KRALJICA JUŽNJAČKE TRPEZE Recept za sukanu banicu dala nam je i objasnila Marjana Trajković iz Leskovca

Vesna Vukadinović

07:30

Bakina vanglica 0

Naučite da pravite tradicionalnu pitu sa juga Srbije od domaćih kora koje se razvlače.

pita
foto: privatna arhiva/marjana trajković

Sukana banica je karakteristična slana pita za jug Srbije, gde je domaćice pripremaju od davnina. Način pripreme, pa i recept, razlikuje se od kuće do kuće, a tradicionalno se prenosi s kolena na koleno. Kulinarska blogerka Marjana Trajković je veštinu razvijanja kora za banicu naučila od majke, kojoj je znanje prenela Marjanina baka. Da biste savladali pripremu ovih domaćih kora, potrebni su vam želja, malo vremena i truda. Pratite uputstva koja nam je dala Marjana. Ova Leskovčanka je autorka Instagram stranice „Ukusnica“, na kojoj za 14.500 vernih pratilaca objavljuje svoje kulinarske specijalitete.  

Testo se pravi samo od vode i brašna. Koje brašno je najbolje koristiti?

- Zbog svoje finoće najbolje je koristiti pšenično belo brašno tip 400.

pita foto: privatna arhiva/marjana trajković
 

Šta znači da testo bude glatko kada se umesi?

- Glatko testo znači da su sastojci dobro sjedinjeni. Pre razvlačenja kora potrebno je dobro umesiti testo kako bi kore bile dobre.

Kog prečnika treba da budu krugovi od testa?

- Mali krugovi od testa bi trebalo da budu prečnika oko 15 centimetara, otprilike kao tanjirić za desert.

pita foto: privatna arhiva/marjana trajković
 

Kolika treba da bude razvučena kora?

- Kada se spoje dva manja kruga od testa, potrebno je razvući veliku okruglu koru koja ima prečnik oko 60 centimetara.

Kako to da uradimo, a da kora pritom ne pukne?

- Tajna je u kvascu koji se dodaje testu. Zbog kvasca testo omekša i postane elastičnije. Da biste mogli da razvučete tanku koru potrebna je dugačka, a tanka oklagija. Ukoliko dođe do pucanja testa prilikom razvlačenja, spojite ga na tom mestu i nastavite sa radom.

pita foto: privatna arhiva/marjana trajković
 

Opišite kako se kora umota kada se nafiluje.

- Kada razvučenu koru nafilujete, u isto vreme je s obe strane presavijte ka sredini. Tako savijeno testo urolajte u oblik puža i stavite u tepsiju.

Da li pita treba da naraste pre pečenja?

- Nije potrebno da raste pre pečenja jer je testo pre razvlačenja kora odstajalo. Samo pitu premažite uljem odozgo.

pita foto: privatna arhiva/marjana trajković
 

Od čega sve može da se pravi fil?

- Pitu možete da filujete po želji - sirom, spanaćem, kupusom, mesom.

pita foto: privatna arhiva/marjana trajković
 

Sukana banica

Sastojci (za 6 mini-pita):

800 g brašna tip 400

500 ml mlake vode

Svež kvasac veličine zrna graška

1 kašičica soli

ulje za premazivanje kora

Za fil:

600 g tvrdog sira

4 jaja

1 čaša kisele pavlake

Priprema:

Od navedenih sastojaka umesite mekano glatko testo. Ostavite 15 minuta da odstoji. Podelite testo na 12 jufkica. Svaku razvucite na krug prečnika 15 cm. Šest krugova premažite uljem, preklopite drugim krugovima i dobićete šest kora za razvlačenje. Svaku koru razvucite oklagijom tanko, u krug prečnika 60 cm. Poprskajte uljem, nafilujte mešavinom od umućenih jaja i sira. Presavijte u isto vreme koru s obe strane ka sredini, pa urolajte u oblik puža. Poređajte u pleh, premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.

 

Komentari (0)

Loading