RECEPT ZA ŽU-ŽU Napravite domaće lisnato pecivo po receptu Sanje Milojević i oduševite ukućane

Vesna Vukadinović

08:00

Bakina vanglica 0

Mnogi obožavaju da za doručak pojedu mekane mini pogačice uz šolju jogurta. Više ne morate da ih kupujete. Pripremite ih po ovom receptu i biće bolje nego iz pekare.

žu žu
Foto: privatna arhiva/Sanja Milojević

Žu žu je odličan kao jutarnji ili večernji obrok, ali je i savršeno posluženje za goste. Moraćete da uložite malo vremena i truda u pripremu, ali će se to isplatiti. Recept nam je detaljno objasnila Sanja Milojević iz Šapca. Ona je kulinarska blogerka koja stoji iza Instagram profila “Jednostavno Sanja“ na kojem za 33.000 pratilaca objavljuje svoje kulinarske specijalitete.

Kakvo testo treba da bude kada se umesi?

- Testo treba da bude mekano ali ne sme da se lepi za prste niti radnu površinu.

Od čega zavisi da li će žu-žu biti lisnat?

- Koliko će žu-žu biti lisnat zavisi od toga da li je testo dobro ohlađeno i da li je dobro preklopljeno.

Kako se preklapa?

- Najpre ga razvucite u pravougaonik, pa posle rendanja margarina donji deo testa preklopite do pola, gornji deo testa preko donjeg dela, zatim levi deo testa preklopite do pola pa preko njega desni deo testa. Dobićete kocku od testa.

žu žu Foto: privatna arhiva/Sanja Milojević
 

Da li je svejedno da li koristimo margarin ili puter?

- Neko ne koristi margarin u ishrani uopšte i to je sasvim u redu, ostavljamo izbor domaćicama. Nećete pogrešiti ni sa puterom.

Zašto mora testo da se upakuje u providnu foliju kada se stavlja u frižider?

- Testo se stavlja u providnu foliju kako bi ostalo hladno, jer nam je takvo potrebno za dalju izradu. Nemojte ga stavljati u krpu, jer nije praktična za odlaganje u frižider. Bolje uz testo prijanja providna folija ili kesa.

žu žu Foto: privatna arhiva/Sanja Milojević
 

Da li može da se skrati postupak stavljanjem testa u zamrzivač?

- Svakako. Kada stoji 30 minuta u frižideru, to je isto kao da stoji 15 minuta u zamrzivaču.

Da li se posle ponavljanja postupka sa margarinom i preklapanjem testo opet drži u frižideru?

- Margarin podelite na tri dela. Nakon prvog rendanja i preklapanja, testo držite u frižideru 30 minuta, pa ponavljajte još dva puta postupak rendanje-preklapanje-frižider.

Čime se premazuje testo pre pečenja?

 

- Pre pečenja testo se može premazati žumancetom kako bi se susam fino zalepio. Žu-žu može biti postan (ako se koristi margarin) pa se može samo premazati uljem i posuti susamom. Ukoliko se ne posipa susamom, nije potrebno premazivanje.

Kako da isečemo kockice da sve budu jednake veličine?

- Najbolje je seći oštrim nožem ili seckom za pica testo. Možete koristiti lenjir da izmerite kockice kako bi bile iste. Svakako tokom posle pečenja neke narastu više, neke manje, pa ne budu baš iste.

Da li sirov žu-žu može da stoji u zamrzivaču pa da ga po potrebi izvadimo i ispečemo?

- Testo može ostati i zamrznuto. Preporučujem da ostane u komadu, tako zauzima manje mesta. Kada poželite da pečete, dovoljno je da stoji na sobnoj temperaturi 20 minuta, onda ga rastanjite oklagijom i isecite na kockice.

žu žu Foto: privatna arhiva/Sanja Milojević
 

Žu-žu

Sastojci:

350 g brašna

250 g zaleđenog margarina

180 ml tople vode

75 ml ulja

1 kašičica soli

Priprema:

Pomešajte ulje, vodu i so. Dodajte brašno, zamesite testo, pokrijte i ostavite da stoji 10 minuta. Razvucite testo u pravougaonik, narendajte 1/3 margarina, preklopite jednu stranu dopola, drugu preko nje, pa ponoviti preklapanje. Testo stavite u providnu foliju i u frižider na 30 minuta. Postupak ponovite još dva puta. Posle trećeg puta, testo razvucite na debljinu prsta, isecite na kockice. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Komentari (0)

Loading