Izraelske ćuftice od leblebije FALAFEL prosto se prave a jedan sastojak će da im da posebnu aromu

alo.rs

21:34

Kulinarski globus 0

Kao i sva fantastična tradicionalna jela, falafel je postao ključno izraelsko jelo iz čiste potrebe. Naime, mnoštvo imigranata i nedostatak mesa početkom 20. veka u Izraelu doveli su do popularizacije jeftine hrane bogate proteinima, odnosno leblebije.

Izraelske ćuftice od leblebije FALAFEL prosto se prave a jedan sastojak će da im da posebnu aromu
Shutterstock

 

Falafel 

Sastojci:

2 konzerve leblebija

1 mali ljubičasti luk

1 čen belog luka, zgnječen

4 kašike seckanog peršuna

4 kašike iseckanih listova korijandera

1 kašičica semena kima

1 kašičica semena korijandera

1 kašika limunovog soka

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica soli

½ kašičice praška za pecivo

1-2 kašike brašna 

Za sos od jogurta:

1 grčki jogurt

½ čena seckanog belog luka

1 kašičica tahini paste

1 kašika limunovog soka

so

Priprema:

zagrejati rernu na 180°C. Suve začine istucite u avanu. Ocedite leblebije i isperite ga pod tekućom vodom. Sve sastojke za falafel stavite u secka, osim brašna i praška za pecivo, pa pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu masu. Probajte smesu i po potrebi dodajte još soli, maslinovog ulja ili limunovog soka. Pospite smesu praškom za pecivo pomešanim sa malo brašna i nastavite da pulsirate dok se ne formira u mekanu kuglu (povremeno sastružite smesu sa zidova seckalice). Rukama formirajte kuglice željene veličine - važno je da sve kuglice budu približno jednake. Možete ih i izravnati ako želite. Kuglice poređajte u posudu obloženu pek-papirom, premažite ih s malo maslinovog ulja i pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta. Falafel možete i pržiti u tiganju na malo maslinovog ulja (oko 5 minuta sa svake strane) ili pržiti na ulju. Za sos od jogurta dobro izmešajte sve sastojke. Poslužite falafel topao sa sosom od jogurta i tahini pastom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 
doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading