Jednostavan recept za orijentalni kolač BOSANSKI KADAIF, koji se pravi od lako dostupnih sastojaka

alo.rs/i. V:

09:00

Kulinarski globus 0

Ovo tradicionalno jelo priprema se u najsvečanijim prilikama, a pripadnici muslimanske veroispovjesti često spremaju kadaif u toku meseca ramazana (22. mart -21 . april).

kadaif
Shutterstock

 

Kadaif

Sastojci:

500 g sirovog kadaifa

200 g putera

100 g oraha u jezgri i grožđica

500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)

vanilin šećer

limun

Priprema:

Sirov kadaif se slaže u tepsiju namazanu puterom . Između dva sloja sirovog kadaifa stavite orahe, grožđice i tanke kriške putera. Pecite u rerni na 160 stepeni. Za to vreme pripremite preliv - agdu. U litru vode stavite 500 g šećera ii kuvajate. Kad počne da vrije, skidajte penu kašikom. Treba da dobijete srednje gustu agdu kojoj treba dodati sok od limuna ili kriške, kao i vanilin šećer. Mlak kadaif lagano prelikte mlakom agdom. Niti kadaif, niti agda ne smeju da budu vrući. Ohlađen kadaif secite na kocke.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading