Izraelske ćuftice od leblebije FALAFEL prosto se prave a jedan sastojak će da im da posebnu aromu
Kao i sva fantastična tradicionalna jela, falafel je postao ključno izraelsko jelo iz čiste potrebe. Naime, mnoštvo imigranata i nedostatak mesa početkom 20. veka u Izraelu doveli su do popularizacije jeftine hrane bogate proteinima, odnosno leblebije.
Falafel
Sastojci:
2 konzerve leblebija
1 mali ljubičasti luk
1 čen belog luka, zgnječen
4 kašike seckanog peršuna
4 kašike iseckanih listova korijandera
1 kašičica semena kima
1 kašičica semena korijandera
1 kašika limunovog soka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli
½ kašičice praška za pecivo
1-2 kašike brašna
Za sos od jogurta:
1 grčki jogurt
½ čena seckanog belog luka
1 kašičica tahini paste
1 kašika limunovog soka
so
Priprema:
zagrejati rernu na 180°C. Suve začine istucite u avanu. Ocedite leblebije i isperite ga pod tekućom vodom. Sve sastojke za falafel stavite u secka, osim brašna i praška za pecivo, pa pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu masu. Probajte smesu i po potrebi dodajte još soli, maslinovog ulja ili limunovog soka. Pospite smesu praškom za pecivo pomešanim sa malo brašna i nastavite da pulsirate dok se ne formira u mekanu kuglu (povremeno sastružite smesu sa zidova seckalice). Rukama formirajte kuglice željene veličine - važno je da sve kuglice budu približno jednake. Možete ih i izravnati ako želite. Kuglice poređajte u posudu obloženu pek-papirom, premažite ih s malo maslinovog ulja i pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta. Falafel možete i pržiti u tiganju na malo maslinovog ulja (oko 5 minuta sa svake strane) ili pržiti na ulju. Za sos od jogurta dobro izmešajte sve sastojke. Poslužite falafel topao sa sosom od jogurta i tahini pastom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)