ŠTOLEN KOLAČ BUDI SVA ČULA A baš ovako ga prave domaćice u Nemačkoj
Štolen kolač nastao je u Drezdenu, a obično se pravi za praznike, najčešće Božić.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 200 ml mleka
- 250 g putera
- sveži kvasac (kocka)
- 85 g šećera
- prstohvat soli
- 100 g kandirane korice pomorandže i limuna
- 350 g suvog grožđa
- 150 g badema
- narendana korica većeg limuna
- kašičica začina u prahu mešavina (karanfilić,cimet)
- 50 ml ruma
- 150 g putera za premazivanje
- 150 g šećera u prahu
Priprema:
U vodi potopite bademe i ostavite da odstoje. Onda im odstranite kožicu, osušite ih i sameljite. Usitnite kandirano voće pa umešajte suvo grožđe i prelijte rumom da odstoji. Razmutite kvasac sa šećerom u mlakom mleku pa dodajte brašno u posudu, so, začine za kolače, bademe i promešajte. Napravite udubljenje u sredini brašna pa dodajte nadošli kvasac. Dobro sjedinite pa dodajte rendanu limunovu koricu. Umesite uz dodavanje seckanog putera. Zatim umešajte suvo grožđe i kandirane korice, pa sve sjedinite. Pokrijte testo folijom i ostavite oko pola sata na toplom, da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo. Podelite ga na dva dela pa svaki oklagijom blago razvucite pa testo preklopite, da jedna strane bude malo duža. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Ostavite još pola sata da odstoji pa pecite sat vremena, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Četkicom sa otopljenim puterom premažite gotov kolač. Pospite na kraju šećerom u prahu.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)