VLAŠKA PITA SA SIROM Savršeno lisnata sa krckavom koricom, kad je probate stalno ćete je praviti!
Za ovakvu pitu se vredi potruditi i razvući kore od testa.
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
250 ml gazirane vode
50 ml ulja
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
I još:
250 g starog slanog sira
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika ulja
100 ml ulja
Susama
Priprema:
U mlaku gaziranu vodu staviti kvasac i šećer i ostaviti da stoji 5 minuta. Dodati so, ulje, jaje i brašno i zamesiti testo. Ostaviti da nadolazi 30 minuta. Podeliti ga na 12 delova i oblikovati loptice. U posudu staviti 100 ml ulja, pa poslagati loptice testa i uvaljati u ulje. Ostaviti 15 minuta. Tri loptice testa uzeti i rukama istanjiti, pa staviti u tepsiju prečnika 30 cm jednu do druge da prekriju dno. Preko razvučenog testa staviti malo izmrvljenog sira, pa opet prekriti sa tri istanjene loptice testa. Postupak razvlačenja testa i filovanja ponoviti dok se sve ne utroši. Naspramne strane pite preklopiti ka sredini da izgleda kao pismo i okrenuti naopačke da presavijeni deo bude dole. Rukama pritiskati testo od sredine ka ivicama da se istanji i prekrije tepsiju. Premazati kašikom ulja, umućenim žumancetom i posuti susamom. Ostaviti da odstoji 15 minuta pa peći na 180 stepeni oko pola sata, odnosno dok porumeni.
Možda vas zanima:
GURMANSKA PITA POMERA GREJE DUŠU I TELO A nećete biti gladni do večere
Mekana i sočna, savršeno ide uz jogurt.
TURSKA PITA SA SIROM Ima krckavu koricu, a unutra je lisnata i sočna kao burek!
Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.
ODMAH NAPRAVITE DUPLU MERU! Rolnice sa sirom od gotovih kora, krckave i preukusne!
Idealno rešenje za brzi obrok.
UKUSNA VEČERA Pita sa sirom i spanaćem od lisnatog testa, obrok koji se ne odbija!
Jednostavna pita koja će brzo biti na stolu
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)