionalnu pitu sa juga Srbije od domaćih kora koje se razvlače.
Sukana banica je karakteristična slana pita za jug Srbije, gde je domaćice pripremaju od davnina. Način pripreme, pa i recept, razlikuje se od kuće do kuće, a tradicionalno se prenosi s kolena na koleno. Kulinarska blogerka Marjana Trajković je veštinu razvijanja kora za banicu naučila od majke, kojoj je znanje prenela Marjanina baka. Da biste savladali pripremu ovih domaćih kora, potrebni su vam želja, malo vremena i truda. Pratite uputstva koja nam je dala Marjana. Ova Leskovčanka je autorka Instagram stranice „Ukusnica“, na kojoj za 14.500 vernih pratilaca objavljuje svoje kulinarske specijalitete.
Testo se pravi samo od vode i brašna. Koje brašno je najbolje koristiti?
- Zbog svoje finoće najbolje je koristiti pšenično belo brašno tip 400.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Šta znači da testo bude glatko kada se umesi?
- Glatko testo znači da su sastojci dobro sjedinjeni. Pre razvlačenja kora potrebno je dobro umesiti testo kako bi kore bile dobre.
Kog prečnika treba da budu krugovi od testa?
- Mali krugovi od testa bi trebalo da budu prečnika oko 15 centimetara, otprilike kao tanjirić za desert.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Kolika treba da bude razvučena kora?
- Kada se spoje dva manja kruga od testa, potrebno je razvući veliku okruglu koru koja ima prečnik oko 60 centimetara.
Kako to da uradimo, a da kora pritom ne pukne?
- Tajna je u kvascu koji se dodaje testu. Zbog kvasca testo omekša i postane elastičnije. Da biste mogli da razvučete tanku koru potrebna je dugačka, a tanka oklagija. Ukoliko dođe do pucanja testa prilikom razvlačenja, spojite ga na tom mestu i nastavite sa radom.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Opišite kako se kora umota kada se nafiluje.
- Kada razvučenu koru nafilujete, u isto vreme je s obe strane presavijte ka sredini. Tako savijeno testo urolajte u oblik puža i stavite u tepsiju.
Da li pita treba da naraste pre pečenja?
- Nije potrebno da raste pre pečenja jer je testo pre razvlačenja kora odstajalo. Samo pitu premažite uljem odozgo.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Od čega sve može da se pravi fil?
- Pitu možete da filujete po želji - sirom, spanaćem, kupusom, mesom.
foto: privatna arhiva/marjana trajković
Sukana banica
Sastojci (za 6 mini-pita):
800 g brašna tip 400
500 ml mlake vode
Svež kvasac veličine zrna graška
1 kašičica soli
ulje za premazivanje kora
Za fil:
600 g tvrdog sira
4 jaja
1 čaša kisele pavlake
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekano glatko testo. Ostavite 15 minuta da odstoji. Podelite testo na 12 jufkica. Svaku razvucite na krug prečnika 15 cm. Šest krugova premažite uljem, preklopite drugim krugovima i dobićete šest kora za razvlačenje. Svaku koru razvucite oklagijom tanko, u krug prečnika 60 cm. Poprskajte uljem, nafilujte mešavinom od umućenih jaja i sira. Presavijte u isto vreme koru s obe strane ka sredini, pa urolajte u oblik puža. Poređajte u pleh, premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
ZAMESITE ZA TOPLINU DOMA Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba
Jednostavno, prženo testo i spadaju u sam vrh crnogorskih jela na koje su veoma ponosni
Komentari (0)