Napravite tradicionalni arapNapravite tradicionalni arapski griz kolač basbousu i unesite duh Orijenta u svoj domski griz kolač basbousu koji e pravi od griza, kokosa i slatkog sirupa
Sočni arapski kolač od griza i kokosa, jednostavan je za pripremu a potrebna vam je samo jedna činija za mešanje i jedna šoljica za merenje namirnica.
Basbousa
Sastojci:
1 šolja šećera
1 šolja brašno
1 šolja kokosovo brašno
1 šolja ulja
1 šolja mleka ili jogurta
1 šolja griza
1 kesica praška za pecivo
1 kesicavanilin šećera
3 jaja
Za sirup:
2 šolje šećera
1 šolja vode
2 kašike soka od limuna, pomorandže ili ružine vodice
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i dodati ostale sastojke.Sipati u pleh obložen papirom za pečenje.Peći na 200 stepeni oko 30 minut . U međuvremenu kuvati sirup od šećera i vode dok ne krene da ključa onda dodati sok od limuna i kuvati još oko 1-2 minuta. Vreo kolač preliti sirupom i ostaviti da se dobro ohladi.Seći na kocke. Ja sam koristila pola šoljice ulja ,a u sirup samo jednu šoljicu šećera i bilo mi je dovoljno slatko,što je stvar ukusa.U nekim receptima sam nalazila da se mogu rasporediti i celi bademi po kolaču pre pečenja.
Napomena: šolja je od 250 mililitara.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)