Nemačke KNEDLE OD BAJATOG HLEBA, izvanredan prilog uz gulaš ili pečenje
Uglanvom se mešaju sa različitim svežim začinskim biljem, a ako volite u njih dodajte komadiće proppržene slaninice.
Nemačke knedle od starog hleba
Sastojci:
450 g bajatog hleba
250 ml mleka
2 kašike putera
1 glavica crnog luka
1 kašika seckanog peršuna
2 jaja
60 g prezli
so, biber
Priprema:
Hleb iseći na sitne kockice i prelijte ga vrelim mlekom. Ostavite 15 minuta. Na otopljenom puteru pržite seckani luk pa dodajte peršun. Propržite i pomešajte s natopljenim hlebom pa dodajte jaja, so i biber. Dobro izmešajte sastojke prstima ili drvenom kašikom - smeša treba da bude lepljiva. Prokuvajte veliki lonac slane vode. Napravite malu probnu kuglu mokrim rukama i spustite je u toplu vodu. Ako se testo raspadne, u ostatak smese dodajte malo prezli i formirajte veće knedle. Pažljivo ih stavite u vruću vodu i kuvajte 20 minuta, a zatim ih šupljikavom kašikom izvucite na tanjir. Poslužite toplo!
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)