UNAPREĐENA VERZIJA AJVARA Pinđur se pravi brzo jer se paprike ne melju a u nekim krajevima se dodaje i patlidžan
Pinđur za razliku od ajvara ukusom i teksturom podsjeća na sos, pa je olfičan uz testenine i pirinač, pa čak i zameniti pelat ako ga nemate kod kuće ili sos za picu.
Pinđur
Sastojci:
8-10 kg mesne paprike
4 kg paradajza
5 kašika šećera
4 dl ulja + ekstra ulja
2 glavice seckanog belog luka
2 vezice peršuna
4 dl vinskog sirćeta
soli po želji
Priprema:
Paprike pecite, oljuštite, očistite i isecite ih. Dobro ih ocedite pa ih isecite na trakice. Paradajz oguliti i iseckati i kuvati zajedno sa šećerom dok se smesa ne smanji na pola. Dodajte paprike, ulje, so, beli luk i peršun i pržite do željene gustoće. Na kraju dodajte sirće i prokuvajte, pa smesom napunite vruće tegle. Ostavite u toploj rerni do jutra da se stegne korica. U svaku teglu sipajte prst ulja, zatvorite i ostavite na hladnom.
Još jedan savet: Zagrejte čaše koje ćete napuniti vrelom pinđurom u rerni. Prvo stavite dve kašike, a kada se čaša zagreje, nastavite sa punjenjem.
DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita po receptu bez mane, prste da poližete
Sočna pita raspametiće i one izbirljive.
DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.
PIKANTNA SALATA OD PAPRIKE Prilog koji daje šmek svakom jelu, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto, ova pikantna salata će vas oboriti s nogu.
SOK OD GROŽĐA Krepi organizam u trenu, a potpuno prirodan, zaboravićete na kupovni
Jednostavne pripreme, a nema konzervansa, pravi eliksir zdravlja.
DOMAĆI KUKURUZNI HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Zdraviji i drugačiji, a još bolji kada je hladan
Mekan i sočan, a ukusa koji govori 1000 jezika.
Komentari (0)