Ako vam je prljavog posuđa preko glave, ova ukusna marokanska piletina s kuskusom je pravo jelo za vas

alo.rs

15:32

Kulinarski globus 0

Ako ne volite da jesete kuskus, zamenite ga s pirinčem, jelo će takođe bti izvanrednog ukusa.

Ako vam je prljavog posuđa preko glave, ova ukusna marokanska piletina s kuskusom je pravo jelo za vas
Shutterstock

 

Marokanska piletina

Sastojci:

5 bataka ili više ako želite

2 kašike kurkume

2 kašičice soli

1 kašičica bibera

2 sitna luka

3 čena belog luka

500 ml povrtnog ili pilećeg bujona

1 limun

200 g kus-kusa

peršun

so, biber

Priprema: 

So, biber i kurkumu pomešajte sa polovinom smese i podmažite time batake. Zagrejte kašiku ulja u velikom tiganju i zapecite batake u rerni nekoliko minuta sa svake strane. Kada dobiju boju sa svih strana, izvadite ih iz tepsije i ostavite sa strane. U činiju stavite još ulja i dodajte sitno seckani crni luk, kada je luk omekšao dodajte seckani beli luk. Batake vratite u činiju kada beli luk zamiriše, prelijte temeljcem i ostatkom začina, poklopite i ostavite na tihoj vatri da kuva 30 do 40 minuta. Kada je meso kuvano, izvadite ga a u tečnost dodajte kus-kus i limunov sok i kuvajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Možete dodati vodu ako više vode ispari i nekoliko puta je okusiti čistom da začinite ako nešto nedostaje. Kada nabubri, vratite batake i pospite sveže seckanim peršunom.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 
doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.