Napravite tradicionalni arapNapravite tradicionalni arapski griz kolač basbousu i unesite duh Orijenta u svoj domski griz kolač basbousu koji e pravi od griza, kokosa i slatkog sirupa

alo.rs

15:30

Kulinarski globus 0

Sočni arapski kolač od griza i kokosa, jednostavan je za pripremu a potrebna vam je samo jedna činija za mešanje i jedna šoljica za merenje namirnica.

basbousa
Shutterstock

 

Basbousa

Sastojci:

1 šolja šećera

1 šolja brašno

1 šolja kokosovo brašno

1 šolja ulja

1 šolja mleka ili jogurta

1 šolja griza

1 kesica praška za pecivo

1 kesicavanilin šećera

3 jaja

Za sirup:

2 šolje šećera

1 šolja vode

2 kašike soka od limuna, pomorandže ili ružine vodice

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i dodati ostale sastojke.Sipati u pleh obložen papirom za pečenje.Peći na 200 stepeni oko 30 minut . U međuvremenu kuvati sirup od šećera i vode dok ne krene da ključa onda dodati sok od limuna i kuvati još oko 1-2 minuta. Vreo kolač preliti sirupom i ostaviti da se dobro ohladi.Seći na kocke. Ja sam koristila pola šoljice ulja ,a u sirup samo jednu šoljicu šećera i bilo mi je dovoljno slatko,što je stvar ukusa.U nekim receptima sam nalazila da se mogu rasporediti i celi bademi po kolaču pre pečenja. 

Napomena: šolja je od 250 mililitara.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 
revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading