ŠTOLEN KOLAČ BUDI SVA ČULA A baš ovako ga prave domaćice u Nemačkoj

Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Štolen kolač nastao je u Drezdenu, a obično se pravi za praznike, najčešće Božić.

štolen
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 250 g putera
  • sveži kvasac (kocka)
  • 85 g šećera
  • prstohvat soli
  • 100 g kandirane korice pomorandže i limuna
  • 350 g suvog grožđa
  • 150 g badema
  • narendana korica većeg limuna 
  • kašičica začina u prahu mešavina (karanfilić,cimet)
  • 50 ml ruma
  • 150 g putera za premazivanje
  • 150 g šećera u prahu

Priprema:

U vodi potopite bademe i ostavite da odstoje. Onda im odstranite kožicu, osušite ih i sameljite. Usitnite kandirano voće pa umešajte suvo grožđe i prelijte rumom da odstoji. Razmutite kvasac sa šećerom u mlakom mleku pa dodajte brašno u posudu, so, začine za kolače, bademe i promešajte. Napravite udubljenje u sredini brašna pa dodajte nadošli kvasac. Dobro sjedinite pa dodajte rendanu limunovu koricu. Umesite uz dodavanje seckanog putera. Zatim umešajte suvo grožđe i kandirane korice, pa sve sjedinite. Pokrijte testo folijom i ostavite oko pola sata na toplom, da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo. Podelite ga na dva dela pa svaki oklagijom blago razvucite pa testo preklopite, da jedna strane bude malo duža. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Ostavite još pola sata da odstoji pa pecite sat vremena, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Četkicom sa otopljenim puterom premažite gotov kolač. Pospite na kraju šećerom u prahu.

 

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading