Ako vam je prljavog posuđa preko glave, ova ukusna marokanska piletina s kuskusom je pravo jelo za vas
Ako ne volite da jesete kuskus, zamenite ga s pirinčem, jelo će takođe bti izvanrednog ukusa.
Marokanska piletina
Sastojci:
5 bataka ili više ako želite
2 kašike kurkume
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
2 sitna luka
3 čena belog luka
500 ml povrtnog ili pilećeg bujona
1 limun
200 g kus-kusa
peršun
so, biber
Priprema:
So, biber i kurkumu pomešajte sa polovinom smese i podmažite time batake. Zagrejte kašiku ulja u velikom tiganju i zapecite batake u rerni nekoliko minuta sa svake strane. Kada dobiju boju sa svih strana, izvadite ih iz tepsije i ostavite sa strane. U činiju stavite još ulja i dodajte sitno seckani crni luk, kada je luk omekšao dodajte seckani beli luk. Batake vratite u činiju kada beli luk zamiriše, prelijte temeljcem i ostatkom začina, poklopite i ostavite na tihoj vatri da kuva 30 do 40 minuta. Kada je meso kuvano, izvadite ga a u tečnost dodajte kus-kus i limunov sok i kuvajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Možete dodati vodu ako više vode ispari i nekoliko puta je okusiti čistom da začinite ako nešto nedostaje. Kada nabubri, vratite batake i pospite sveže seckanim peršunom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.