VLAŠKA PITA SA SIROM Savršeno lisnata sa krckavom koricom, kad je probate stalno ćete je praviti!
Za ovakvu pitu se vredi potruditi i razvući kore od testa.
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
250 ml gazirane vode
50 ml ulja
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
I još:
250 g starog slanog sira
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika ulja
100 ml ulja
Susama
Priprema:
U mlaku gaziranu vodu staviti kvasac i šećer i ostaviti da stoji 5 minuta. Dodati so, ulje, jaje i brašno i zamesiti testo. Ostaviti da nadolazi 30 minuta. Podeliti ga na 12 delova i oblikovati loptice. U posudu staviti 100 ml ulja, pa poslagati loptice testa i uvaljati u ulje. Ostaviti 15 minuta. Tri loptice testa uzeti i rukama istanjiti, pa staviti u tepsiju prečnika 30 cm jednu do druge da prekriju dno. Preko razvučenog testa staviti malo izmrvljenog sira, pa opet prekriti sa tri istanjene loptice testa. Postupak razvlačenja testa i filovanja ponoviti dok se sve ne utroši. Naspramne strane pite preklopiti ka sredini da izgleda kao pismo i okrenuti naopačke da presavijeni deo bude dole. Rukama pritiskati testo od sredine ka ivicama da se istanji i prekrije tepsiju. Premazati kašikom ulja, umućenim žumancetom i posuti susamom. Ostaviti da odstoji 15 minuta pa peći na 180 stepeni oko pola sata, odnosno dok porumeni.
Možda vas zanima:
TURSKA PITA SA SIROM Ima krckavu koricu, a unutra je lisnata i sočna kao burek!
Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.
ODMAH NAPRAVITE DUPLU MERU! Rolnice sa sirom od gotovih kora, krckave i preukusne!
Idealno rešenje za brzi obrok.
UKUSNA VEČERA Pita sa sirom i spanaćem od lisnatog testa, obrok koji se ne odbija!
Jednostavna pita koja će brzo biti na stolu
DORUČAK, ALI I PREDJELO Pita sa sirom odlično ide uz meze na slavskoj trpezi
Uz sir, suhomesnate proizvode i salate kao predjelo na slavi poslužite ovu pitu.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)