Nemačke KNEDLE OD BAJATOG HLEBA, izvanredan prilog uz gulaš ili pečenje

Izvor: alo.rs/I. V:

22:07

Kulinarski globus 0

Uglanvom se mešaju sa različitim svežim začinskim biljem, a ako volite u njih dodajte komadiće proppržene slaninice.

Nemačke KNEDLE OD BAJATOG HLEBA, izvanredan prilog uz gulaš ili pečenje
Shutterstock

 

Nemačke knedle od starog hleba

Sastojci:

450 g bajatog hleba

250 ml mleka

2 kašike putera

1 glavica crnog luka

1 kašika seckanog peršuna

2 jaja 

60 g prezli

so, biber

Priprema:

Hleb iseći na sitne kockice i prelijte ga vrelim mlekom. Ostavite 15 minuta. Na otopljenom puteru pržite seckani luk pa dodajte peršun. Propržite i pomešajte s natopljenim hlebom pa dodajte jaja, so i biber. Dobro izmešajte sastojke prstima ili drvenom kašikom - smeša treba da bude lepljiva. Prokuvajte veliki lonac slane vode. Napravite malu probnu kuglu mokrim rukama i spustite je u toplu vodu. Ako se testo raspadne, u ostatak smese dodajte malo prezli i formirajte veće knedle. Pažljivo ih stavite u vruću vodu i kuvajte 20 minuta, a zatim ih šupljikavom kašikom izvucite na tanjir. Poslužite toplo!
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

 

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading