BOGAT OBROK, GOTOV ZA 20 MINUTA Pikantne meksičke tortilje sa mesom i pasuljem

Trpeza/ V.V.

10:30

Kulinarski globus 0

Egzotično jelo koje će vas lepo zasititi.

BOGAT OBROK, GOTOV ZA 20 MINUTA Pikantne meksičke tortilje sa mesom i pasuljem
Foto: Shutterstock

Takosi sa mesom i pasuljem

Sastojci:

6 tortilja

500 g mlevene junetine

300 g pirea od paradajza

300 g crvenog pasulja iz konzerve

100 g rendanog kačkavalja

1 kisela pavlaka

100 g zelene salate

1 glavica crvenog luka

1 svež paradajz

2 čena belog luka

1 kašika ljutog čili sosa

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica korijandera u zrnu

so, biber

Priprema:

Sitno iseckajte crni i beli luk i dinstajte oko pet minuta na zagrejanom maslinovom ulju. Dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne dobije smeđu boju. Mešajte sve vreme. Dodajte pire od paradajza, pasulj, korijander, čili sos, so i biber po ukusu. Kad provri, smanjite vatru i kuvajte dok meso bude gotovo, a količina sosa se smanji. U drugom tiganju propržite tortilje sa obe strane. Na tortilju stavite mešavinu od mesa i pasulja, preko kačkavalj, zelenu salatu, iseckan svež paradajz, po kašiku pavlake i pospite korijanderom. Presavijte tortilju i poslužite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

krem brule

KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

17:00

4 mart, 2024

Kulinarski globus

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

Komentari (0)

Loading