GRILOVANI SPECIJALITET BROJ 1 Piletina marinirana u tekili, ukus zadovoljstva koji traje

trpeza.rs

08:15

Kulinarski globus 0

Ako nemate tekilu može i domaća rakija

GRILOVANI SPECIJALITET BROJ 1 Piletina marinirana u tekili, ukus zadovoljstva koji traje
Shutterstock

Piletina marinirana u tekili

 

Potrebni sastojci: 

– 1 pileće belo meso (oko 400 g),

– 1 limeta,
– 0,5 dl tekile (ako nemate tekilu koristite neku finu domaću rakiju),
– 1 kašikica meda,
– 1 sveža crvena ljuta paprika,
– 2 kašike maslinovog ulja,
– 1 grančica svežeg ruzmarina,
– so i biber po ukusu.

Priprema:

U staklenu činiju narendajte koru i iscedite sok jedne limete. Dodajte tekilu, med, ulje, iseckani ruzmarin, so i biber i sve dobro izmešajte.

Piletinu istanjite čekićem za meso i stavite u činiju sa pripremljenim tekila sosom, tako da svako parče mesa bude premazano.

Ostavite meso da odstoji u frižiteru, najbolje je da to bude preko noći. 

Kada krenete ujutru na izletište, ne zaboravite vaše unapred pripremljeno meso.

Pecite na jačoj vatri sa svake strane po 2-3 minuta i okrenite samo jednom, kako bistre dobili lepe “roštilj šare” na mesu.

Kao prilog uz ovako pečeno meso, idealan je kuvani (ili još bolje pečeni na roštilju) kukuruz šećerac, krompir, paradajz i naravno sveži crveni ili crni luk, jer kakav je to roštilj bez luka?

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading